Tehnocratul a murit! Traiasca "tehnocratul"!

Autor: Radu F. Alexandru - scriitor
Sambata, 18 Februarie 2017, ora 11:02
12598 citiri

Lucrul cel mai interesant de retinut din conferinta comuna de presa a lui Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene (CE), si Sorin Grindeanu, dupa discutiile purtate la Bruxelles, mi se pare a fi declaratia premierului ca intentioneaza sa propuna "o persoana neimplicata politic la Justitie". Cu alte cuvinte, un tehnocrat.

Dupa ce un an de zile, cu o cadenta de metronom, PSD nu a ratat o zi in care sa nu fi aruncat cele mai aberante acuze la adresa guvernului de tehnocrati ai premierului Ciolos, care nu ar fi fost altceva decat o adunatura de oameni fara nicio responsabilitate (de vreme ce nu aveau in spate niciun partid politic, nu-i asa?), un comando trimis de infamul miliardar Soros sa prade si ce a mai ramas de pradat din biata noastra tarisoara - astazi, dupa esecul scandalos al ministrului-politic Iordache, premierul PSD ajunge la concluzia ca, de fapt, tot unui tehnocrat ar fi cel mai productiv sa i se dea in mana haturile mult incercatei si mult hulitei noastre Justitii. Mai, sa fie!

Lucrurile nu sunt atat de simple si, mai ales, atat de limpezi, pe cat vrea sa ne convinga premierul Grindeanu. O multime de intrebari se nasc de la sine si raspunsurile adevarate le vom putea deslusi abia in evolutia viitoare a PSD. Ma opresc doar la doua dintre ele.

Fireste, prima nu poate fi alta decat cea legata de masura in care Liviu Dragnea stia si si-a dat acordul pentru demersurile demarate deja in tara de premier si facute publice abia la intalnirea cu inaltul demnitar al Comisiei Europene. E greu de imaginat ca Sorin Grindeanu a riscat la Bruxelles o tentativa de sinucidere politica in direct, la o ora de varf, pe toate canalele tv. A-l vedea pe proaspatul instalat in Palatul Victoria metamorfozat peste noapte intr-un dizident care ia de capul lui decizii de o importanta cruciala pentru PSD poate fi un tentant exercitiu de imaginatie, dar nu are nici cel mai palid suport in realitate.

Grindeanu s-a angajat in aplicarea unei solutii radicale, care face tandari algoritmul dupa care s-a articulat Executivul in fruntea caruia este, si gajeaza cu ea credibilitatea unui guvern caruia i s-a dus buhul in lume pentru manariile la care s-a pretat. Varianta Grindeanu nu admite nicio nuanta, nicio interpretare: tehnocrat sau un alt membru preaplecat al partidului, gata oricand sa readuca pe tapet o parafraza a infamei ordonante? Cale de mijloc nu exista.

Cele 48 de ore scurse de la evenimentul pe care il invoc, timp in care din sediul PSD din Kiseleff nu s-a anuntat retragerea sprijinului politic pentru premierul Grindeanu, nu ne poate duce gandul decat la un raspuns afirmativ la interogatia daca premierul a vorbit sau nu cu deplinul acord al presedintelui Dragnea.

Daca asa stau lucrurile, urmatoarea intrebare tine de identificarea logicii politice in care functioneaza pana la urma Liviu Dragnea. La inceputul discutiilor despre OUG 13, cand nu au fost decat cateva glasuri care semnalau raul care se coace, el s-a declarat cu o induiosatoare candoare, complet strain si in deplina necunostinta asupra a ceea ce este si ce se urmareste. Dupa care a incercat sa rastalmaceasca adevarata ratiune pentru care partidul pe care il conduce s-a lansat intr-o operatiune de mutilare a Justitiei si de siluire a statului de drept. Nu a acceptat demisia ministrului-erou Iordache si abrogarea ordonantei decat in momentul in care riscurile ca in Romania sa se declanseze grave confruntari au ajuns la cote de avarie fara precedent.

Astazi, Liviu Dragnea nu numai ca face un pas inapoi de la criteriile de selectie in care a fost acuzat ca si-a gandit echipa guvernamentala ca pe "o adunatura de oameni fara personalitate, gata oricand sa se supuna ordinelor Sefului", dar tradeaza si interesele partidului (in logica unui Codrin Stefanescu si a celor multi ca el, din PSD) si da linistea si libertatea celor care se stiu vulnerabili in fata legilor pe mana unui venetic, adus ca "solutia salvatoare" de pe la cine stie ce catedra universitara.

Care e cheia acestei rasuciri la 180 de grade? Fireste, primul raspuns, si cel mai facil, ar invoca presiunea internationala, somatiile venite din toate partile, de la Departamentul de Stat pana la Bruxelles, si ar aminti lectia tentativei esuate a USL, in 2012, cand s-a vazut constrans sa abandoneze asaltul impotriva statului de drept, in care se lansase.

Nu cred ca este raspunsul potrivit. Cred mai de graba ca de data asta presiunea interna, din tara si din propriul partid, au fost factorii care i-au impus lui Dragnea pasul pe care l-a facut. Trebuia sa fii surd, orb si mai ales prost ca sa nu intelegi ca Romania intreaga fierbea ca un cazan sub cea mai mare presiune. Orice smecherie, orice solutie de compromis nu ar fi facut decat sa incinga spiritele si sa impinga lucrurile spre un punct peste care nu se mai putea trece pe cale pasnica. O guvernare in care, la inceputul unei legislaturi de 4 ani, ai asigurata o larga majoritate parlamentara risca sa fie ratata.

Poti sa crezi orice despre Liviu Dragnea, dar a-l privi ca pe un retardat inseamna a comite o neinspirata eroare. S-a pliat imediat pe o solutie care se vrea o proba de deplina buna-credinta si de receptivitate: Grindeanu nu are in vedere pentru viitorii ministeriabili decat "persoane cu un background profesional dincolo de orice contestare" - cine va mai putea de acum sa suspecteze guvernul PSD de vreun gand sau gest ireverentios fata de Justitie?

E un pariu cu o miza foarte mare pe care Liviu Dragnea si guvernul PSD si l-au asumat. Daca il vor onora, va fi un castig nesperat pentru Romania. Daca vor incerca din nou o repriza de alba-neagra, cu un "neafiliat politic" duhnind la o posta a PSD s-ar putea sa fie ultima picatura care va umple paharul pentru PSD.

Radu F. Alexandru este un dramaturg, prozator si politician roman, vicepresedinte al PNL si fost senator.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#ministrul Justitiei guvern Grindeanu, #ministru tehnocrat justitie Grindeanu , #guvern