Teribila ispita a populismului (Opinii)

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 20:23
3027 citiri
Teribila ispita a populismului (Opinii)

PDL este un partid disperat. Niciodata nu l-au carcterizat apasarile principiale, ba realitatea dovedeste ca modelul real si invidiat al democrat-liberalilor a fost PSD, dar disperarea este motorul celor mai rele decizii indiferent de natura lor. Iar in politica, in an electoral mai ales, disperarea naste populism.

Asa se face ca in timp ce la Bruxelles liderii europeni isi bateau capul cum sa impuna un tratat care sa schimbe practic intreaga logica a politcii europene, bazata nu numai la noi pe populism, la Bucuresti, liderii PDL anuntau victoriosi, prin vocea lui Gheorghe Flutur, ca l-au mandatat pe Emil Boc sa negocieze cu FMI majorarea pensiilor si a salariilor cu 5% din luna aprilie.

Adica o mare prostie, pentru ca 5% nu e o crestere destul de consistenta pentru a fi resimtita ca o reala imbunatatire a nivelului de trai, dar este o majorare suficienta pentru a greva bugetul cu o obligatie periculoasa in conditiile in care la orizontul Europei se vad din nou nori negri.

Si in timp ce liderii europeni se straduiau sa gaseasca solutii pentru crearea de noi locuri de munca, liderii PDL cochetau cu cresterea salariului minim, adica exact o masura inhibitorie pentru apetitul patronilor de a angaja, lucru explicat plastic de Jeffrey Franks: daca macelarul scumpeste carnea, veti cumpara mai multa sau mai putina?

Intors de la Bruxelles, Traian Basescu a fost mai putin delicat cu intentiile populiste ale partidului: "Cei care faceau ieri declaratii sa spuna de unde (pot majora salariile si pensiile - n.red.). Eu nu am identificat din buget un loc din care sa taiem si sa dam bani, dar eu nu am competenta extraordinara a politicienilor".

Imediat, premierul si ministrul Muncii s-au lepadat de majorare. Sunt insa convinsa ca restul partidului a ramas cu gandul la ea si o va solicita, caci indemnul presedintelui de a nu se mai gandi numai la voturile pierdute i-a lasat cu siguranta rece. Numai la voturile pierdute se gandeste orice politician roman.

Dar daca povestea cu salariile a fost deocamdata blocata, alte populisme au devenit fapt implinit. De exemplu, suspendarea pentru un an a taxei auto pentru masinile inmatriculate inainte de 2007. Guvernul a avut brusc revelatia ca ea afecteaza un numar foarte mare de oameni carora le-a dat ragazul sa-si vanda masinile.

Fac parte dintre cei care socotesc ca principiul taxei este corect: cu cat masina e mai veche si, deci, mai poluanta, cu atat taxa trebuie sa fie mai mare. Dar cuantumurile stabilite erau aberante pentru veniturile romanilor. Va dau exempul unei masini fabricate in 2005, deci departe de statutul de rabla, care pe piata valoreaza cam 3.500-4.000 de euro si pentru care taxa era de peste 2.000 de euro. Adica jaf.

Dar jaful acesta a fost perfect acceptabil pentru Guvern pana la izbucnirea protestelor de strada indreptate in mare masura si impotriva noii taxe. Din doua una: ori Guvernul admite ca taxa este un jaf si o retrage de tot cu scuzele de rigoare, ori socoteste ca ea este o masura corecta si atunci ar trebui sa o pastreze, indiferent de parerea strazii.

Eu nu cred in ruptul capului ca ministrul Borbely a descoperit de-abia acum cu ochi umezi cati romani au masini fabricate inainte de 2007 si vor fi loviti de aceasta decizie.

Stia bine, dar bugetul avea nevoie de bani pe care Puterea sa-i toace in tot felul de gauri negre si pe tot felul de populisme. Si a renuntat acum, tot populist, in speranta de a mai detensiona putin din situatie.

"Acest guvern pe care-l reprezint nu va deschide robinetul de masuri populiste, chiar daca suntem in an electoral. Cu prea multa greutate si suferinta au adus romanii tara in stabilitate si politicienii nu au voie sa o sacrifice", spune Emil Boc. Ba mi-e teama ca Guvernul e deja cu mana pe robinet din care a inceput deja sa picure.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Boc masuri populiste, #PDL majorare pensii salarii, #Basescu Boc an electoral, #Basescu buget 2012 , #guvern