Ramaneti cu mana pe portofel! Mai are guvernul Grindeanu vreo sansa?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 05 Februarie 2017, ora 07:41
40865 citiri
Ramaneti cu mana pe portofel! Mai are guvernul Grindeanu vreo sansa?

Dupa declaratia plina de grimase a dlui Grindeanu, eu nu consider deloc, dar deloc incheiata problema ordonantei penale. Mai ales ca premierului i-a scapat un cuvant ca un urias semnal de alarma: prorogare.

Nu, aceasta ordonanta trebuie ABROGATA, simplu si clar, abrogarea trebuie publicata imediat in Monitorul Oficial, iar Parlamentul trebuie sa adopte urgent legea de aprobare a OUG de abrogare. Pana cand toti acesti pasi nu sunt parcursi, oricand, dar oricand ne putem trezi cu monstrul reinviat.

Prorogare nu ar insemna decat o amanare a intrarii in vigoare, poate in speranta ca la CCR vor avea castig de cauza. Si este foarte posibil ca PSD sa incerce asta, mizand pe anumite afilieri politice. Din informatiile mele, raportor pe sesizarea Avocatului poporului este prin decizia dlui Dorneanu.... insusi dl Dorneanu, fost membru PSD.

Iar faptul ca dlui Grindeanu i-a scapat prorogarea, inseamna ca s-a discutat despre aceasta varianta, iar premierul nejurist s-o fi incurcat intre cuvinte.

Deci orice alta varianta in afara de abrogare nu este de acceptat si nu ar reprezenta decat o noua tentativa de hotie. Sigur ca e riscant sa te joci cu sutele de mii de oameni din strada, tot mai multi, dar nu subestimez disperarea celor care au nevoie de aceasta ordonanta ca de aer, in frunte cu Liviu Dragnea.

Dar si sa fie vorba despre abrogare, va reusi ea sa calmeze strada?

Eu cred ca nu, pentru ca linia rosie a fost trecuta. Daca Liviu Dragnea lua aceasta decizie dupa primele proteste, ea ar fi putut trimite lumea in case. Dar lungul sir de minciuni si sfidari care au curs dupa adoptarea OUG a impins lucrurile cu mult prea departe.

Inteleg ca ar putea sa fie sacrificat ministrul Justitiei. Necesar, dar absolut insuficient. Acest guvern in ansambul lui, in frunte cu premierul, care si-a asumat solidar ordonanta, nu mai are nicio credibilitate. Nu poti accepta la guvernarea tarii niste oameni care s-au comportat ca un grup infractional organizat.

Pentru ca aceasta mentalitate deja dovedita poate oricand sa creeze alti monstri. Din orice sedinta de guvern poate exploda o bomba. Nu putem sta 4 ani cu mana pe portofel.

Insusi folosirea cuvantului prorogare de catre premier arata ca in mintile lor asaltul la legea penala nu a fost abandonat, ci doar amanat. In plus, eu nu am auzit din partea dlui Grindeanu o vorba de asumare a greselii, o vorba de regret, de scuza.

Dimpotriva, premierul a sugerat ca a fost doar o eroare de comunicare si ca ne face o favoare ca sa nu se ajunga la divizarea tarii, nu ca repara propria porcarie. Iar faptul ca dl Tariceanu vorbeste despre dictatura strazii care este un derapaj democratic nu cred ca ajuta deloc, dar deloc la calmarea spiritelor.

Continuarea protestelor pana la caderea acestui guvern mi se pare esentiala pentru recredibilizarea actului de guvernare, pe de-o parte, dar si pentru a da o lectie de neuitat ca societatea pedepseste crunt asemenea derapaje grave. Ca o asemenea fapta nu poate ramane fara cele mai grave consecinte politice posibile pentru atentatori.

O lectie nu doar pentru PSD, ci pentru orice alta putere careia i-ar mai putea trece vreodata prin cap sa subestimeze inteligenta si reactivitatea acestui popor.

Dimensiunea protestului de sambata seara, continuat si dupa anuntul, cam balbait, al premierului, faptul ca oamenii se arata la fel de hotarati sa sustina "aborgati si apoi plecati", arata ca pentru guvernul Grindeanu nu prea mai exista cale de intoarcere din acesta uriasa criza de incredere pe care a declansat-o.

Vad ca tot felul de politicieni si analisti afiliati incep sa sugereze ca o continuare a protestelor ar insemna ca e vorba despre interese externe de destabilizare a Romaniei. Asta e valabil doar daca acele interese au impins mai intai guvernul Grindeanu sa faca nebunia ordonantei penale si gesturile care au urmat. Pentru ca ea justifica pe deplin si furia, si intransigenta celor din strada.

Si nu cred ca pentru Liviu Dragnea mai exista cale de intoarcere. Pentru un lider maxim, dictatorial, ca domnia sa, aceasta infrangere este catastrofala, probabil chiar letala. Dl Dragnea a luat partidul pe persoana fizica practic, mai ales dupa castigarea alegerilor din decembrie.

Si unde l-a dus? Spre un dezastru politic, l-a sacrificat pentru interesul sau personal si al altor cativa lideri cu dosare penale.

Este aproape inimaginabil ca la nici doua luni dupa ce ai castigat autoritar alegerile pe fondul unei societati pasive, sa ridici impotriva ta cele mai ample proteste din istoria ultimilor 27 de ani, peste cele din 1989, sa declansezi practic o revolutie alba impotriva ta, sa iti pui anatema de "ciuma rosie" nu numai in plan intern, ci si extern, sa ajungi complet izolat inclusiv in propria familie poltica europeana. Adica sa faci tandari victoria si munca din spatele ei.

Asa ceva nu poate ramane nedecontat, mai ales de liderul care si-a asumat pe cont propriu conducerea partidului si a facut si mare caz de asta.

Deja se pare ca decizia anuntata de Sorin Grindeanu a fost rezultatul unei confrunari dure in PSD, incheiata cu infrangerea lui Liviu Dragnea, care ar fi fost dispus sa arunce si partidul si tara in aer ca sa isi atinga scopul personal.

Eu sper ca indiferent care va fi decizia concreta a guvernului Grindeanu in privinta OUG 13, duminica seara sa vedem in Bucuresti si in restul tarii cel mai mare protest de pana acum, pentru ca energia regasita a Romaniei noi trebuie sa seteze noi reguli ale jocului. Altfel nu va fi o victorie reala, ci doar o prorogare a raului.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Grindeanu abrogare ordonanta penala, #proteste ordonanta penala , #Guvernul Sorin Grindeanu