Statul, de la demagogie la austeritate

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 21 Decembrie 2008, ora 13:53
3874 citiri
Statul, de la demagogie la austeritate
Foto: Gandul

Cabinetul Boc se indreapta in viteza spre investire. Audierile din comisii au mers foarte repede, fara incidente de parcurs si e de asteptat ca la fel sa se intimple si luni, in Parlament.

Marile obstacole se vor arata insa abia dupa, mai precis imediat dupa intrarea in paine a guvernului. Cabinetul Tariceanu a otravit fantanile si a ars granele. Visteria e goala si, spune Emil Boc, deja sunt probleme in tara cu plata unor salarii, pensii si alocatii. Ne indreptam spre un deficit bugetar de peste 4%. Incasarile la buget sunt in picaj. Potrivit lui Gheorghe Pogea, executia bugetara pe anul 2008 prezinta cel mai scazut grad de realizare din istoria Romaniei.

In aceste conditii, proiectul extrem de optimism al programului de guvernare a fost ajustat substantial. Cresterea economica prognozata pentru anul viitor a fost adusa cu picioarele pe pamant la maximum 3,5%, iar deficitul bugetar ar trebuie sa scada la 1,7%, un procent care are, recunoaste Gheorghe Pogea, o doza mare de relativitate.

Cea mai mare sursa de economie ar urma sa fie reducerea cu 20% a cheltuielilor cu personalul din administratia publica centrala si locala. Posibilitati ar fi, berechet, macar daca ne gandim ca prin institutiile publice exista aproape 140 de mii de posturi vacante pentru care sunt alocati insa bani, sume care s-au tot transformat in bonusuri si prime substantiale si acestea, de altfel, pe lista neagra.

Totodata, ar urma sa fie reduse cu 15% cheltuielile curente cu bunuri si servicii. De la intentie pana la fapta e insa cale lunga, cu atat mai mult cu cat si nevoile clientelei politice trebuie satisfacute. Deja marirea numarului de ministere cu cel putin doua perfect inutile este de rau augur pentru austeritatea din program.

Guvernul ar mai vrea sa adune bani si prin stimularea parteneriatelor public privat, intentie de altfel laudabila. Reusita va depinde insa de felul in care vor fi selectate firmele pentru aceste parteneriate, pentru ca pana acum clientelismul politic a transformat statul intr-un perdant constantat al acestui tip de afacere.

Cota unica de impozitare de 16% ramane, cu posibilitatea unor deduceri pentru persoanele cu venituri mici, insa reducerea TVA pentru alimentele de baza nu mai este prevazuta explicit, dupa cum nu mai apare nici majorarea TVA pentru produsele de lux. Potrivit ministrului Mediului, taxa auto nu va disparea, ci va fi doar modificata.

Din programul de guvernare au disparut cea mai mare parte dintre promisiunile de cresteri salariale si ale pensiilor, inclusiv pensia minima de 350 de lei care ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 iulie. Cheltuielile cu ajutoarele si prestatiile sociale ar urma sa fie si ele rationalizate, urmand sa ajunga, dupa cum e si normal, numai la cei care au nevoie de ele.

Pana si majorarea salariilor profesorilor, din a carei aplicare imediata PSD si PD-L si-au facut refren de campanie, este sub semnul intrebarii. A recunoscut-o nu numai premierul desemnat Emil Boc, care a cerut deja ragaz sindicatelor, ci si Ecaterina Andronescu, initiatoarea generoasei legi adoptata in unanimitate.

Prevederea expresa in privinta colaborarii si armonizarii permanente cu BNR este inca un indiciu cat de stransa va fi punga.

Noul program de guvernare nu este nici de stanga, nici de dreapta, ci unul de criza. Problema este ca intra in coliziune frontala cu promisiunile electorale ale ambelor partide, puse acum in situatia sa dea inapoi.

Toata lumea stie ca parte din ceea ce se promite in campanie este demagogie pura si nimeni nu se asteapta la punerea integrala in aplicare a programelor electorale. De aceasta data insa dintr-o campanie ca o licitatie de oferte catre toate categoriile dependente de buget, aterizam direct intr-o austeritate diametral opusa. Poate ca niciodata demagogia n-a iesit mai evident si mai repede la iveala.

Realist vorbind, aceasta schimbare brusca de discurs este pe cat de penibila, pe atat de previzibila si chiar salutara. De-abia austeritatea programului ne da o speranta ca viitorul guvern macar intelege situatia reala. Sa vedem insa daca va avea competenta si vointa politica sa si ia masurile cu adevarat necesare.

Vezi mai jos forma finala a programului de guvernare

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#demagogie, #austeritate, #Guvernul Boc, #program guvernare , #guvern
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Rugaciuneraspunde: astazi, 12:02 :NU POT SĂ TE CONTRAZIC ,NU SÎNT CAPABIL SĂ TE CONTRAZIC , AM GRĂŞIT DIN GRABĂ ŞI BUNĂ CREDINŢĂ...