Vanzarea tigarilor cu arome, interzisa - proiect de lege aprobat de Guvern

Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 19:44
4714 citiri
Vanzarea tigarilor cu arome, interzisa - proiect de lege aprobat de Guvern
Foto: Ziare.com

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege ce vizeaza stabilirea conditiilor pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun.

Printre altele, proiectul de lege interzice vanzarea tigarilor cu arome, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Se vrea astfel preluarea in legislatia din Romania "a reglementarilor europene si internationale promovate pentru reducerea consumului de tutun, indeosebi in randul tinerilor".

"Prin proiectul aprobat astazi, sunt reglementate ingredientele ce pot fi utilizate in produsele din tutun, precum si nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotina si monoxid de carbon.

Prin urmare, va fi interzisa punerea pe piata a tigarilor si a tutunului rulat care au o aroma caracteristica (adica un miros sau gust diferite de cel al tutunului, cum ar fi aromele de fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri sau vanilie).

Produsele cu aroma caracteristica al caror volum al vanzarilor la nivelul intregii UE reprezinta 3% sau mai mult intr-o anumita categorie de produse vor fi interzise din 20 mai 2020.

De asemenea, va fi interzisa punerea pe piata a tuturor produselor din tutun care contin aditivi speciali, precum vitamine, cafeina, taurina si creeaza astfel impresia ca un produs din tutun are un efect benefic asupra sanatatii sau ca prezinta riscuri mai mici pentru aceasta, dar si a celor care contin arome in capsule, filtru sau in alte caracteristici tehnice", transmite Guvernul.

Gata cu fumatul in spatiile publice: Cum vor fi loviti producatorii - Se vor scumpi tigarile?

De asemenea, in proiectul de lege aprobat sunt prevazute si obligatii pentru producatori si importatori, cu privire la ingredientele utilizate.

"Producatorii si importatorii vor raporta informatii cu privire la ingredientele utilizate in procesul de fabricatie, la emisiile produselor de tutun si la date privind volumul vanzarilor de produse de tutun din Romania, pe tip si marca", se arata in comunicat.

In plus, urmeaza sa se modifice semnificativ etichetarea produselor din tutun, astfel incat sa cuprinda, potrivit proiectului de lege:

  • un avertisment general ("Fumatul ucide", pe 50% din suprafata laterala),
  • un mesaj de informare ("Fumul de tutun contine peste 70 de substante care cauzeaza cancer", pe 50% din suprafata laterala),
  • avertismente de sanatate combinate, formate din text, poza si numar de telefon la care se pot obtine informatii despre metodele de renuntare la fumat (pe ambele fete, in partea superioara, pe 65% din suprafata, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal, astfel incat marca sa ramana sub avertisment)

Sunt exceptate de la aceste prevederi trabucurile si tigarile de foi ambalate individual.

Proiectul de lege mai contine si prevederi privind inregistrare si urmarirea circulatiei pachetelor de tutun in Uniunea Europeana, astfel incat sa fie combatute contrabanda si contrafacerea.

In plus, legea "ii va obliga pe comercianti sa foloseasca un sistem de verificare a varstei care, in momentul vanzarii, arata daca respectivul cumparator respecta sau nu reglementarile privind varsta minima de la care pot fi achizitionate produse din tutun".

"Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere Parlamentului, intrarea sa in vigoare fiind prevazuta incepand cu 20 mai", se mai arata in comunicat.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#vanzare tigari arome interzisa, #proiect lege tigari, #Guvern lege tigari , #guvern
Comentarii
Poza irukandji2
irukandji2
rank 2
Deci de acum daca nu mai gasim tutun cu aroma de marijuana