Ana Birchall, ministru pentru Afaceri Europene: Fosta consiliera a lui Geoana, cu investitii de zeci de milioane de euro

Marti, 03 Ianuarie 2017, ora 17:20
10333 citiri
Ana Birchall, ministru pentru Afaceri Europene: Fosta consiliera a lui Geoana, cu investitii de zeci de milioane de euro
Foto: Facebook/Ana Birchall

Social-democrata Ana Birchall, propusa de PSD ministru delegat pentru Afaceri Europene in Guvernul Grindeanu, are 43 de ani, iar de 11 ani este membru PSD, fiind consiliera lui Mircea Geoana, pe vremea cand acesta era ministru de Externe, si a lui Victor Ponta, cand fostul lider al PSD era prim-ministru.

Iata lista oficiala a ministrilor din Guvernul Grindeanu

Ea are, alaturi de sotul sau, cinci locuinte, doua dintre ele in SUA, precum si investitii financiare in strainatate in valoare de 23 de milioane de euro.

Ana Birchall s-a nascut pe 30 august 1973, in orasul Mizil, judetul Prahova, si este casatorita cu Martyn Birchall, alaturi de care are un copil. Este licentiata in Stiinte Juridice la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept, in anul 1996 absolvind si Facultatea de Drept si Relatii Internationale Nicolae Titulescu, ca sef de promotie.

Ulterior, Ana Birchall a urmat cursuri de master in Drept la Yale Law School, Yale University, SUA, iar in 2002 a devenit doctor in Drept la Yale Law School.

In 1996, s-a angajat pe postul de Sef Oficiu Juridic la S.C Omniasig S.A, iar in perioada 2002- 2003 a fost avocat la White & Case LLP in New York, SUA. Ulterior, pana in 2004, ea a detinut functia de consilier al ministrului Afacerilor Externe Mircea Geoana, dupa care a fost consilier la Comisia de politica externa din Senat.

Din 2005, este lector universitar la Universitatea "Dimitrie Cantemir" Bucuresti, iar timp de doi ani, intre 2008 - 2010, a fost avocat la White& Case LLP Bucuresti.

Imediat dupa aceea, Ana Birchall a detinut functiile de sef al Grupului de practica in domeniul Restructurarilor Financiare si Insolventa si a fost avocat la Musat si Asociatii - Restructuring & Insolvency.

Din iulie pana in decembrie 2012, social-democrata a fost consilier al prim-ministrului de la acea vreme Victor Ponta.

Pe 9 decembrie 2012, Ana Birchall a obtinut primul mandat de deputat, fiind membru in Comisia pentru buget, finante si banci, membru in Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru aderarea Romaniei in spatiul Schengen si presedinte al Grupului parlamentar de prietenie Romania- India.

La alegerile din 11 decembrie, Birchall a castigat un nou mandat de deputat din partea PSD Vaslui. In legislatura trecuta, ea a fost presedinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputatilor, comisie condusa acum de Victor Ponta.

Activitatea politica si-a inceput-o in 2005, cand a devenit membru PSD si secretar executiv pe probleme de tineret si egalitate de sanse, din 2007 pana in 2009 fiind sef al Departamentului de Educatie si Cercetare PSD.

De asemenea, din 2012 a fost consilier al presedintelui formatiunii pe probleme de politica externa, in prezent detinand si functia de secretar general adjunct (Relatii Internationale) al PSD.

Case in tara si in Statele Unite

Conform celei mai noi declaratii de avere, Ana Birchall detine in Dorna Arini, judetul Suceava, trei terenuri extravilane cu o suprafata totala de 38.000 de metri patrati, precum si un apartament in Bucuresti de 50 de metri patrati.

Impreuna cu sotul sau, social-democrata mai are un apartament in Capitala, o casa de vacanta in Dorna Arini, precum si o casa de locuit in New Haven, SUA. De asemenea, cei doi mai au un apartament de 180 de metri patrati in New York.

Birchall detine un autoturism Volvo XC 90, bijuterii in valoare de aproximativ 46.000 euro, precum si un lingou de aur. Ea are deschise 13 conturi si depozite bancare in care detine 194.000 de dolari, 162.000 de lei, 25.500 euro si 49.000 de lire sterline.

De asemenea, Ana Birchall are plasamente in titluri de stat, certificate si obligatiuni, precum si investitii financiare in strainatate in valoare de 23 de milioane de euro.

Ea are insa si un credit la Washington Mutual SUA, scadent in 2018, cu o valoare la contractare de 153.000 de dolari, precum si un credit la Citibank, SUA, scadent in 2017, cu o valoare la contractare de 239.000 de dolari. Social-democrata mai are un card de credit la BCR Romania de 9.900 de euro.

La venituri, deputatul PSD are declarata indemnizatia de 76.778 de lei de la Parlament, in timp ce sotul sau a avut un venit anual de 108.000 de dolari obtinut dintr-o colaborare. De asemenea, cei doi au obtinut impreuna 68.850 de dolari din inchirierea unor imobile in SUA.

Social-democrata mai are trecuta in declaratia de avere si suma de 20.000 de dolari obtinuta ca despagubire in urma procesului pe care l-a avut cu Iosif Buble.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Ana Birchall ministru Afaceri Europene, #Ana Birchall avere , #Guvernul Sorin Grindeanu