Demisiile in alb si sfidarea Parlamentului

Luni, 12 Iunie 2017, ora 11:20
4717 citiri
Demisiile in alb si sfidarea Parlamentului

In opinia mea, asa zisa demisie in alb este o aberatie. Demisia insasi reprezinta un act de vointa unilaterala, este hotararea cuiva de a abandona un parteneriat care nu-l mai intereseaza, ceva ferm, fara echivoc si neconditionat.

Demisia in alb este o schimonosire a sensului initial, o conditionare a actului care, prin definitie, este neconditionat. Un fel de "plec numai atunci cand vrei tu sa plec eu, pentru ca altfel eu n-as pleca si as ramane". Mai popular vorbind, demisia in alb este ca o sula-n coaste, pe care victima i-o inmaneaza adversarului, cu invitatia: "poti sa mi-o bagi oricand, coastele mele sunt pregatite".

Asa pusa problema, intentia de santaj mi se pare mai mult decat evidenta. Domnul Dragnea cred ca a sesizat riscul la care se expune cu un asemenea document si, de aceea, cand presa a inceput sa lanseze ipoteza ca unii ministri i-ar fi prezentat demisia in alb, a negat ferm ca exista asa ceva.

Pe parcurs insa i-a incoltit ideea ca asemenea documente l-ar ajuta aproape miraculos sa dispuna de colegii sai ministri si sa-si poata exercita diferitele manevre in fata oricui n-ar fi obedient.

Asa a ajuns ca, recent, sa declare ceea ce negase initial: "Toti ministrii si-au depus demisiile in alb atunci cand si-au primit mandatele". Si tot dansul adauga ca nu mai stie unde sunt ele prin sertare, ca nu le va folosi, ca nu socoate aceasta procedura ca fiind una corecta.

Logica imi spune ca, daca respectivele demisii au fost depuse, nimeni altul nu le putea cere decat seful paridului, iar daca le-a cerut, inseamna ca intentiona sa le foloseasca, intrucat atunci procedura i se parea perfect corecta.

Intre timp, cineva i-a luminat probabil mintea, i-a atras atentia ca, dupa ce a fost condamnat o data si inculpat a doua oara, ar fi foarte incomod un al treilea dosar, cu acuzatia de santaj, si atunci a intors-o, ca la Ploiesti:

"Nici nu stiu unde sunt depozitate aceste demisii in alb, ei au facut gestul asta, dar eu nu le folosesc, pentru ca nu cred ca asta e o procedura corecta".

Pe bune? Ei, ministrii, au facut gestul asta de capul lor, ca niste nazdravani ce sunt, iar el, Dragnea, socoate ca procedura nu e corecta si nu va folosi asemenea hartii!

Ba chiar - culmea! - seful partidului, care le stie pe toate, habar n-are unde sunt depozitate, probabil ca sa sugereze ca nici nu le-a depozitat el, ci vreun altul.

Hai, sa fim seriosi, ca-i cusuta cu ata alba! Nimeni nu face asemenea gest daca nu e strans cu usa, nici nu depoziteaza aiurea niste documente care pot arunca in aer Guvernul Romaniei. Si nimeni nu s-ar fi apucat de asemenea procedura daca jupanul n-ar fi socotit-o corecta.

Pentru mine este limpede ca demisiile le-a cerut Dragnea, iar motivul pentru care le-a cerut este lipsa lui de incredere in devotamentul ministrilor si chiar a premierului, despre care astazi doamna Firea banuieste deja ca si-a gasit un alt spate decat alianta.

Un alt spate decat alianta e ceva care-i produce fiori reci lui Dragnea si, ca sa se puna la adapost, a nascocit din timp demisiile in alb, ca un fel de buton rosu, instalat dupa metoda comisarilor sovietici, ca sa detoneze totul, in cazul cand cineva misca in front.

Degeaba sugereaza seful PSD ca "ei au facut gestul asta", ca si cum el nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase. Daca-l faceau "ei", adica ministrii, ii prezentau demisia premierului si nu lui Dragnea, care face pe prim ministrul, dar nu e.

De altfel, stradania liderilor coalitiei de a evalua ministrii si eventual a stabili remanieri este complet in afara Constitutiei, care spune clar la art. 110 (2): "Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate..."

Iata deci ca liderii coalitiei PSD+ALDE intra cu cizmele in Constitutie, evalueaza Guvernul, gata sa-l traga la raspundere, ca si cum n-ar observa ca Guvernul raspunde numai in fata Parlamentului si nicidecum in fata unui Dragnea, unui Tariceanu sau a altuia care se da cel mai mare in parcare, si-i cere socoteala domnului Grindeanu, fara sa aiba niciun drept.

Daca vor sa evalueze Guvernul, n-au decat sa cheme ministrii in fata Parlamentului, acolo unde nu se afla numai coalitia, ci si alte cateva partide. Toti la un loc trebuie sa dezbata si sa traga concluzii.

Parca imi aduc aminte ca, luna trecuta, PNL ca partid parlamentar a si cerut chemarea in fata Parlamentului a ministrului Finantelor, dar s-au opus majoritarii PSD+ALDE, pe motiv ca nu e timp.

Pretentia lui Dragnea si a lui Tariceanu de a se substitui ei Parlamentului, pentru ca sunt majoritari, mi se pare un abuz fata de Guvern, o sfidare fata de Parlament, o desconsiderare a Opozitiei si un dispret arogant fata de intregul electorat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Dragnea demisii alb ministri, #Dragnea evaluare ministri Guvern , #Guvernul Sorin Grindeanu