Gratiere pentru Voiculescu. Dezincriminare pentru Dragnea. Elefantii monstruosi

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 07:28
38288 citiri
Gratiere pentru Voiculescu. Dezincriminare pentru Dragnea. Elefantii monstruosi

Presedintele Iohannis a reusit sa opreasca un blitzkrieg impotriva Justitiei. O autentica miercuri neagra a fost pusa la cale, in opinia mea, in cel mai autentic stil mafiot. Si imi asum pe deplin acest termen.

Elefantii de care vorbea presedintele sunt niste monstri. Si daca le vedem dimensiunea reala putem intelege si miza reala a intregii operatiuni de decredibilizare a Justitiei si institutiilor implicate in anticoruptie inceputa in forta la finalul anului trecut.

Dintr-un bun inceput, sunt indicii clare ca ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea Codului Penal si de Procedura Penala urmau sa fie adoptate miercuri. Deci ca premierul si ministrul Justitiei au mintit.

Ordinea de zi publica la care facea referire premierul Grindeanu, si pe care ele nu se aflau, nu a fost publica decat dupa inceperea sedintei de guvern, deci dupa descalecarea presedintelui.

Apoi, in textul OUG privind gratierea, scrie foarte clar ca ea se aplica faptelor comise pana la 18.01.2017, deci ziua sedintei de guvern. Intrebat ulterior de ce, dl Grindeanu a raspuns senin: "pentru ca suntem in 18. Daca va fi adoptata pe 25, va scrie 25". Asa e. Deci trebuia adoptata pe 18, mi se pare perfect clar.

Care sunt elefantii?

Avem, pe de-o parte, chestiunea gratierii, frumos impachetata in chestiuni umanitare. La prima vedere, de gratiere nu ar urma sa beneficieze persoanele condamnate pentru coruptie si violente.

Dar aceste exceptari se aplica doar pentru gratierea integrala, prevazuta de articolul 1, dupa cum scrie foarte clar in proiectul de OUG. Exista insa si articolul 2, care prevede injumatatirea pedepsei pentru femei gravide, bolnavi, cei care au in intretinere minori si persoane peste 60 de ani, INDIFERENT DE FAPTA, fara nicio conditie, nici macar acoperirea prejudiciului.

Un mare beneficiar, poate principalul? DAN VOICULESCU. Pedeapsa i se va reduce la jumatate din care a executat jumatate, deci iese fluierand urgent. Si impreuna cu el toti violatorii, criminalii, coruptii etc care au peste 60 de ani sau copii si fractia necesara de pedeapsa executata.

Ai ucis, ai violat, ai talharit, esti pedofil? Nu conteaza. Daca ai executat jumatate de pedeapsa si indeplinesti vreuna dintre conditii, iesi linistit in lungul sir ce-l are in frunte pe Felix. Daca ai condus baut, ai fugit de la locul accidentului? Face PSD cinste cu o gratiere.

L-am auzit pe ministrul Justitiei negand aceste efecte, desi textul OUG e clar. Ori minte, ori nu stie ce contine proiectul, ceea ce nu ar trebui sa ne mire avand in vedere ca, potrivit jurnalistilor de la Curs de Guvernare, documentul a fost elaborat la cancelaria lui Liviu Dragnea.

O bombonica si pentru dl Dragnea. In mod surprinzator, gratierea se aplica si pedepselor cu suspendare. De ce? Pentru reducerea termenului de incercare, dupa care condamnatul e reabilitat de drept. Pana la prezidentiale trebuie sa fie curat si uscat, nu?

Ma mai surprinde ceva: de ce OUG urma sa se aplice faptelor comise pana la 18.01? Cand e vorba de gratieri, in mod normal, se aplica hotararilor definitive pronuntate pana la o anumita data limita. Formularea aceasta se potriveste pentru amnistie. Era si aceasta parte in OUG, dar a fost stearsa, cel putin deocamdata?

Foarte posibil, pentru ca ea este insotita de dezincriminari din cealalta ordonanta, poate si mai odioasa, aceea de modificare a Codului Penal si de Procedura Penala.

Abuzul in serviciu este dezincriminat daca prejudiciul nu depaseste 200 de mii de lei. Stiti care este prejudiciul in dosarul "Bombonica" al dlui Drangea? 108 mii de lei. Nufarul! Dar nu singurul. Gabriel Oprea scapa de coloane. Piedone de Colectiv. Sute de primari, functionari, baroni pot scapa pe aceasta, practic, dezincriminare.

Pentru declansarea urmaririi penale pentru abuz in serviciu este necesara plangerea prealabila a institutiei pagubite. Deci, de exemplu, primaria trebuie sa faca plangere prealabila impotriva primarului, Guvernul impotriva unui ministru etc., sa fim seriosi. Deci poti sa ai denunt, probe, tot, daca nu exista plangerea prealabila, te uiti la ele.

Denuntul nu va mai fi cauza de nepedepsire sau de reducere a pedepsei decat daca este in termen de 6 luni de la comiterea faptei. Sa nu mai stea oamenii cu emotii.

Conflictul de interese e si el ciuntit cu efect pe dosarul lui Victor Ponta, deocamdata blocat prin votul Camerei Deputatilor.

Detaliile efectelor, si pentru viitor si pentru dosarele deja in curs, au fost explicate pe larg in punctul de vedere oficial al DNA.

Va fi dezincriminata neglijenta in serviciu. Deci daca eu uit sa platesc un impozit sau rovigneta platesc amenda, daca un functionar greseste e in ordine, nu pateste nimic.

De ce ordonanta de urgenta? Pentru situatia din puscarii. Serios? Ce urgenta e la pedepsele cu suspendare sau la amenzi penale? Pentru ca sunt prevederi din Codul Penal declarate neconstitutionale? Pe de-o parte, modificarile merg mult dincolo de deciziile CCR, inclusiv in cazul abuzului. CCR nu a conditionat existenta faptei de vreun nivel al prejudiciului sau vreo plangere prealabila.

Pe de alta parte, nu vad de ce nu se putea face o procedura de urgenta in Parlament. Am vazut la Legea celor 102 taxe a lui Liviu Dragnea ce repede pot merge lucrurile cand se doreste.

Nu vad alt motiv decat acela ca ordonanta intra imediat in vigoare si produce efecte ireversibile, cum a fost cu ordonanta primarilor chiar declarata apoi neconstitutionala. In plus, dupa cum sublinia presedintele ICCJ, in acest caz intra in discutie si legea penala mai favorabila, care si un minut sa fie in vigoare produce efecte.

Fara interventia magistrala, cu adevarat prezidentiala, a presedintelui Iohannis, ma tem ca ne-am fi aflat fix in fata acestui fapt implinit monstruos, CU EFECTE IMPOSIBIL DE CORECTAT.

Eu sunt convinsa ca planul nu a fost abandonat. Dar el este mai dificil pentru ca iritarea e foarte mare. Pe de-o parte, au reactionat unitar reprezentatii Justitiei, de la sefii Parchetelor, la presedintele ICCJ, membrii CSM. Este greu de crezut ca vreunul va da aviz pozitiv pe asemenea mizerii calificate si de doamna Tarcea si de dl Lazar drept reglementari cu dedicatie.

Deci va fi nevoie de o uriasa fortare, in conditiile in care opinia publica e deja in cunostinta de cauza si, repet, ar putea sa inteleaga si ce se urmareste prin scandalurile declasate de Ghita. Ce anume a explicat foarte clar procurorul general Augustin Lazar:

"Au fost facute pentru a introduce acest proiect de lege penibil, sustinut de o emotie colectiva, care este clar ca este generata. Adica ideea generala este ca nu poti avea incredere in magistrati, ca din acest motiv trebuie sa venim cu un act de clementa, sa corectam noi ce fac gresit magistratii. Este fals, asa ceva nu exista".

Sigur ca pentru scaparea pielii Dragnea & Co. sunt in stare de orice. Dar prejudiciul politic poate fi urias.

Si asta se vede din faptul ca deja oamenii au iesit in strada. Nu covarsitor de multi deocamdata, dar semnalul exista si e puternic.

Pana la urma, totul depinde de acum de reactia societatii. Daca presedintele va fi lasat singur, el poate fi driblat, nu poate lupta la infinit cu elefantii ucigasi. Daca insa PSD va simti aspru enervarea societatii, daca va infrunta proteste importante, este posibil sa fie obligat sa faca un pas inapoi.

Miercuri l-a facut, dar pe fond de uluiala si in absenta lui Dragnea. Lasat singur acasa, cuplul de comici ai ecranului Grindeanu - Iordache a calcat numai in strachini si s-a incalcit in propriile minciuni.

Dar oastea se poate reorganiza si atunci va fi mai greu. Pana la urma, de noi depinde cine va castiga acest razboi al mafiei impotriva Romaniei.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#ordonanta gratiere dezincriminare, #Iohannis Grindeanu gratiere , #Guvernul Sorin Grindeanu