Tara in care nu vine nimeni (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 23:58
10362 citiri
Tara in care nu vine nimeni (Opinii)

Stiti ce au in comun scandalurile Rosia Montana si gazele de sist, privatizarile ratate Oltchim si CFR Marfa, condamnarea penala a unui ministru in functie si plimbarile intre DNA si executiv ale vicepremierului?

Toate la un loc si fiecare in parte ne transforma intr-o tara nefrecventabila si, din aceasta cauza, tot mai saraca.

Ce afla un investitor strain care se uita la un jurnal de stiri din Romania, care citeste o nota de la Camera de Comert din tara despre Romania?

Afla ca este o tara in care nu functioneaza decat argumentul emotional, cel mai adesea sub forma de manipulare. Ca nu exista nicio dezbatere serioasa pe teme importante. Ca atunci cand vorbim despre chestiuni stiintifice, in loc sa vorbeasca expertii vorbesc chitarile, poeziile si preotii. Se vorbeste din auzite, se argumenteaza apocaliptic.

Afla ca o mana de oameni complet neinformati dar isterizati pot bloca in cateva ore o investitie strategica pentru tara. Si nimeni nu ii opreste. O firma straina este impiedicata sa intre sa faca explorare pe teren desi are toate avizele necesare si autoritatile nu au curajul sa intervina sa faca ordine, pentru ca sunt slabe, obsedate de sondajele de opinie, corupte si incompetente.

Afla ca nu poate avea certitudinea ca minsitrul cu care va vorbi nu este cumva vreun infractor, poate chiar unul anchetat pentru frauda, de orice fel, cu bani sau cu voturi.

Afla ca regulile privatizarilor se schimba pe parcursul desfasurarii lor, ca, in general, caietele de sarcini sunt cu dedicatie, privatiarile sunt un fel de cumetrie, iar legi esentiale precum Codul Insolventei intra in vigoare la cateva zile dupa adoptare fara ca macar instantele sa fie pregatite logistic pentru asa ceva.

Afla ca presedintele si premierul se insulta reciproc ca la usa cortului, intr-o stilistica dezgustatoare, care ii face in egala masura indezirabili pentru un om cu cei 7 ani de acasa cel putin. Aude o harmalaie continua, o isterie fara margini, o cafteala generala in care nici nu mai stii cine a dat primul, cine a incasat primul. O tara populata de pisici, maimutici, mitomani, nesimtiti si alte creaturi stranii care totusi, ca sa vezi, atunci cand au interesul coabiteaza foarte bine. De exemplu atunci cand trebuie sa imparta justita pe halci.

Afla ca in tara unde poate avea de gand sa investeasca, premierul imparte procurorii in basisti si nebasisti, socotind normala plecarea din functii a celor basisti. Imparte dosarele penale politice si restul, recomandand instantelor ce decizii sa ia.

Si se intreaba omul, desigur, ce sa caut eu in tara aceea? Sa ma trezesc ca guvernul imi schimba legislatia de azi pe maine, ca ies cativa oameni in strada impotriva mea si nimeni nu imi sare in aparare sa restaureze ordinea? Sa ma trezesc ca ajung intr-un litigiu si dau peste un procuror politic? Ca poate o alta firma cu care ma voi afla in litigiu o va avea ca avocata, iau un exemplu la intamplare, pe mama vitrega a unui ministru?

De ce ar veni un om intreg la cap si cu respect pentru in banii lui intr-o asemenea tara? Mai ales in vremuri cand banii sunt la mare cautare si investitiile putine. Nu exista niciun motiv, iar datele oficiale arata acest lucru. Nu prea mai vine nimeni aici decat ca sa faca investitii imobiliare, avantajoase la vreme de criza. In rest, nu mai suntem o tara frecventabila, deci vom ramane o tara saraca.

Citește și:
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut joi, 23 martie, la Chişinău, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova şi au decis reactivarea grupului de lucru pe domeniul energiei. ”Cu...
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Comisia Europeană va reveni asupra fondurilor alocate fermierilor români, după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia, au declarat joi seară,...
#investitii straine, #rosia montana, #gaze de sist, #CFR Marfa Oltchim , #guvern