Supradoza de mamaliga, cucurigu si Alba ca Zapada (Opinii)

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 08:00
4127 citiri
Supradoza de mamaliga, cucurigu si Alba ca Zapada (Opinii)
Foto: Foto: monitorulcj.ro

Este in regula, domnule presedinte! Simbolurile nationale trebuie valorificate, respectate, explicate de pe bancile scolii, ar fi ideal ca romanii sa aiba un loc spre care sa priveasca avand senzatia ca le creste inima, ca se simt la adapost. Daca intonarea imnului ajuta, de ce nu?

Dar numai atat? Cum ii invatam pe copii sa respecte refugiul unui popor? Spre ce le deschidem ochii in momentul cand le poruncim sa "Cucurigu"? Ca pe pereti nu mai sunt tablouri, iar mijlocitorii mandriei de a fi urmasii lui Traian, imparatul, cum ar trebui sa fie considerati politicienii fara sa starneasca zambete, au alta agenda.

Ar fi nemaipomenit ca dupa o supradoza de mamaliga, romanii, pe care nici nu-i poti invinui ca stau cu ochii pe ceaun ca pe sfintele moaste, atat de tare au ajuns sa urasca ideile, de vreme ce le-au adus numai dezamagiri, sa capete in sfarsit antidotul.

Odata cu intonarea imnului si arborarea tricolorului pe catargul din curtea scolii, copiii ar trebui sa aiba in manualul desteptarii nationale inca o lectie: cea in care statul ii respecta. Desigur ca elevii din ciclul primar nu pot asimila principiile democratiei ca pe tabla inmultirii, deoarece sunt prea mici sa deprinda si curvasaria aferenta, sau diplomatia in interesul unui grup, daca termenul e prea inestetic. Insa liceenii pot avea o oarecare deschidere spre concept, fie si numai deoarece aud acasa doar injuraturi.

Cea mai deplina forma de respect pe care statul trebuie sa o acorde cetatenilor este sa inceapa sa-i pretuiasca si in afara orelor de campanie electorala. Iar desteptarea intonata in patru strofe ar fi bine sa fie insotita de un plan cincinal de Alba ca Zapada pe toate culoarele politice.

In fond, numai oferindu-le ocazia sa aleaga dintre cei mai harnici, curati la suflet si dedicati poporului lor demonstreaza ca-si iubesc tara mai presus de mitocanie. Altminteri, defiland cu aceeasi garnitura ruginita de lideri, le marturisesc dispretul lor etern.

Ce ar putea observa liceenii, daca ar avea cineva curajul sa deseneze printre stele modelul unui succes construit pe morala si munca? Cladirea unei generatii noi de politicieni, pentru care "Desteapta-te romane" sa insemne cheia destuparii la minte.

Dar miscarea atat de frumos schitata de Sebastian Lazaroiu trebuie sa cuprinda toate partidele politice. Neintelegand prin asta, desigur, ca la PDL s-a produs vreun cutremur.

Nici nu se va produce, alegerile care vin vor costa teribil, si cu filosofie nu se tiparesc afise.

Dar dupa ce bifam 2012? Altfel, intonarea imnului si cateva lectii de istorie nu vor ajuta la nimic. Vor intari doar distanta dintre actualele figuri publice si Stefan cel Mare, Carol I sau Avram Iancu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Sebastian Lazaroiu demis, #imn intonat scoli , #guvern