Razboiul total - faza pe buget

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 06:33
11583 citiri
Razboiul total - faza pe buget

Povestea bugetului pastreaza linia pe care a inceput guvernul Grindeanu. Dupa ce a incercat sa adopte pe sub masa cele doua ordonante privind gratierea si modificarea codurilor penale, cam la fel au incercat si cu bugetul.

Pentru ca eu altfel nu pot numi faptul ca proiectul de buget a fost finalizat in noaptea dinaintea adoptarii, asa cum era ea programata. Cum sa ceri un aviz serios de la Consiliul Fiscal si de la Presedintie cand tu le trimiti proiectul in creierul noptii si astepti ca ei sa se pronunte pana a doua zi dimineata pe sute de cifre si detalii?

Mi se pare absolut clara neseriozitatea cu care a fost privit demersul legal al consultarii, dezinteresul total pentru dezbatere. Si daca, potrivit premierului, Consiliul fiscal a trimis totusi un punct de vedere, presedintia a programat discutia in CSAT pentru marti.

Vad ca Liviu Dragnea il acuza pe presedinte ca pune bete in roate guvernarii prin aceasta amanare. De ce? Pentru ca nu isi bate joc de aviz asa cum isi bate joc guvernul? Pentru ca vrea sa analizeze, nu sa semneze ca primarul? Eu zic ca presedintele procedeaza corect si responsabil.

Cu atat mai mult cu cat ceea ce intelegem ca propune guvernul este usor fantezist, cel putin la prima vedere.

Toata constructia bugetara pleaca de la prognozarea unei cresteri economice de poveste - 5,2%, substantial mai mult decat si-au propus tari europene cu economie mai solida si decat prognoza INS. Eu nu zic ca e rau ca dl Grindeanu sa aiba ambitia unei asemenea cresteri si daca va fi in stare sa o obtina nu are decat sa faca rectificari pozitive pe masura.

Dar acum mi se pare in situatia unui om care decide sa-si ia o masina extrem de scumpa mizand pe faptul ca anul viitor va gasi el o slujba extrem de bine platita. Sa o gaseasca intai si apoi sa-si ia ce vrea el, nu invers.

Nu am vazut niciun economist serios care sa gaseasca o justificare rationala pentru cresterea spectaculoasa prognozata de guvern. Iar asta se combina cu faptul ca deficitul este trimis la limita de sus - 2.99%.

Este oarecum amuzant ca acestea sunt cifrelele prezentate de guvernul patronat de Liviu Dragnea, acelasi care a decis anchetarea guvernului Ciolos pentru ratarea unor prognoze, dar care a incheiat anul cu un deficit de 2,4 %.

Dupa cum mi se pare extrem de grav faptul ca nivelul investitiilor de la buget este cel mai scazut din ultimii 12 ani. Da, stiu ca este invocata absorbtia de fonduri europene, asa cum tot este invocata de 10 ani. Si cu ele ramanem in exemplul cu masina si slujba minunata.

Asa ca daca vrei sa iei in mod serios bugetul la bani marunti, sunt convinsa ca sunt multe de discutat.

Revenind insa la avizul CSAT, ma tem ca el impinge guvernul intr-o zona destul stranie, in care premierul ar putea da un aviz negativ pe propriul buget.

Dupa cum stim, in CSAT deciziile se iau prin consens. Asta inseamna ca pentru luarea unei decizii, toti cei prezenti trebuie sa fie de acord. Mi-e destul de greu sa cred ca in CSAT se va ajunge la unanimitate, la un aviz pozitiv, avand in vedere macar criticile deja formulate de presedinte la adresa bugetului, in privinta felului in care sunt bugetate institutiile din zona securitatii nationale.

Este adevarat ca, intre timp, Armata a primit 2% din PIB, asa cum PSD se angajase inca din 2015, impreuna cu toate celelalte partide parlamentare, fata de 1.35% cat era initial, dar SRI, SIE, STS raman cu bani mai putini.

Ministrul Finantelor spune ca taierea nu va afecta felul in care aceste institutii isi indeplinesc atributiile de baza, ci ar pleca de la felul in care au evoluat niste investitii in ultimii ani. Ramane de vazut daca e asa.

Fapt e ca din CSAT fac parte si sefii SRI si SIE, care ar trebui sa avizeze pozitiv un buget care le aduce bani mai putini. Greu de crezut.

Intrebarea e ce se intampla daca nu e aviz pozitiv. Este el automat negativ? In mod normal, strict pe litera legii, daca nu exista consens, nu se poate lua nicio decizie, iar in lipsa ei nu exista niciun aviz de niciun fel, ceea ce pentru guvern ar fi mai rau decat un aviz negativ. Pentru ca fara un aviz, indiferent cum e el, guvernul nu poate adopta bugetul.

Vor accepta cei sapte membri ai guvernului, in frunte cu premierul, sa avizeze negativ bugetul pentru a obtine un aviz? Ar fi o situatie demna de Victor Ponta, care respingea ca deputat ce adopta ca premier.

Sigur ca opozitia presedintelui ii va atrage reprosul ca blocheaza masurile populare promise de guvern pentru ca nu sunt indestulate serviciile demonizate. Deja am vazut-o pe dna Shhaideh rasturnand, la Antena 3, sacul cu daruri pentru toata lumea, de la bolnavi de hapatita C la pensionari.

Dar si presedintele poate explica toate riscurile unui buget gresit, care poate genera efecte foarte grave asupra tuturor romanilor. Decat sa ajunga sa fie anchetat pentru ratarea prognozelor, asemeni guvernului Ciolos, nu mai bine sa nu fie lasat sa greseasca guvernul Grindeanu?

Si dupa ce au incercat smecheria cu ordonantele pe justitie, nu stiu cine are mai multa credibilitate - PSD sau presedintele? Deocamdata, argumentele sunt de partea presedintelui si Klaus Iohannis nu pare dispus sa renunte la ele.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#guvern Grindeanu buget, #CSAT aviz buget , #Guvernul Sorin Grindeanu