Comparativ cu Lucian Bolcas, Toni Grebla - judecator CCR poate parea o usurare. Macar nu e antisemit declarat si nici nu a fost avocatul lui Adrian Nastase. Dar comparativ cu Lucian Bolcas putine solutii nu ar fi parut o usurare.
Dar aceasta comparatie este singurul argument in favoarea lui Toni Grebla. Dincolo de aceasta comparatie, Toni Grebla este un politruc ajuns judecator in instanta constitutionala a acestei tari fara ca nimic, dar absolut nimic din cariera domniei sale, de avocat in baroul Gorj, sa il recomande pentru aceasta pozitie. Este inca unul dintre politrucii recompensati cu o sinecura exclusiv pentru serviciile aduse partidului.
Si dl. Grebla a servit constiincios PSD inclusiv vara trecuta, cand era un sustinator apasat al loviturii de justitie care a precedat suspendarea, al actualizarii listelor electorale dupa referendum si al eliminarii din cuprinsul lor a romanilor rezidenti in strainatate. Ma intreb daca Romania ar mai fi astazi membru UE, daca dl. Grebla ar fi fost judecator constitutional in vara anului trecut. Dar timpul nu e pierdut, din nefericire.
Am cautat printre initiativele legislative din lunga sa cariera politica si nu am gasit nimic notabil, memorabil, nimic care sa vadeasca viziune, competenta juridica, profunzime. Statutul judecatorilor CCR impune "pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior". N-am gasit decat vechimea.
Nu este singurul exemplu de acest fel in cadrul CCR. Asa este. Dar in loc sa ne indreptam spre spiritul legii, ne adancim intr-o paradigma care submineaza credibilitatea si prestanta unei instante atat de importante. Cat timp este populata cu dinozauri politici, cat timp nu exista niciun criteriu solid al numirilor, cum sa fie CCR deasupra suspiciunii de politizare? Cum sa nu-i fie evaluate deciziile in primul rand in functie de majoritatea politica din cadrul CCR?
La Cultura avem alt exemplu strigator la cer, poate mai putin nociv, dar la fel de edificator. Gigel Stirbu. Numele si prenumele domniei sale sunt, intr-adevar, irelevante pentru functie. Dupa cum dl. Stirbu are dreptate cand spune ca pentru a fi ministru al Culturii nu trebuie sa detii doua premii Nobel. Nici macar unul.
Dar, in mod cert, pentru a fi ministrul Culturii trebuie sa stii sa formezi acuzativul. Sa stii ca numele "pe care" ti l-au dat parintii nu e totuna cu numele "care" ti l-au dat parintii. Aceasta eroare grmaticala, pe cat de monstruoasa pe atat de raspandita, spune totul despre anvergura intelectuala si culturala a celui care va fi ministrul Culturii. Nu ma incalzeste cu nimic ca am avut si un premier care nu nimerea acuzativul nici de frica.
De la Andrei Plesu la Gigel Stirbu e o prabusire in neant. In afara de faptul ca dl. Antonescu nu a avut nimic mai la-ndemana pentru ministerul parasit intempestiv de fostul titular, ce il recomanda pe dl. Stirbu pentru Cultura? Inteleg ca nu are Nobelul, dar sigur ar fi trebuit sa aiba acel minim respect pentru integritatea intelectuala. El l-ar fi impiedicat sa fie intiatorul unui proiect de lege care practic legaliza plagiatul.
Faptul ca in ziua nominalizarii l-a retras nu spune decat ca e las si oportunist. Ori credea ca trebuie permisa "includerea accidentala a unei lucrari sau a unui alt obiect protejat in alt material" si atunci ar fi trebuit sa isi sustina pana la capat credinta cu riscul de pierde portofoliul, ori n-a crezut si atunci de ce a mai avut initativa? Ca sa fie pe placul cuiva?
S-au terminat competentele din Romania daca am ajuns la Grebla si Stirbu? Nu mai avem nimic de promovat? Ne predam sub asediul politrucilor?