Despre guvernul anuntat marti de Liviu Dragnea, cu aerul unui stapan care isi prezinta servitorii in frunte cu majordomul, as spune ca e o gluma proasta. Dar nu e nimic de ras. Mi se pare de plans.
Nu cred ca in 26 de ani Romania a avut un guvern mai lamentabil, in care sa nu ai de numarat persoanele cu probleme cel putin de inadecvare, ci de-abia daca gasesti cateva nume care cat de cat cadreaza cu functiile.
Cu ce sa incepi?
Din start guvernului i se aplica vorba aceea de la cozile ceausiste: dati mai putin ca sa ajunga la mai multi. Patru ministere in plus, obtinute prin divizari greu de explicat, ca aceea intre Mediu Ape si Paduri, nu vad a se justifica decat prin nevoia de a satisface cat mai multi doritori, pe bani publici, ca orice portofoliu implica un aparat care costa.
Mai sunt si elemente de un umor involuntar aproape caragialesc. Ministerul Culturii a devenit si al identitatii nationale, sintagma de un provincialism jenant, in opinia mea, dar pe undeva rezonant cu acest guvern "teleormanizat".
Iar acest guvern cu Ministerul Identitatii Nationale inclus este sustinut din Parlament de UDMR. Nu e tare?
Componenta cabinetului este un amestec de nou irelevant si vechi coborat cumva din "jurasicul" lui Adrian Nastase.
Noutatea, la fel ca tineretea, nu reprezinta virututi in sine, ci doar argumente suplimentare daca exista conditia de fond a competentei. Iar eu nu vad asa ceva. Vad doar oameni selectati pe criteriul, in buna masura inclusiv geografic, al fidelitatii fata de liderul suprem.
Ce calificare o recomanda pe dna Carmen Dan pentru Ministerul de Interne in afara de faptul ca a fost prefect de Teleorman si este om de incredere al lui Liviu Dragnea? Inteleg de la seful ei ca va conduce Internele cu suflet. Cu Dragnea in suflet, de asta sunt sigura.
Ma bucur ca dna Shhaideh si-a revenit in timp record din traumele amenintarilor teribile pe care le acuza dupa ce a fost propusa premier, si-a sters lacrimile si a gasit curajul sa se aseze peste un minister mamut care reuneste banii Dezvoltarii cu Fondurile Europene.
Imi amintesc ca si Dacian Ciolos a avut o prima alegere nefericita pentru Sanatate, dar a retras-o imediat dupa primele reprosuri publice si nu era vorba decat despre niste poze mai discutabile. Iata ca dl Dragnea nu are nicio apasare in privinta acuzatiilor grave de fals si impostura care planeaza asupra viitorului ministru al Sanatatii.
Ce expertiza o recomanda pe dna Olguta Vasilescu pentru Ministerul Muncii? Ce studii, ce propcupari in domeniu? Iar faptul ca in titulatura ministerului intra si cuvantul justitie mi se pare o ironie fara margini.
Pe dl Cuc il recomanda probabil pentru Transporturi faptul ca a fost secretar de stat responsabil cu CNADNR, o institutie a carei performanta este o carte de vizita impecabila, nimic de zis.
Ca dl Florin Toma Petcu nu stie ca nu exista "compani", ci "companii" poate fi un detaliu comparativ cu faptul ca viitorul ministru al Energiei nu are nici in clin nici in maneca cu acest domeniu. Chiar domnia sa marturiseste in propriul CV ca poate asigura "managementul oricarui compartiment din cadrul unei compani (sic!) cu exceptia celui economic".
Viitorul ministru al Educatiei, Pavel Nastase, ar trebui sa fie in categoria noutati, teoretic, daca n-ar veni din anturajul lui Viorel Hrebenciuc. Dl Florin Iordache, un artizan al ceea ce numim "martea neagra", adica un asalt feroce asupra justitiei comis in decembrie 2013, a ajuns ministru al Justitiei.
Omul este un executant perfect, asta spun toti cei care-l cunosc sau i-au urmarit cariera. Ca apa, ia forma oricarui vas. Asa ca e ca si cum Liviu Dragnea insusi ar fi ministrul Justitiei.
Din Guvernul Nastase revin doua nume. La Cercetare, dl Valeca, iar la Agricultura, bomboana pe tort sau coliva (dupa cum preferati), Petru Daea, vechi activist PCR, ruda cu Dana Nastase, reclamat de nevasta ca a vrut sa-si planteze amanta la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, prezent in mai multe dosare penale, inclusiv al concesionarii terenurilor din Insula Mare a Brailei lui Culita Tarata, unul dintre initiatorii Legii pensiilor speciale pentru parlamentari.
Cat despre dl Melescanu, inainte de a fi un performant ministru de Externe, poate ar trebui sa explice cum a fost totusi cu votul din diaspora in 2014, atunci cand ocupa aceeasi functie, sau cum poate un sef SIE sa stranga legal semnaturile pentru candidatura prezidentiala? Asta ca sa nu ne ducem mai departe, inainte de 1989.
Una peste alta, s-a intimplat exact ce anticipam inainte de anuntarea listei. Dl Dragnea a incercat sa compenseze pierderea celui mai sigur premier cu putinta printr-o echipa care sa ii fie fidela 200%, chiar peste capul premierului. Un guvern, cum spuneam, "teleormanizat" dincolo de sensul geografic.
Va fi un guvern "de cursa lunga sau scurta" daca va fi preocupat de actul de guvernare, nu de televizor si politica, a explicat dl Dragnea la Antena 3. Un avertisment clar pentru dl Grindeanu.
Daca premierul va fi cuminte, sunt convinsa ca lui Liviu Dragnea ii va conveni sa fie sef si la Camera, si peste partid, si peste Guvern. In plus, de ce ar deconta personal foarte probabila neindeplinire a promisiunilor electorale, cand poate avea echipa de sacrificiu?
Dar pentru ipoteza ca dl Grindeanu nu va fi cuminte, probabil ca dl Dragnea va avea grija sa inlature impedimentul legal care-l desparte de sefia guvernului, ca sa nu riste nimic.