Strategia fiscala - austeritate cu portite catre Iad (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 12 August 2011, ora 13:31
4487 citiri
Strategia fiscala - austeritate cu portite catre Iad (Opinii)

Strategia fiscala a Guvernului pentru urmatorii ani este, in principiu, corecta. Caci renuntarea la austeritate tocmai acum ar fi o nebunie cu efecte incalculabile.

Ce inseamana tocmai acum? Inseamna ca lumea intreaga simte fiorii unei noi crize, o consecinta a celei anterioare, adica a faptului ca guvernele s-au indatorat masiv pentru a trece hopul. Asa ca peste tot in lume ele sunt obligate acum la taieri masive de cheltuieli, adica la austeritate.

Chiar daca cifrele noastre bugetare stau, datorita masurilor de austeritate deja luate, mai bine decat ale altor tari, nu inseamna ca aceasta a doua criza ne va ocoli. Si primele ei efecte se simt. Deja exporturile, pe care se bazeaza atat de mult Romania, au scazut, determinand si o incetinire a firavei cresteri economice.

In plus, anul viitor, Romania este obligata la un deficit bugetar de maximum 3%. Asta inseamna ca, pe structura cheltuielilor actuale, fara nicio majorare, Guvernul trebuie sa scoata din pamant din piatra seaca peste doua miliarde de euro in plus. De unde? Cresterea economica nu este si nu are cum sa fie spectaculoasa, colectarea de taxe si impozite s-a ameliorat, insa nu atat cat sa aduca o asemenea suma suplimentara.

Deci Guvernul va fi obligat la noi taieri, repet, pe actuala structura a cheltuielilor bugetare, cum sa mai vorbesti atunci de majorari? Din pix pot fi majorate si pensiile, si salariile cu orice procent, dar asta nu inseamna ca ele vor fi apoi si platite, fara a arunca in aer deficitul, adica fara imprumuturi externe, care oricum vor fi din ce in ce mai dificile.

Sunt convinsa ca premierului si partidelor din Coalitie nu le face deloc placere aceasta strategie si ma astept la o miscare de rezistenta feroce impotriva ei din partea celor care vor trece la anul prin focul alegerilor, dar ma tem ca alta cale nu exista.

Asta nu inseamna insa ca strategia Guvernului nu are hibe majore. In primul rand, mi se pare o mare prostie blocarea si pe viitor a angajarilor in toate domeniile bugetare. Pentru ca exista domenii aflate intr-o criza de personal dincolo de codul rosu. Si ma refer in primul rand la Sanatate. Sistemul sanitar a intrat in criza deja cu deficit de personal. Blocarea angajarilor l-a cronicizat, iar exodul cadrelor sanitare l-a agravat. Consecintele s-au vazut.

Tragedia de la Maternitatea Giulesti a fost provocata si de numarul prea mic al asistentelor, unele erori medicale fatale sunt provocate de suprasolicitarea medicilor si a asistentelor care cad de pe picioare de oboseala. Solutia nici macar nu e un secret. Scoaterea Sanatatii din sistemul bugetar si finantarea ei exclusiv din banii colectati de Casa de Sanatate. Dar asta presupune un set de reforme fundamentale in acest domeniu, reforme care nici macar nu au inceput.

Dar este o nebunie sa pui tot sistemul bugetar pe patul lui Procust, 7 disponibilizari pentru o angajare, fara sa tii cont de specificul fiecarui domeniu.

Apoi mi se pare extrem de periculos ca strategia nu sufla o vorba despre salarii, ci doar despre pensii, angajari si diferite impozite. Este o portita electorala pe care Guvernul si-o lasa larg deschisa catre drumul Iadului.

Elena Udrea a declarat ca intentia Executivului este sa restaureze salariile din 2010, adica o majorare cu 25%. Declaratia a venit dupa ce presedintele Traian Basescu a avertizat ca astfel de promisiuni fac rau Romaniei si dupa ce presedintele Consiliului Fiscal a atras atentia ca o crestere mai mare de 5% ar fi o imensa greseala. Ma tem insa ca interesele electorale vor prima din nou.

Cat despre strategia de comunicare a Guvernului, ea a fost, ca de obicei, lamentabila. Emil Boc iese dupa sedintele de guvern ca sa anunte toate banalitatile, dar nu a gasit cu cale sa anunte cu gura lui adoptarea strategiei fiscale de maxima importanta. A doua zi a plecat in China, lasand sa explodeze bomba in urma lui si sperand, probabil, ca pana se intoarce Oana, Pepe, Columbenii, Gore sau alta "vedeta" va mai face vreun giumbusluc care sa distraga atentia presei.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii