Guvernul elimina gratuitatea transportului pentru elevi. Acestia vor protesta miercuri fata de masura Executivulu

Miercuri, 16 Iunie 2021, ora 09:37

   

Guvernul elimina gratuitatea transportului pentru elevi. Acestia vor protesta miercuri fata de masura Executivulu
Asociatiile elevilor sunt nemultumite de proiectul prin care Guvernul va deconta naveta pentru cei care studiaza in alta localitate decat in cea de domiciliu. Proiectul de act normativ urmeaza sa fie aprobat miercuri.

Concret, elevii sunt nemultumiti subliniind ca o eventuala decontare elimina de fapt transportul gratuit.

Asociatiile Elevilor anunta ca vor picheta sediile mai multor prefecturi din tara, dar si sediul Guvernului, in semn de protest fata de eliminarea gratuitatii transportului pentru elevi.

"Ca raspuns, la ora 14:00, membrii Asociatiei Elevilor din Constanta vor fi prezenti maine in fata Prefecturii pentru a picheta. Simultan, Asociatia Elevilor din Bucuresti si Ilfov va picheta in fata Guvernului, iar Asociatia Valceana a Elevilor, Asociatia Elevilor din Bacau si Asociatia Elevilor din Maramures vor picheta la Prefecturile din judetele lor", se arata intr-un comunicat al Asociatiilor elevilor.

Despre ce e vorbaPotrivit proiectului de act normativ, elevilor care locuiesc la internat sau in gazda li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a opt calatorii dus-intors pe semestru, din bugetul Ministerului Educatiei, prin unitatile de invatamant unde sunt scolarizati.

Elevii vor putea solicita acordarea sumei in avans, cu decontare in luna urmatoare. Suma ce poate fi acordata in avans va fi nivelul cuantumului lunar de care beneficiaza elevul.

Decontarea va fi asigurata la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/luna pentru distanta de 3 km. Va putea fi decontata lunar numai suma aferenta avansului primit in luna precedenta.

Documente lunare de transportPentru distantele ce vor depasi 3 km, pana la limita de 50 de km, suma de 30 de lei /luna se va suplimenta cu 3 lei pentru fiecare kilometru/luna, dar nu mai mult decat valoarea documentelor de transport lunare.

In situatia in care sunt elevi care se deplaseaza de la domiciliu catre unitatea de invatamant la distante mai mari de 50 km si nu locuiesc la internat sau gazda li se va deconta suma aferenta distantei de 50 km, la care se va adauga 1 leu/km/luna, pentru distantele ce depasesc 50 de km.

Operatorii de transport rutier vor avea obligatia de a emite documente lunare de transport cu incadrare in tarifele maxime per kilometru/luna.

Mecanismul de decontare va fi reglementat prin Metodologia ce va fi aprobata prin ordin al ministrului Educatiei, in maximum 30 de zile de la emiterea ordonantei de urgenta.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3737 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Tot-la-vale
rank 4
Nouă hoție 🥳🥳🥳
Marca PNL+USR
Romania Educata - demagogie de campanie, aruncata de kWI, cel mai prost presedinte de dupa 1989, seful bandei de mafioti avizi de ciolan pusi pe jaf si distrugerea Romaniei, ajuns la Cotroceni direct di retortele securiste de la Grivco.
RexMundi
rank 5
Excelent
asta e romania educata nene ,se stie... ha ,ha ,ha!
DUTTY
rank 5
DEMOLAM ROMANIA slogan penelist!!!
.
eu-ca
rank 5
Au transport online gratuit. Le ajunge. Bine ca ei au, PNL si
USRI, ca de UDMR care au 2 judete nu-i intereseaza. La cite unitati s-au inchis si se vor inchide, ce aita scoala. Te duci in oneghe te platesc si dupa 11 ani tot cu BAC. Unde este Bella Rusia, pereoada sa ghinion.
Tot-la-vale
rank 4
Si uite asa, cu scoala „nedecontata”
apar copistii si plagiatorii agramati de la z.com, care parsa fi petrecut timpul mai mut prin baruri si discoteci, decat pe bancile vreunei scoli. 🥳🥳🥳
Pauperovici
rank 1
Ilici a fost cel mai bun, zambetul lui ne urmareste
mai ales la privata, il vedem cand ne uitam in jos.
Pauperovici
rank 1
Am fost elev in alta tara
aveam reducere, nu era nimic moka ca la romanashi, pentru nimeni.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor