Financial Times, despre Romania: Poporul a fost tradat de conducatorii sai. Romanii sa ramana vigilenti!

Luni, 06 Februarie 2017, ora 08:47
15137 citiri
Financial Times, despre Romania: Poporul a fost tradat de conducatorii sai. Romanii sa ramana vigilenti!
Foto: Arhiva/Ziare.com

La un sfert de secol dupa ce a doborat comunismul, puterea populara a obtinut inca o mare victorie in Romania. Ordonanta de urgenta menita sa gratieze o multime de oficiali condamnati si sa dezincrimineze abuzul in serviciu de nivel scazut, pe care proteste in masa au obligat Guvernul sa o retraga, a fost o tradare a poporului roman de catre conducatorii sai, comenteaza The Financial Times.

Actiunile Guvernului au fost de asemenea o tradare a progreselor incurajatoare ale tarii in lupta impotriva coruptiei endemice. Asa cum intreba saptamana trecuta Frans Timmermans, vicepresedintele Comisiei Europene (CE), de ce te-ai opri pe ultimii cativa metri ai maratonului, te-ai intoarce si ai alerga inapoi?

Lupta impotriva coruptiei in Romania a fost intr-adevar o munca grea si indelungata. Tara a fost admisa in UE printr-o decizie politica, in 2007, in pofida faptului ca reformele in domenii ca lupta impotriva criminaliatii si construirea unui sistem judiciar independent erau in urma celorlalte opt foste tari comuniste care au aderat in 2004. Bruxellesul a impus proceduri speciale de monitorizare, menite sa asigure progresul, iar Romania a inregistrat succese in lupta impotriva coruptiei, prin DNA, directia sa nationala anticroruptie, care a urmarit oficiali la toate nivelurile.

Adrian Nastase, un fost premier, a fost incarcerat in 2012. Un al doilea premier, Victor Ponta, a demisionat in 2015, in urma unor acuzatii de fals si complicitate la evaziune fiscala si in toiul indignarii publice fata de incendiul de la un club de noapte din Bucuresti, soldat cu 64 de morti. Progresele in lupta impotriva coruptiei au continuat in timpul Guvernului tehnocrat care a urmat si al presedintelui hotarat impotriva coruptiei Klaus Iohannis. In primele opt luni ale lui 2016, activitatea DNA a condus la procese implicand 777 de inculpati, inclusiv ministri, parlamentari si judecatori.

Aceasta ar putea fi problema, comenteaza jurnalistii de la FT, care adauga ca, eliminand coruptia inclusiv la nivel local, DNA a lovit puternicul partid-masina PSD (centru-stanga), care s-a intors la putere in decembrie. Masurile adoptate de Guvern au parut o recompensare a baronilor locali si acolitilor pentru ajutorul dat in obtinerea victoriei.

DNA a fost acuzata de prea mult zel. Dar daca sunt necesare ajustari ale operatiunilor sale, o amnistiere in masa si o dezincriminare a unei categorii importante de infractiuni nu sunt calea de a ajunge la acest rezultat. PSD a argumentat ca, inculpand mai multi oficiali din cadrul sau decat din orice alta formatiune, agentia a dat dovada de partinire politica. Partidele din opozitie contraargumenteaza prin faptul ca PSD are pur si simplu o problema mai grava cu coruptia.

Romania a evitat pana acum sa treaca spre democratia "iliberala" a guvernelor nationalist-conservatoare din Polonia si Ungaria. Noul ei Guvern poate ca s-a simtit imboldit catre recentele sale acte normative de reactia slaba a UE fata de Ungaria si Polonia. Poate ca a crezut ca instalarea lui Donald Trump la Casa Alba ar fi constituit alt motiv de distragere.

Ceea ce a facut PSD a scos la iveala riscul ca Romania sa se alature reversului mai amplu al progreselor din perioada postcomunista in domeniul statului de drept din Europa Centrala. Din fericire, reactia robusta a romanilor insisi, inclusiv pozitia principiala a presedintelui Klaus Iohannis, care s-a alaturat protestelor, a oprit impulsul Guvernului in acest sens.

Vezi aici cum s-a desfasurat cel mai amplu protest din Romania ultimilor 30 de ani

Este necesar ca romanii sa ramana vigilenti si sa se asigure ca actele normative nu sunt reintroduse in alta forma si ca Guvernul nu erodeaza alte mecansime de control al echilibrului democratic, mai scrie Financial Times. Prietenii si aliatii Bucurestiului, inclusiv Statele Unite, este necesar sa mentina un amestec de incurajare a reformelor si de presiune in vederea evitarii rasturnarii unor lucruri care au dat rezultate. In acest fel, Romania ar putea sa evite sa apuce pe calea pe care au luat-o unii dintre vecinii sai, conchide FT in aceasta analiza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#proteste Romania Guvernul Grindeanu ordonanta, #Financial Times guvern tradare romani , #Guvernul Sorin Grindeanu