Planurile ministrului Culturii cu banii de la buget: Cumintenia Pamantului poate fi cumparata oricand

Miercuri, 04 Ianuarie 2017, ora 15:46
2756 citiri
Planurile ministrului Culturii cu banii de la buget: Cumintenia Pamantului poate fi cumparata oricand
Foto: Facebook/Ionut Vulpescu

Ionut Vulpescu, avizat miercuri de Comisiile reunite ale Parlamentului pentru portofoliul Cultura si Identitate Nationala, a declarat ca datorita bugetului mai mare de anul acesta al Ministerului Culturii, vor fi directionati mai multi bani pentru protejarea patrimoniului national mobil. Astfel, episoade de genul Cumintenia Pamantului nu vor mai avea loc, a spus el.

Intrebat daca anul acesta va cumpara Cumintenia Pamantului, Ionut Vulpescu a spus: "Acum, pentru ca bugetul Ministerului Culturii va fi mult mai mare, vom directiona bani catre acel Fond (Legea 182/ 2000 privind protejarea patrimoniului national mobil - n.r.), astfel ca episoade de tipul Cumintenia Pamantului sa nu mai aiba loc.

Guvernul din care am facut parte a avut un mandat foarte clar: au fost doua memorandumuri pentru Cumintenia Pamantului, unul prin care s-a constituit o comisie care a negociat cu proprietarii sculpturii si unul care a fixat plafonul maxim de 5 milioane de euro".

Viitorul ministru al Culturii a adaugat: "Eu am adresat prim-ministrului Dacian Ciolos, recent, intr-o scrisoare deschisa, 10 intrebari legate de istoricul achizitiei Cuminteniei Pamantului. N-am primit niciun raspuns. Si nu am primit eu, dar nu a primit opinia publica.

In momentul in care deschizi o campanie de subscriptie publica si nu oferi raspunsuri la niste intrebari, nu mai putem vorbi de transparenta, ci de opacitate. Sunt cateva intrebari foarte simple: Cum s-a ajuns de la 5 la 11 milioane? Eu pot sa va spun cum s-a ajuns la 5 milioane".

Ionut Vulpescu a vorbit despre cele doua expertize ale operei lui Brancusi, in urma carora s-a stabilit un plafon maxim de 5 milioane de euro.

"Au fost doua expertize cu oameni specializati in opera lui Brancusi. S-a facut o conciliere a celor doua expertize si s-a stabilit un plafon maxim de 5 milioane. Acum s-a dat o Hotarare de Guvern prin care s-a creat un mecanism birocratic, iar cand faci o campanie doar de imagine si nu gandesti pasii urmatori, e o problema care cumva trebuie decontata", a precizat Vulpescu, care a explicat pe scurt istoricul negocierilor.

"Noi ne-am dorit achizitionarea (Cuminteniei Pamantului - n.red). Guvernarea din care fac parte si-a exercitat dreptul de preemtiune (privilegiu pe care il are cineva, printr-un contract sau printr-o lege, la o vanzare-cumparare, de a fi, in conditii egale, cel preferat dintre mai multi cumparatori - n. red.) si a inceput negocierile. Ministerul Culturii a fost notificat. Negocierile au inceput in timpul ministeriatului lui Kelemen Hunor si eu le-am continuat.

S-a constituit o comisie, pot sa va spun componenta ei. Nu vad de ce nu stim pana acum cine sunt cei care au negociat cele 11 milioane de euro", a declarat el, subliniind ca "trebuie facuta o analiza si sa nu mai facem negocieri din ratiuni demagocice".

Dupa audierea de miercuri din comisii, Ionut Vulpescu a vorbit si despre dreptul de preemtiune al statului roman in privinta operelor aflate in Tezaurul romanesc.

"S-a spus in timpul campaniei publice, s-a vorbit foarte mult de 'Acum ori niciodata! Doar acum putem cumpara!'. Nu este adevarat! Statul roman, prin Ministerul Culturii, pentru ca aceasta opera este in categoria Tezaur, isi poate exercita oricand dreptul de preemtiune, ori de cate ori aceasta statuie, ca si alte opere, este scoasa la licitatie", a spus Vulpescu.

Ionut Vulpescu, propus pentru portofoliul Cultura si Identitate Nationala, a primit, miercuri, avizul comisiilor de cultura reunite ale Parlamentului, cu 17 voturi "pentru", 5 "impotriva" si 2 "abtineri".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Ionut Vulpescu Cumintenia Pamantului, #Ionut Vulpescu ministrul Culturii, #Ionut Vulpescu tezaur Romania, #Ionut Vlpescu intrebari Ciolos Cumintenie , #Guvernul Sorin Grindeanu
Comentarii