Testul resposabilitatii PSD si PNL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 18:49
3010 citiri
Testul resposabilitatii PSD si PNL (Opinii)

La granita de nord a Romaniei o tara a luat foc. Ceea ce se intampla la Kiev arata a razboi civil si mai toti analistii considera ca situatia este periculoasa pe intreg estul Europei daca nu pentru intreg continentul. Nimeni nu poate garanta deocamdata daca intelegerea politica la care pare ca s-a ajuns la Kiev va produce efecte.

Si ce fac actualii nostri guvernanti intr-un asemenea moment foarte delicat? Se lupta pe functii si strategii electorale.

Iata ca au trecut doua saptamani de criza in USL transferata intr-o criza guvernamentala. De doua saptamani avem ministri cu bagajele facute, interimari, mesaje contradictorii si agresive intre principalii actori ai USL. Conflictul escaladeaza cu fiecare declaratie, dupa fiecare intalnire si sugereaza ca situatia va fi din ce in mai complicata.

Teoretic, luni, am putea avea un raspuns. Practic, insa, este foarte probabil ca situatia se treneze in continuare. Si PNL, si PSD se declara atasate cu toata fiinta pastrarii USL, dar fac parca tot ce le sta in putinta pentru a forta cealalta parte sa faca pasul decisiv.

Pare ca intreaga Romanie sta atarnata intr-o functie de vicepremier pentru Klaus Iohannis, nici macar atat de importanta in plan practic, cat in simbolistica puterii si a jocului electoral.

Aceasta atarnare se traduce intr-o instabilitate majora in cadrul institutiilor. Cand pozitia unui ministru este in discutie, intreg mecanismul de sub el intra intr-un soi de asteptare. Autoritatea ii este redusa, oamenii sunt mai interesati de cine va veni in loc, iar actul managerial are grav de suferit.

Si ca sa punem capac, incepe din nou sa fie vanturata in presa ipoteza unor noi modificari ale Codului penal si revenirea la proiectul amnistiei si gratierii, aflat la dospit, nici repins, nici adoptat in Parlament. Potrivit lui Puiu Hasotti, marul discordiei nici nu mai e Klaus Iohannis, ci aceasta lege.

Nu stiu daca sunt evolutii reale sau intoxicari, dar in mod cert simpla lor evocare creeaza un nou motiv de ingrijorare pentru o parte a societatii si, cel mai probabil, si pentru cancelariile occidentale, care au reactionat destul de sever la cele intamplate in "martea neagra".

Cred ca trenarea acestei situatii face un enorm rau Romaniei in contextul actual si ea trebuie sa inceteze rapid, intr-un fel sau altul, pentru ca nu sunt decat doua ipoteze.

Fie divergentele sunt ireconciliabile cu adevarat. Si atunci ar trebui sa puna toti demisiile pe masa, sa rearanjeze cartile si sa mearga mai departe intr-o varianta care are sustinerea parlamentara necesara. Daca suntem in aceasta situatie, cred ca acela care isi asuma riscul declararii rupturii da pana la urma dovada unei minime responsabilitati.

Fie vor sa ramana impreuna si atunci, motivati de unitatea USL, sa fie asezat fiecare ministru pe locul lui, pentru ca actul de guvernare sa mearga mai departe in conditii cat de cat normale.

Nu discut care solutie ar fi preferabila pentru Romania, dar, in orice caz, oricare dintre ele este cu mult mai buna decat aiureala din ultimele doua saptamani.

Daca vreti, PSD si PNL se afla in fata unui test esential de responsabilitate. Cand ti-ai asumat guvernarea unei tari, ai obligatii care exced cu mult interesul electoral, oricat de presant ar fi el.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...