Unde sunt banii dumneavoastra? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 13:28
5296 citiri
Unde sunt banii dumneavoastra? (Opinii)

Fara bani nu se pot construi drumurile pe care le vor transportatorii. Asa-i cum zice Victor Ponta, incercand sa justifice intentia de a introduce o noua taxa pentru infrastructura in pretul combustibilului.

Drumuri bune pe gratis nu s-au inventat.

Dar romanii tot platesc si rovignete, si accize, si taxe de pod, si taxe locale, si impozite, toate birurile inventate de toate guvernele de pana acum. Dar drumuri cumsecade tot nu au. Tot cele mai putine autostrazi din Europa le au, tot mor oameni pe strazi din cauza infrastructurii mizerabile.

Ba mai mult decat atat, Romania e o ciudatenie din punctul de vedere al acestor taxe. Pentru ca, in general, taxa de drum se incaseaza intr-un singur fel: fie prin vigneta, fie printr-o taxa inclusa in benzina, fie ca taxa de autostrada. Romania are vigneta, are si taxa de la Fetesti Cernavoda, pe Autostrada Soarelui, ba chiar guvernul anunta cu ceva vreme in urma ca vor fi si alte tronsoane de autostrada cu taxa. Si vom avea si taxa in combustibil, se pare.

Deci bani se aduna, soferul roman e jupuit pe toate partile, de cand cu amenzile mari si cititoarele montate in diverse puncte si rovigneta este cumparata cu mai mult elan. Si totusi, drumuri nu avem.

E legitim sa te intrebi de ce. Din cauza coruptiei. E foarte simplu. Putem sa platim si trei rovignete una peste alta, sa taxam fiecare km de autostrada si sa punem 7 taxe in benzina ca tot nu vom reusi sa umplem gura balaurului acesta teribil care inghite bani cu nemiluita.

In mod traditional avem cele mai scumpe drumuri din lume. Kilometrul de autostrada construit costa la noi mai mult decat pe cele mai dificile trasee din restul Europei. La noi un drum pe un traseu ca in palma e mai scump decat unul care taie muntele sau este suspendat pe piloni in alte tari. Si totusi, la noi asfaltul se face praf dupa doua zapezi si un ger, iar vara se inmoaie ca untul.

Kilometrul de deszapezire costa la noi mai mult decat in tarile nordice unde iernile sunt un pic, dar numai un pic mai grele. Si totusi, la noi cum cade primul fulg, ori mor oameni inzapeziti, ori se inchide cu totul circulatia ca in conditii de cataclism.

De ce? Pentru ca fiecare dintre aceste nenorocite de contracte din bani publici nu poarta doar costul lucrarii si profitul firesc pe care trebuie sa il aiba orice antreprenor. Acestea sunt cheltuielile cele mai mici. Fiecare contract poarta un sir intreg de comisioane care intra in cele mai diverse buzunare: de la supraprofitul pe care il vizeaza omul de afaceri, aproape intotdeauna client politic, la spaga pe care o ia functionarul care semneaza, la spaga pe care o iau sefii functionarului, la spaga pe care o iau jupanii locali si, evident, la contributia care trebuie sa ajunga in pusculita de partid.

Straturi, straturi de spagi care dreneaza banul public, banul acela colectat din rovigneta, din taxe de autostrada, din impozite si mai stiu eu ce "fonciri".

Sigur, drumuri se puteau face si din bani europeni, asa cum au facut de exemplu bulgarii, cu mare spor. Si totusi la noi ministerul Tranporturilor sau cum s-o mai numi cel care are in grija autostrazile are cea mai proasta absorbtie a fondurilor europene. Nu avem ce construi? Avem, cum sa nu avem.

Dar banii europeni nu pot fi drenati asa usor, sunt bani urmariti, bani pentru care se da socoteala, bani greu de furat pentru buzunare sau pusculite de toate felurile. Si banii acestia nu ne trebuie. Noi vrem leii nostri, jumuliti de la romani prin toate felurile cu putinta, de catre toate guvernele de pana acum, de toate culorile poltice, de la romanii carora Victor Ponta le spune acum ca daca vor drumuri sa faca bine sa plateasca.

Oare nerusinarea, ea, o avea vreo limita?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Victor Ponta drumuri, #taxa de drum, #rovigneta taxa benzina , #guvern