Dragnea a anuntat Guvernul: Shhaideh va fi vicepremier. Birchall si Olguta Vasilescu, ministri

Marti, 03 Ianuarie 2017, ora 18:37
50715 citiri
Dragnea a anuntat Guvernul: Shhaideh va fi vicepremier. Birchall si Olguta Vasilescu, ministri
Foto: Arhiva Ziare.com

Lista cu ministrii propusi sa faca parte din noul Guvern condus de Sorin Grindeanu a fost anuntata, marti, de presedintele PSD Liviu Dragnea si de liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu.

Astfel, in cabinetul lui Grindeanu vicepremieri sunt Sevil Shhaideh (care este si ministru al Dezvoltarii, Dragnea precizand ca a tinut mult ca ea sa ocupe aceasta functie) si copresedintele ALDE Daniel Constantin (aflat si la sefia Ministerului Mediului). Subliniem ca multi din echipa lui Grindeanu au condus portofolii in timpul guvernarii lui Victor Ponta.

Cabinetul lui Sorin Grindeanu are 22 de ministere si patru ministri delegati, deci cu cinci portofolii in plus fata de Guvernul lui Dacian Ciolos, care era format din 19 ministere si doi ministri delegati.

Lista cu ministrii va fi acum trimisa si la Cotroceni. Totodata, premierul desemnat va depune in Parlament echipa, precum si programul de guvernare. Daca totul merge fara probleme, si nu e de asteptat ca acestea sa apara, avand in vedere majoritatea parlamentara pe care Dragnea a atras-o in jurul PSD, noul Guvern va depune joi juramantul iar seara se va si reuni in prima sedinta.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cum arata Guvernul Grindeanu:

18:38 - Liviu Dragnea a declarat ca UDMR va sustine in Parlament Guvernul Grindeanu, dupa ce seful PSD a avut o intalnire cu liderii maghiari.

Intrebat daca UDMR a pus conditii pentru a vota noul Cabinet, Dragnea a spus ca a existat o singura solicitare, care lui i se pare corecta.

"Pe modelul Ministerului Educatiei, la Ministerul Culturii sa fie infiintat un post de secretar de stat pentru cultura minoritatilor nationale. Mi se pare o idee buna si cred ca premierul desemnat trebuie sa fie de acord", a precizat Dragnea.

Liderul PSD a mai spus ca, in eventualitatea in care un ministru propus va primi miercuri in comisii un vot negativ, acesta va fi retras, dar "sper sa nu fie cazul".

15:30 - Calin Popescu Tariceanu a anuntat cine va conduce ministerele repartizate ALDE:

15:25 - Lista cu ministrii va fi trimisa la Cotroceni pana la ora 16:00, a mai spus Dragnea.

15:24 - Dragnea a explicat ca au existat modificari fata de cum ar fi aratat un Guvern Sevil Shhaideh si asta pentru ca pe unii i-a rugat "sa stea la Parlament" sa il ajute sa monitorizeze activitatea guvernului. Este vorba despre Marius Nica, Georgian Pop, Mihai Tudose si Mihai Vlase.

Mai mult, Dragnea a recunoscut ca in prima formula la Ministerul Dezvoltarii Regionale ministru ar fi fost Adrian Tutuianu, insa "am tinut neaparat ca la Dezvoltare regionala sa mearga Sevil Shhaideh".

15:22 - A luat cuvantul si Sorin Grindeanu, dar nu inainte ca Dragnea sa explice ca el a facut anuntul pentru ca este vorba de o chestiune de partid: "Le-am transmis colegilor ca imi inteleg foarte bine postura, suntem un guvern urmare a coalitiei PSD-ALDE, un guvern politic, dar politica se face in alta parte. Noi vom fi la guvern pentru administrarea tarii", a spus Grindeanu.

15:20 - Liviu Dragnea a anuntat lista oficiala a noilor ministri. Liderul PSD nu a precizat cine va conduce ministerele repartizate ALDE:

15:10 - Sevil Shhaideh va fi vicepremier, Ana Birchall ministru al Afacerilor Europene si Lia Olguta Vasilescu ministru al Muncii.

15:07 - Digi 24 a anuntat, din informatii pe surse, ce ministere a primit ALDE si cine le va conduce: Ministerul Mediului - Daniel Constantin, Ministerul Energiei - Toma Petcu si Ministerul de Externe - Teodor Melescanu. Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul ar urma sa fie Gratiela Gavrilescu.

15:03 - Lista cu noii ministri a fost votata atat in cadrul sedintei PSD, cat si in cea a ALDE.

14:25 - Apar noi nume vehiculate de ministri. Potrivit unor surse News.ro, Alexandru Razvan Cuc ar urma sa preia Ministerul Transporturilor. Acesta a fost eliberat din functia de secretar de stat in Ministerul Transporturilor de catre Dacian Ciolos, in luna mai a anului trecut, pentru ca ar fi participat la o activitatea electorala. Precizam ca, anterior, pentru acest portifoliu erau vehiculate numele lui Mihai Fifor si Dan Nica.

De asemenea, Emanuel Gabriel Botnariu ar urma sa preia portofoliul Sanatatii, pentru care inainte se vorbea despre Sorina Pintea. Despre Botnariu presa a scris ca ar fi un apropiat al sotilor Gabriela Firea si Florin Pandele.

Totodata, Teodor Melescanu ar urma sa devina ministru al Afacerilor Externe, Otilia Sava ministru al Apararii Nationale. Otilia Sava a fost secretar de stat in MApN.

14:07 - Sorin Grindeanu si Liviu Dragnea au intrat impreuna la sedinta Comitetului Executiv National al PSD, unde va fi aprobata lista cu noii ministri.

12:02 - Copresedintii ALDE, Calin Popescu-Tariceanu si Daniel Constantin, vor face declaratii de presa dupa sedinta membrilor Biroului Politic Central, incepand cu ora 14:45, la Palatul Parlamentului.

10:43 - Dacian Ciolos si premierul desemnat Sorin Grindeanu vor avea pe parcursul zilei o intalnire, in care vor pregati tranzitia catre noul Cabinet.

10:26 - Continua sa apara informatii pe surse despre cei ce vor face parte din guvern. Astfel, Antena 3 anunta ca a fost facuta o modificare de ultim moment si la Ministerul de Interne ar urma sa fie numita Carmen Dan, fost prefect de Teleorman. Pana acum, principalul nume vehiculat pentru MAI a fost Gabriel Vlase, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea.

10:12 - Ulterior, intre 16:00 si 16:30, premierul desemnat va depune in Parlament lista cu noii ministri, precum si programul de guvernare, marti, dupa ora 16:00.

Birourilor permanente se vor reuni in sedinta de la ora 17:00 pentru a aproba ordinea de zi de miercuri, zi in care vor avea loc audierile ministrilor in comisii si votul de investitura.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#noul Guvern, #noi ministri, #ministri Grindeanu , #Guvernul Sorin Grindeanu