Cine se baga sa evalueze ministrii?

Sambata, 10 Iunie 2017, ora 09:38
3252 citiri
Cine se baga sa evalueze ministrii?

Daca este adevarat ca respectarea Constitutiei in litera si in spiritul ei este corolarul de baza al unei democratii solide, atunci pretentia PSD si ALDE de a face evaluarea ministrilor din Cabinetul Girndeanu mi se pare un gest cel putin desuet.

Caci legea fundamentala e clara: Guvernul votat de Parlament (de intregul Parlament, nu numai de majoritatea care l-a propus) are toata legitimitatea pana la expirarea mandatului sau pana la eventuala demitere/demisie. Pana atunci, lucreaza nestingherit. Oricine l-ar stingheri, ar actiona in afara Constitutiei, care prevede clar la art 109 (1):

"Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului raspunde politic solidar cu ceilalti membri pentru activitatea Guvernului si pentru actele acestuia".

Sa fim atenti: numai in fata Parlamentului, nu a unui parlamentar sau a altuia, indiferent de rangul lui. Ca sa dea socoteala, Guvernul poate fi chemat la Parlament. Deduc de aici ca, dupa ce a fost instalat, Guvernul nu mai raspunde in fata celor care l-au propus, ci numai in fata celui care l-a numit.

Mi se pare logic. Daca cei care l-au propus ar veni netam-nesam peste capul celui care l-a numit, s-ar crea o degringolada de nedescris, iar Guvernul n-ar mai putea lucra, controlat cand de unii, cand de altii, la discretie.

Dar mai e un aspect. Guvernul n-a fost numit in functie cu votul majoritatii - oricat de masiva ar fi ea - ci cu votul intregului Parlament, inclusiv Opozitia. Incercarea liderilor coalitiei de a se substitui Legislativului si de a evalua numai ei membrii Guvernului exclude cu aroganta Opozitia, care are aceleasi drepturi in ce priveste stabilirea raspunderii Guvernului.

Dar pretentia liderilor coalitiei de a se substitui Parlamentului sugereaza inca o lacuna a politicii dambovitene: aceea ca unii din parlamentarii nostri au acceptat deja sa fie simple marionete care voteaza strict asa cum li s-a ordonat de la centru.

Citeste si Evaluarea ministrilor e gata in weekend. Dragnea: Toti si-au depus demisia in alb de cand au fost investiti

Asistam deci la un atac concertat la adresa celei mai elementare democratii, un atac care sugereaza ca insusi Parlamentul este o jucarie in mana celor doi sefi de camera, care, intampaltor sau nu, sunt si sefi de partide.

In opinia lor, ei hotarasc cu cine vor vota alesii inregimentati in respectivele partide, atunci cand o chestiune sau alta, inclusiv o eventuala demitere a Guvernului, s-ar pune la vot.

Dar, daca-i asa, gandesc ca nici n-ar fi nevoie de atatia alesi. Ar fi destul ca respectiva coalitie majoritara sa mandateze un simplu purtator de cuvant, care sa exprime cele hotarate de lideri si sa voteze in numele lor.

Ideea ca, intr-un partid solid ca PSD, toti membrii voteaza din convingere, asa cum li s-a poruncit de la centru, mi se pare o gogorita. Ea imi aduce aminte de iluministul francez Montesquieu, care inca din secolul al XVIII-lea indraznise sa afirme ca zbirii ne pot determina sa spunem numai ce vor ei, sa facem numai cum vor ei, dar niciodata sa gandim cum gandesc ei.

Repet, ideea ca intregul PSD gandeste ca Dragnea si intregul ALDE gandeste ca Tariceanu mi se pare gogoasa. Iar daca reprezentantii respectivelor partide isi permit sa se prezinte cu gogosi la vot, asta este strict treaba lor, dar nu-i onoreaza. Ba dimpotriva.

Nici pe lideri gandesc ca nu-i onoreaza indemnarea alesilor proprii sa voteze conform unui mandat incredintat si nicidecum asa cum ii indeamna constiinta.

Nu-i un secret faptul ca liderii slabi folosesc forta in locul convingerii. In plus, afirmatiile de genul "ati fost alesi pe listele noastre si deci votati asa cum va spunem noi" mi se par un act de santaj.

Parlamentul exista tocmai pentru ca fiecare sa voteze asa cum il indeamna constiinta proprie si nu constiinta altuia. In Parlament, reprezentantii Puterii, oricat de majoritari ar fi ei, nu sunt singuri. Acolo exista si Opozitia si n-ar fi exclus ca, punand in cumpana constiinta fiecarui ales in parte, scrutinul sa nu iasa de fiecare data neaparat asa cum si-au facut calculele Dragnea sau Traiceanu.

Pentru toate aceste considerante, consider ca incercarea liderilor coalitiei de a evalua ministrii Cabinetului este nu numai o incalcare a legii fundamentale, ci si un abuz, un mod de a intra cu cizmele in democratie. Asa cum spuneam, numai Parlamentul are dreptul sa exercite orice control asupra Guvernului prin cei alesi.

Ceea ce, de altfel, Parlamentul a si facut uneori la cererea aliantei, dar a refuzat cu aroganta, atunci cand PNL a cerut audierea unui ministru cu privire la sustenabilitatea legii salarizarii. Conform principiului: pentru unii muma, pentru altii ciuma.

Scuzati, n-am vrut sa spun ciuma rosie. E o simpla coincidenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#evaluare ministri Dragnea PSD , #Guvernul Sorin Grindeanu