Guvernul a suspendat Constitutia, cetatenii sunt in legitima aparare

Joi, 02 Februarie 2017, ora 08:29
28870 citiri
Guvernul a suspendat Constitutia, cetatenii sunt in legitima aparare
Foto: Arhiva Ziare.com

Criza politica de la Bucuresti isi are originea in incalcarea flagranta de catre Guvern a contractului constitutional cu caracter permanent dintre stat si societate.

Cand Guvernul suspenda temporar Constitutia si legifereaza in favoarea Mafiei, cetatenii se regasesc aruncati impotriva vointei lor in stare de legitima aparare de catre un Guvern uzurpator ce a tradat suprematia Constitutiei si interesul public general.

Institutiile statului, altele decat Guvernul, au obligatia de a apara cetatenii si suprematia Constitutiei in fata actiunilor si ordinelor posibil ilegale si/sau anticonstitutionale ale unui Guvern ce s-a plasat singur, cu premeditare, in afara Constitutiei.

Cei care se vor deroba de aceasta datorie isi vor asuma personal raspunderea si consecintele.

A legifera prin decret executiv emis si publicat Monitorul Oficial in toiul noptii este un fapt fara precedent intr-o democratie (e cumva Romania in stare exceptionala/de necesitate?).

Iar atunci cand aceasta actiune se face in favoarea exclusiv a unei clientele politice restranse si transpartinice ce include condamnati, inculpati si viitori beneficiari de impunitate (exceptia excluderii actelor normative), ne aflam in fata unui act de confiscare a suveranitatii nationale ce apartine exclusiv poporului (art. 2 din Constitutie).

Or, suveranitatea nationala este doar delegata si nu transferata, inclusiv Guvernului, atunci cand acesta se angajeaza sub juramant la preluarea mandatului sa respecte suprematia Constitutiei si legile in vigoare, acestea fiind obligatorii pentru intreaga societate (art. 1-5 din Constitutie), atat pentru guvernati, cat si pentru guvernanti.

Cand o parte (Guvernul) suspenda acest contract cu premeditare, cealalta parte se afla in fata unei situatii exceptionale ce necesita solutii exceptionale.

Incalcarea angajamentului asumat de Guvern sub juramant face mandatul Guvernului nu doar revocabil, ci si potential (partial) nul, cel putin in ceea ce priveste actele si documentele emise in afara si cu incalcarea mandatului constitutional cu care a fost investit la prestarea juramantului.

De asemenea, a decreta modificari cu efect imediat si potential ireversibile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala in conditiile absentei unui real imperativ de urgenta si necesitate, ignorand disponibilitatea Parlamentului ce isi incepea sesiunea in ziua urmatoare, reprezinta in egala masura un act de uzurpare a puterii legislative.

Nu in ultimul rand, prin ignorarea avizelor de specialitate, unanim negative, ale reprezentantilor puterii judiciare, si faultarea sistematica a agendei dezbaterilor publice pe subiect, Guvernul a comis un act de subminare a puterii judiciare (si, potential, a securitatii nationale in cauze de terorism), precum si unul de negare a interesului public general pe care Guvernul este chemat sa-l serveasca prin mandatul sau, in acord cu Constitutia si cu programul de guvernare adoptat in Parlament cu ocazia votului de investire a Guvernului.

Or, Romania nu este Ferma Animalelor si nici sat fara caini. Atari incalcari si abateri de la conduita unui act de guvernare ce ar trebui sa se desfasoare cu buna credinta, in conditii caracterizate de legitimitate si constitutionalitate, pun in pericol insasi stabilitatea organizarii statului si reprezinta un afront intolerabil la adresa poporului suveran.

Cetatenii ce isi zic Guvern si care s-au reunit marti seara in Palatul Victoria pentru a adopta "ordonanta Dragnea" au reusit sa produca trimiterea spre publicare la Monitorul Oficial a unui document a carui unica calitate este aceea de produs material al infractiunii de favorizare a infractorului in forma continuata.

Faptul ca acesta contine inclusiv o clauza de impunitate pentru promotorii sai reprezinta o circumstanta agravanta suplimentara ce dovedeste premeditarea si gravitatea demersului.

Pentru ca statul de drept sa fie restabilit si sa se mentina in Romania, un astfel de precedent trebuie desfiintat in mod exemplar si luate nu doar masurile de descurajare ce se impun prin forta imprejurarilor, ci si acelea ce se impun cu un caracter preventiv permanent.

Demisia Guvernului insotita de anularea "ordonantei Dragnea" de catre Curtea Constitutionala si/sau revocarea/abrogarea de catre Guvern a propriei ordonante nu sunt suficiente.

Majoritatea ce a produs acest Guvern este toxica, a dovedit si dovedeste cu fiecare zi ce trece fara masuri de remediere faptul ca este incapabila sa cenzureze ori, mai rau, este pur si simplu complice cu actiunile anticonstitutionale ale Guvernului.

Oricare ar fi insa verdictul, cautionarea de catre majoritatea parlamentara a mandatului actualului Guvern probeaza lipsa oricaror garantii ca actualul Parlament isi mai poate indeplini rolul constitutional de cenzor al puterii executive, intrucat a esuat complet in prevenirea actiunilor anticonstitutionale desfasurate de Guvern.

Cand pilonii guvernarii sunt organizatii politice ce adopta programatic pozitii ce fac activitatea lor incadrabila in prevederile art. 40-2 din Constitutie (organizatii ce militeaza impotriva principiilor statului de drept), este dincolo de orice indoiala ca restabilirea ordinii constitutionale nu poate veni decat din organizarea de alegeri anticipate (inclusiv prin demisia Opozitiei, ca ultima ratio) pentru redobandirea legitimitatii Parlamentului.

Si pentru ca aceste masuri nu sunt decat solutii punctuale si (partial) paliative, preventia cu caracter permanent si pentru viitor a unor crize similare trebuie sa treaca prin filtrul unei revolutii constitutionale (proiect legislativ si referedum constitutional), ce presupune suprimarea cu caracter permanent a puterilor de legiferare delegate sau exceptionale acordate de actuala Constitutie Guvernului (abrogarea art. 115 in principal si referintele punctuale la ordonante din celelalte articole din Constitutie).

Actuala criza fara precedent demonstreaza ca a sosit momentul ca Parlamentul sa-si asume integral si exclusiv rolul sau constitutional primar, de cenzor al Executivului si de legislator si for de dezbatere a marilor teme din societate, lasand Guvernului exclusiv rolul sau de baza, acela de a guverna si administra aplicarea legilor.

Fara aceasta clarificare esentiala nu vor exista garantii constitutionale pentru asigurarea stabilitatii sistemului legislativ si a ireversibilitatii masurilor de reforma in domeniul Justitiei.

Experienta ultimilor 25 de ani probeaza ca separatia puterilor executiva si legislativa nu functioneaza si nu a functionat in Romania, Parlamentul fiind esentialmente golit de rolul sau fundamental intr-o democratie (dezbaterea si adoptarea legilor), in vreme ce Guvernul a pastrat si pastreaza capacitatea de a abuza sistematic de dreptul de legiferare prin decret executiv, o situatie ce contribuie in mod direct si covarsitor la persistenta unei democratii extrem de fragile in Romania.

Cat priveste situatiile de criza cu adevarat exceptionale, acestea nu se vor rezolva niciodata prin decret legislativ, ci prin masuri administrative, iar atunci cand urgenta si magnitudinea crizei ce afecteaza natiunea presupune in mod necesar masuri legislative, nu trebuie sa existe indoiala asupra consensului ce va fi format in cadrul unei sesiuni parlamentare exceptionale.

Pana la urma, aceasta este chiar esenta si rolul Parlamentului. Sa se mobilizeze exemplar si sa serveasca interesul natiunii in crize majore.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Guvern ordonanta Iordache, #Guvern Grindeanu demisie, #ordonanta Iordache abrogata , #Guvernul Sorin Grindeanu