Imposibila misiune a Guvernului Grindeanu

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 08:28
19764 citiri
Imposibila misiune a Guvernului Grindeanu

PSD nu a luat 46% la alegeri pentru ca romanii si-ar fi imaginat ca daca vor veni oamenii lui Liviu Dragnea la guvernare in locul tehnocratilor vor avea autostrazi, salariile dublate sau ca spitalele si scolile vor arata si functiona asa cum se intampla in statele mai dezvoltate.

Nici nu ar fi avut cum sa aiba astfel de visuri, pentru ca PSD a condus prin Executivul Ponta trei ani Romania si memoria acelei guvernari este inca vie.

Dar cred ca, tocmai de teama ca usorul avans, relativa bunastare si linistea economica din ultimii 3-4 ani sa nu dispara sub o posibila haotica si nevrotica guvernare a liberalilor, s-a votat asa cum s-a vazut pe 11 decembrie.

Cei care s-au prezentat la urne, aproape 40% dintre persoanele cu drept de vot, si au pus stampila pe partidul lui Liviu Dragnea au fost cu siguranta mult mai realisti in asteptarile si sperantele lor.

A fost spaima de degringolada afisata de liberali, a fost si speranta generica de a avea o viata mai buna, poate si dorinta ca PSD sa puna ordine in cateva institutii de forta care in opinia unora si-au depasit atributiile si au distorsionat jocul politic, dar a fost si iluzia ca in premiera un partid va pune in aplicare un program prin care promitea sa guverneze pentru cetateni.

Ce sanse are PSD prin Guvernul Grindeanu sa implineasca toate aceste visuri, iluzii si sperante?

O misiune imposibila, daca luam in calcul oferta pe care PSD a facut-o in campanie ca un tot unitar - economica, sociala si corectiile ce privesc unele institutii de forta ale statului.

Deja reducerea TVA la 19%, eliminarea accizei suplimentare la carburanti si a taxei pe stalp intrate in vigoare de la 1 ianuarie 2017 au periclitat bugetul care va trebui sa suporte cresterile salariale din Sanatate si Educatie votate inca de anul trecut in Parlament.

Daca se adauga si eliminarea celor 102 taxe initiata de PSD, cresterea salariului minim si a pensiei, scutirea impozitului pe venit si eliminarea contributiilor de sanatate pentru pensionari, plus ieftinirea medicamentelor cu 35%, rezulta deja un buget imposibil de strunit si din care ceva va trebui sa fie taiat.

Cu o echilibristica atat de fina intre economie si social, Guvernul PSD va trebui sa sacrifice sau cel putin sa intarzie, pentru a avea linistea in care sa-si execute numarul de acrobatie, cel putin capitolul privind corectiile aplicate domeniului Justitiei si celorlalte institutii de forta ale statului.

Acesta cred ca este foarte probabilul compromis pe care PSD il va face prin Guvernul lui Sorin Grindeanu.

Cu atat mai mult cu cat o astfel de ecuatie tine in moarte clinica partidele de dreapta, lasandu-le foarte putine optiuni de a iesi la suprafata in Opozitie.

Un sah prelungit practic la infinit in care PSD isi va tine Opozitia, in conditiile in care aceasta nu are in acest moment niciun lider care sa o resusciteze.

Citeste si:
Normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, adoptate săptămâna viitoare. Anunțul Ralucăi Turcan
Normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, adoptate săptămâna viitoare. Anunțul Ralucăi Turcan
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că săptămâna viitoare vor fi adoptate normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, care sprijină financiar persoanele şi...
USR PLUS îi solicită lui Florin Cîțu să prezinte un raport privind campania de vaccinare: ”E un eșec. Singurul responsabil e premierul”
USR PLUS îi solicită lui Florin Cîțu să prezinte un raport privind campania de vaccinare: ”E un eșec. Singurul responsabil e premierul”
Liderul deputaţilor USR PLUS Ionuţ Moşteanu a solicitat ca premierul Florin Cîţu să vină în Parlament ca să prezinte un raport cu privire la campania de vaccinare. El mai spune că...
Sursa: Ziare.com