Ultimul sa stinga lumina!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 03 Octombrie 2008, ora 12:10
6025 citiri
Ultimul sa stinga lumina!

Economia Romaniei a luat-o la vale, a ramas fara frane, iar soferul, cu mainile ridicate de volan, urla in gura mare dupa ajutor.

Cam asa ar putea fi rezumata, pe scurt, iesirea de joi a ministrului Varujan Vosganian, dupa intalnirea cu sindicatele functionarilor publici care l-au informat ca ori primesc si ei, ca profesorii, lefuri cu 50 la suta mai mari, ori de saptamana viitoare intra in greva generala si blocheaza inclusiv trezoreria.

Pamantiu si vizibil speriat, ministrul Vosganian a recunoscut, pentru prima data, ceea ce ziaristii au tot spus: majorarile de venituri, culminand cu iresponsabilul cadou facut profesorilor, arunca in aer deficitul bugetar al Romaniei care ar ajunge astfel la 7%.

Consecintele sunt inevitabile si dezastruoase: inflatie tot mai mare, cursul de schimb in picaj, dupa cum deja se intampla, credite tot mai scumpe, finantari tot mai dificile, crestere economica periclitata.

In plus, daca deficitul bugetului consolidat va ajunge la 7%, Guvernul va incalca Tratatul de aderare, programul de convergenta si Tratatul de la Maastricht, ceea ce ar pune in discutie chiar statutul Romaniei de tara membra a UE.

Comisia Europeana ne-a avertizat ca, potrivit prognozelor ei, intocmite, atentie!, inainte de nebunia pomenilor electorale, Romania este in mare pericol sa scape caii.

Si, intr-adevar, i-a scapat, dar chiar mai rau decat se asteptau economistii de la Bruxelles.

Ajutor!

Acum, ministrul Finantelor cere interventia Curtii de Conturi, a CSAT, a BNR. Lipseste doar apelul la Divinitate! Cineva trebuie sa salveze Romania aruncata la marginea prapastiei de iresponsabilitatea politicienilor sai.

Multa nerusinare transpare insa din acest apel disperat al guvernului.

Ajutorul BNR? Pai, ce face BNR de la inceputul anului decat sa avertizeze ca politica salariala trebuie bine controlata? Ce altceva decat sa stranga surubul creditelor, adunand inapoi tot ce Guvernul imprastie aiurea in consum?

In primavara, Mugur Isarescu a descalecat la Palatul Victoria si a obtinut promisiunea ca Executivul va menitne o linie decenta. Cu promisiunea a ramas!

Ajutorul Curtii Constitutionale? Si ce sa faca judecatorii CCR, sa anuleze o lege pe care toti deputatii, inclusiv cei liberali, adica ai Guvernului acum disperat, au votat-o cu voiosie, in frunte cu ineptul ministru al Educatiei?

Ajutor CSAT? Adica sa constate CSAT ca policienii romani pericliteaza securitatea nationala si sa corecteze imbecilitatile Parlamentului?

Secretariatul General al Guvernului a anuntat ca presedintele Traian Basescu trebuie informat asupra punerii in pericol a economiei. Adica trebuie informat cumva ca a avut dreptate si, eventual, rugat sa opreasca sau macar sa mai intarzie legea, pentru ca e singurul care o mai poate face in acest moment? Si sa-l roage cine, premierul Tariceanu care n-a miscat un deget sa preintampine dezastrul?

Legea privind salariile profesorilor nu a aparut deodata, nu a picat din cer in capul unui guvern inocent. Ea a trecut prin toate etapele parlamentare si a fost votata saptamana trecuta pe articole. De ce nu a putut premierul-sef de partid sa-si determine macar proprii parlamentari sa voteze impotriva ei?

Din aceleasi motive pentru care in ultima vreme au fost facute trei rectificari bugetare fiind impartiti bani cu generozitate. Din acelasi motiv pentru care marirea pensiilor a fost devansata, iar plafoanele la medicamente eliminate.

Pentru ca e an electoral. Care va sa zica presedintele PNL e in campanie, iar premierul se plange ca trage ponoasele? Era la mintea cocosului ca odata pornit bulgarele pomenilor electroale el nu mai poate fi oprit

In plus, Guvernul achita si nota de plata pentru felul in care s-a agatat cu unghiile si cu dintii de putere. Liberalii au guvernat sub talpa PSD caruia i-au satisfacut toate capriciile populiste de stanga, de neimaginat pentru un partid de dreapta.

N-ar fi fost mai onorabil pentru cabinetul Tariceanu sa demisioneze inainte de a deveni partidul care a aruncat Romania in criza? Cu siguranta, insa a fost mai profitabil sa se agate de paiul intins de PSD pentru actuala guvernare si pentru una viitoare. Daca e cuminte. Si a fost. Sa vedem cu ce-o guverna la iarna daca cumva PRM va avea castig de cauza in instanta.

La fel de grav este ca niciun partid nu a avut puterea sa se opuna, macar simbolic, prostiilor populiste. PSD le-a initiat, UDMR le-a agreat, iar PD-L le-a votat si el pierzand ocazia unei distantari reale de dezastru. Putin curaj s-ar fi putut transforma intr-un capital electoral cu mult mai mare.

Vorba unui coleg de breasla, politicienii se comporta de parca dupa 30 noiembrie nu ar mai veni nimeni la guvernare. De parca dupa alegeri ar veni potopul. Si culmea, e foarte posibil sa vina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#marire, #salarii, #guvern, #dezastru, #economic , #guvern
Comentarii