Cumpana. Frica de moarte si razboiul de supravietuire a lumii libere

de Valentin Naumescu , presedinte ICDE
Sambata, 21 Martie 2020, ora 16:21

   

Cumpana. Frica de moarte si razboiul de supravietuire a lumii libere
Valentin Naumescu
Lumea libera traverseaza o cumpana. Suntem in razboi. Un razboi deocamdata de supravietuire, pe care nu stim cand si cati dintre noi il vom vedea terminat, care se va prelungi foarte probabil cu o lunga criza economica si cu un alt razboi, politic si cultural, de reasezare a lumii in noua paradigma postliberala si in noua ordine a confruntarilor si rivalitatilor.

Citeste toate textele scrise de Valentin Naumescu pentru Ziare.com

Pe scurt, in 10 idei:

1. Pandemia a schimbat dramatic regulile jocului si ierarhia valorilor. Nu numai in subconstient, asa cum probabil a fost dintotdeauna, dar acum si in planul politicilor publice, frica de moarte trece inaintea libertatilor, ca si cum societatea s-ar fi intors brusc si dureros de la luminoasele si optimistele Tratate despre guvernamantul civil ale lui John Locke, ca fundamente teoretice magistrale ale oranduirii liberale bazate pe contractul social si puterea minimala, la intunecatul dar la fel de relevantul Leviathan al lui Thomas Hobbes si la nevoia puterii absolute care sa ne protejeze, sa ne apere si sa ne salveze de la moarte, o putere maximala careia ii cedam, din omeneasca disperare, intreaga noastra suveranitate;

2. Boala va fi lunga si costisitoare, iar impactul crizei va trece mult dincolo de perioada de circulatie a virusului. La fel ca dupa 9/11, nu va fi nici sfarsitul lumii, dar nici lumea nu va mai fi la fel;

3. Vin peste noi transformari semnificative si de lunga durata, unele gestionate atent si planificate de catre guverne, altele incontrolabile si imprevizibile;

4. "Cumpana Europei", agravata de pandemia ucigatoare, de hipermediatizarea obsesiva a pericolului si de valul de populism care manipuleaza de multa vreme emotia colectiva prin retelele sociale, va transa intr-un fel sau altul perspectivele Proiectului European, fie in directia dezintegrarii si revenirii la suveranitatea deplina a statelor nationale, fie in directia intaririi guvernantei supranationale si a transformarii UE intr-un superstat;

5. Ce se va intampla cu UE? Depinde, la sfarsitul crizei, cine va parea in ochii europenilor ca a facut fata mai bine provocarii si cine a esuat (statele nationale sau Uniunea). Deci se va impune in cele din urma, la scara istoriei, cadrul organizational care va proteja cel mai eficient vietile si interesele cetatenilor, iar actorii politici slabi si ineficienti vor disparea de pe scena;

6. Paradigma globalizarii liberale va inregistra un recul, cuantificabil in multiplicarea masurilor protectioniste si de fragmentare a fluxurilor globale (noi frontiere continentale, nationale, regionale si locale, noi tipuri de controale, standarde, reglementari, noi autoritati si proceduri etc.), toate induse de spaima prin care trece in acest moment lumea;

7. Deglobalizarea nu va insemna insa ca lumea se va intoarce la nivelul anilor '70 sau '80, ci trecerea la o ordine postliberala a rivalitatilor, interconectata dar dezoccidentalizata (in sensul impartirii puterii si influentei Vestului cu marii actori non-occidentali) insa, paradoxal, o ordine mondiala in care Occidentul isi poate regasi dimensiunea culturala (de cultura politica) unificatoare, o trasatura comuna si uitata, din nefericire, in deceniile din urma ale comertului turbat, o cultura politica esentialmente opusa Chinei, Rusiei si regimurilor autoritare ale Orientului;

8. Avem o veste rea si o veste buna din sistemul international. Pe de o parte, incep deglobalizarea si dezoccidentalizarea (cea din urma inteleasa ca slabire a ponderii Vestului in procesul decizional global), pe de alta parte, am putea vedea curand rearticularea Occidentului impotriva regimurilor fatarnice si toxice ale Chinei si Rusiei.

Prin ascunderea adevarului si presiuni asupra propriilor medici care incercau sa traga semnalul de alarma, prin coruptie si nerespectarea politicilor de igiena in pietele de animale (inclusiv salbatice) din marile orase si prin minimalizarea gravitatii situatiei in primele saptamani - in decembrie 2019 - Beijingul a compromis practic sansele omenirii de a stopa la timp pandemia si a propagat un "Cernobil biologic", tot asa cum trufia si iresponsabilitatea sovieticilor ne-au nenorocit in aprilie 1986;

9. Nesabuinta, aroganta si iresponsabilitatea regimului comunist al Chinei (din primele saptamani ale crizei) vor costa omenirea zeci de mii de vieti si zeci de miliarde pierdute. S-ar putea sa mai adaugam cate un zero la fiecare din aceste doua bilanturi. Degeaba doneaza acum chinezii milioane de masti sa ne protejam de virusul lor.

Poate parea paradoxal, dar atat razboiul actual cu pandemia cat si razboiul care va urma, cel cu cinismul regimurilor dictatoriale de la Beijing si Moscova, ar putea fi o sansa pentru reinventarea Occidentului postliberal, adica a unei paradigme tot liberale in esenta (responsabile pentru viata cetateanului), dar care ajunge treptat sa incorporeze metode protectioniste si de reglementare din ce in ce mai sofisticate, ce vor risipi orice iluzie libertariana sau a statului minimal.

La randul sau, Rusia a actionat prin dezinformare si fake news pentru inrautatirea impactului pandemiei in Occident, asa cum arata documente oficiale recente ale UE, la care ne vom referi in text;

10. Abordarea ecologista Green Deal a UE ar putea suferi reajustari masive fata de conceptul initial, cel putin pe termen scurt si mediu, pe fondul dorintei firesti a societatilor si economiilor europene de a reveni la viata normala si la turatia maxima a business-urilor (burse si piete, transport de marfuri, aviatie, comert, turism, productie de autovehicule etc.), la activitatea sociala fata in fata (de exemplu, educatie) si la entertainment (evenimente culturale, sportive), componente a caror importanta ni se va arata tuturor din ce in ce mai mare, tocmai prin lipsa/restrangerea lor drastica din urmatoarele luni.

Ma tem ca discursul incrancenat si exaltat al Gretei nu va mai prinde la fel ca pana mai ieri, iar lumea va dori mai degraba sa vada cerul plin de avioane, orasele aglomerate din nou, fabricile in activitate, camioanele cu marfa duduind spre mall-uri si traficul intens de dimineata, la ora cand ar trebui sa mearga copiii la scoala.

Ne va fi dor de toate acestea.

*


Pe larg:

Frica de moarte a lumii libere a schimbat dramatic, peste noapte, regulile jocului. Granitele s-au inchis rapid, cum nici cei mai inversunati populisti nu au visat vreodata. Transporturile sunt suspendate, aeroporturile sunt goale, camioanele blocate in vami, iar vapoarele impotmolite in porturi.

Va aparea inevitabil penuria sau, in cel mai bun caz, rationalizarea unor produse. In scoli si universitati s-a asternut linistea. Hotelurile, terasele si plajele din statiuni vor ramane goale, desi soarele primaverii a trezit natura la viata.

Muzeele sunt inchise, pietele marilor orase pustii. Oamenii in case, armata pe strazi. Spitalele, in schimb, arhipline. Peisaj sumbru, ca dupa un bombardament atomic.

Se vorbeste deja despre nationalizari si rechizitionari de companii private, bunuri si "mijloace de productie", care ar putea fi decise fulgerator si operate peste noapte de masinaria statului, despre starea de urgenta si patrulele militare, despre inchiderea cafenelelor, restaurantelor si salilor de spectacol, ba chiar si a parcurilor, despre intreruperea si anularea campionatelor de fotbal si poate a Olimpiadei, masuri pe care niciunul dintre noi nu le-a mai trait, dar pe care le stim din lecturile despre marile razboaie ale secolului trecut.

Toate aceste masuri ni se par astazi firesti si, bineinteles, in interesul nostru. Daca excludem Razboiul Rece, foarte putini dintre noi au trait pana acum un razboi. Suntem nascuti, educati si maturizati in vremuri de pace si totusi este uluitor cat de repede intelegem si putem trece, ca indivizi si ca sisteme de democratie liberala (incluzand aici UE), de la starea de pace si libertate la starea de razboi si constrangeri.

Frica de moarte isi arata insa suprematia strivitoare. Ocultata dupa 1945 de progresul tehnico-stiintific si medical impresionant, edulcorata de confortul material in crestere si de dimensiunea hedonista a vietii, care a actionat ca un drog sau ca un anestezic general, iata ca tema mortii revine fulgerator in actualitate si in caracteristicile spatiului public occidental. De la zeflemea la neincredere si deruta, apoi la consternare si groaza, trecerea s-a facut incredibil de repede.

Privind cum s-au desfasurat lucrurile in Europa, din februarie pana in martie, nu putem sa nu observam cat de fragila este viata noastra libera si prospera si cat de repede se poate termina totul.

In cateva zile, maxim o saptamana, orasele insorite ale Italiei si Spaniei s-au inchis, iar valurile de turisti care se revarsau in piete, pe strazi si la terase au disparut. Avioanele sunt la sol. Astazi spune presedintele Macron ca "nimeni si nimic nu poate impiedica Franta sa voteze" si peste doua zile il auzim cum decreteaza, pe un ton grav, starea de urgenta.

Pana mai ieri aparau liderii de la Bruxelles libertatea de miscare si deschiderea, astazi UE are frontierele inchise.

Viata europenilor s-a schimbat brusc, dramatic, infricosator. Iar temerea cea mare nu vine atat din derularea pandemiei in sine, despre care stim ca se va incheia in cateva luni, cat din sentimentul premonitoriu ca va lasa urme in modul nostru de viata, ca situatia s-ar putea repeta oricand cu agenti patogeni chiar mai agresivi, iar lumea nu va mai fi la fel de libera si de relaxata ca inainte.

Fata urata a globalizarii si dinamicii oamenilor pe planeta isi arata coltii. Stim ca asa se va intampla, ca vor fi consecinte permanente, pentru ca ne amintim ca la fel s-a intamplat dupa 9/11 - zborul cu avionul si comunicarea pe Internet nu au mai fost niciodata cum erau inainte.

Regulile stricte, supravegherea discreta si controalele introduse atunci nu au mai fost scoase dupa 2001. Iar lumea a inteles de ce si a acceptat.

Criza financiara globala din 2008-2010 a mai adaugat si ea o serie de constrangeri si temeri. Cu fiecare soc pe care il traverseaza, cam o data la 10 ani, lumea occidentala mai pierde o gradatie sau doua din spectrul libertatilor obtinute in epoca postbelica si in lunga integrare europeana de dupa 1950.

Cu fiecare criza pe care o trecem, distanta de la democratia liberala la guvernarea autoritara se mai reduce cu putin.

Faptul ca pana la aceasta ora China nu si-a cerut scuze pentru drama globala in care a impins lumea este si nu este in acelasi timp surprinzator. Nu este, pentru ca minciuna, triumfalismul, aroganta si lipsa asumarii esecurilor liderilor de la varf tin de specificul regimurilor dictatoriale, ceea ce stiam demult.

Este, pentru ca totusi China parea sa joace o carte mai politicoasa si mai cu staif in sistemul relatiilor internationale, distantandu-se de imaginea bolovanoasa a defunctei Uniuni Sovietice.

Probabil, neasumarea vinei (fie si simbolic) pentru pandemia prin care trecem se explica prin temerea Beijingului ca la un moment dat i s-ar putea cere despagubiri. Iar cei care ar face-o ar avea si argumente, si facturi pe masura.

Rusia, la randul ei, a desfasurat o intensa campanie mediatica anti-occidentala, de dezinformare si fake news, pentru a inrautati impactul pandemiei de coronavirus, asa cum se arata intr-un document elaborat si publicat pe 16 martie de Serviciul European de Actiune Externa (SEAE) (Sursa: AICI).

Pentru toate acestea si pentru multe alte actiuni ostile intreprinse in trecut, Occidentul ar trebui sa renunte la a mai trata cu manusi regimurile criminale de la Beijing si Moscova, regasindu-si increderea in sine, in resursele pe care le are si in capacitatea de a da directia la nivel global.

Demult voiam sa o spun si nu gaseam ocazia. Occidentul transatlantic a intrat intr-un lung si insidios declin strategic odata cu dezintegrarea marelui sau dusman, Uniunea Sovietica, in decembrie 1991. Jucand practic singur pe teren pentru vreo doua decenii, Vestul si-a cam pierdut intr-un fel ratiunea de a fi si apoi si-a pierdut chiar si coeziunea si solidaritatea interna (SUA-UE), adica liantul puterii sale.

Fara un mare si temut rival, care sa-i ameninte cu adevarat interesele si sa il tina unit, binomul transatlantic dadea de cativa ani semne de destructurare. Ar putea fi semnalul unei spectaculoase reveniri.

Occidentul "avea nevoie" (vai ce cinic spus!) de un "razboi", de o provocare majora pentru a se reinventa. Pentru un timp, tensiunile cu Rusia din Ucraina si estul Europei au parut ca vor reanima si rearticula Occidentul, ca in vremurile bune ale campaniilor invingatoare ale SUA si aliatilor europeni, dar pana si asta s-a dovedit a fi o miza relativ mica, din esalonul secund.

Frictiunile intre aliati au reaparut, iar dezacordurile si interesele in aparenta divergente au creat clivaje in spatiul euro-atlantic. Adevarul este ca vest-europenii nu se mai simteau amenintati demult de Rusia, iar China parea pana nu demult doar atelierul de confectionat tricouri ieftine de bumbac pentru reprizele de jogging ale occidentalilor.

Lucrurile s-au schimbat, iar amenintarea dinspre Orient a redevenit reala si puternica.

Legat sau nu de efectele pandemiei, s-ar putea sa vedem nu peste mult timp Occidentul din nou la lucru. Reasezarea lumii va fi dificila, dar nu lipsita de surprize, si poate nu toate negative.

Poate suna contradictoriu, dar dintr-o mare amenintare se poate naste o forta de reactie si de aparare nebanuita. Iar Occidentul trebuie acum, mai mult ca oricand, sa-si apere valorile si modul de viata.

Valentin Naumescu este conferentiar doctor abilitat in domeniul relatii internationale la Facultatea de Studii Europene a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si presedintele asociatiei Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana (proiectul Romania Europeana).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de43817 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
LIBERALUL
rank
Bună dimineața!Ce dulce e totuși VIAȚA!
Care a fost deci,micul bing bang ce a alertat global oamenii, pentru viața sinelui,a familiei soț-soție-copii-părinți- socri-frații-alte rude apropiate,prieteni,colegi de muncă, vecini?Exact dle Profesor,frica de moarte iși arată și e firesc,supremația strivitoare!In această crudă intamplare, nu vrea să amestec dușmăniile(mai ales că...ar fi dispărut odeea de comunism,ceea ce eu nu cred...) est și vest,Rusia contra occident.
Și totuși,ar fi de bun augur,stăpanirea lăcomiei de bunuri datorită puterii ori "indeminări" indelung perfecționate.
Poate se va inregistra o reală apariție a liderilor ce pun "țara la cale"in loc de șefi,ca prin epocile din Comuna primitivă,CU LIDERI ce văd mai departe de interesul de partid,de nație ori zonă față de primul meridian ...
Oare,de libertatea ce ar genera-o democrația,trebuie săprofite cu varf și indesat,interlopii,acea parte care prin naștere,au apucături antisociale,iertați in societate prin instrumentul justiției,dar ei reluandu-și ce cred a le fi menirea.
Un semn care demonstrează că un război biologic,ar putea fi la fel(dacă nu și mai rău)decat ceă clasic dar mult mai evoluat tehnologic și nici in vis,unul nuclear.
Doriți,e firesc,să vedeți că Occidentul a ințeles semnul că doar UN ZID IDEOLOGIC a fost de ajuns pentru o lume mai bună.Și noi romanii,trebuie să VREM aici,acasă dar și pe unde se mai călătoresc,să VREA făurit visul de basm,fără jafuri,răpiri și comerț cu "bijuterii"umane.
ORCA
rank
I-a luat omenirii 300 000 de ani ca sa ajunga la 1 miliard de oameni
I-a luat omenirii doar 100 de ani ca sa mai adauge inca 6 miliarde de oameni. In fuga dupa profit, am penetrat toate ecosistemele pe care le-am putut penetra si natura ne-a pedepsit cu boli de care nu stim sa ne aparam.

In rest, toate punctele autorului sint valide, iar schimbarile uriase (inspre bine) sint usor de estimat. Cind vine valul, te tii de nas, te cobori sub nivelul apei si te pozitionezi cit mai bine ca sa lasi valul ca sa treaca pe deasupra fara ca sa te prinda in viltoare. Cei ce pot face asta, sint cei ce se vor infrupta din prajitura gustoasa a viitorului.

Va urez sa ramineti tineri si sanatosi !!!
MosGerila
rank
Lumea Libera nu are nici un fel de teama in fata mizerabilului si
minuscului virus!
Peste Umanitate au trecut si alte ciume si pandemii si alte "-isme".
We stand still :)))
Or I'm still standing :)))))))
https://www.youtube.com/watch?v=ZHwVBirqD2s
rank
ca intotdeauna,faci glume fara sa stii
:)
un simbure de adevar exista totusi in spusele tale,
40.000 vor scapa desi planul initial era de 144.000.
s-au mai redus din locuri,e criza :)
alex-7
rank
Fara indoiala planeta pamant se afla in stare de razboi.
Nimeni nu are curajul sa se pronunte, ce fel de razboi: chimic,politic, biologic, politic sau psihologic.
"Manipularea psihologica este un tip de influenta sociala ce vrea sa schimbe comportamentul sau perceptia altora prin tactice abuzive, inselatoare si neortodoxe.
Influenta nu poate fi insa doar negativa. De exemplu, doctorii incearca sa-si convinga pacientii sa renunte la obiceiuri nesanatoase. Depinzand de context si motivatie, si copiii pot fi astfel influentati sau manipulati." Lumea a cazut pe ganduri, este incapabila si nepriceputa sa afle adevarul si cauzele acestui dezastru plantat de fiinta umana sau de "extraterestri". Cine a provocat acesta gripa mondiala care a gasit pe toate tarile nepregatite si neputincioase ? Oare vom afla vreodata adevarul ? Vor fi cei vinovati investigati si judecati? Se poate intimpla ca acest coronavirus sa apara din nou la sfarsitul anului ? Desigur ca fiecare dintre noi are nivelul lui intelectual si capacitatea de gandire individuala mai mult sau mai putin ridicata. Mintile luminate ale planetei se abtin in a trage concluzii despre acest dezastru, mai mult decit atit se ascund foarte multe lucruri publicului larg.Putin, Trump,Macron si altii detin informatii confidentiale. Romania este grav afectata de orice eveniment negativ din lume datorita economiei sale foarte slabe.
gheu
rank
Pai intreabal pe Daea
Cum dracu a intrat pesta porcina in ferma cand avea o singura poarta si aia aparata de Jandarmi.
RonaldR
rank
Dom profesor... :)))
Am citit doar cat va costa planeta , piata de bunătăți din Wuhan oraș important al celei mai mari economii mindiale și m- am lămurit ! Zeci de miliarde ...:))) in banii de atunci ? :))) sau ai Romaniei? :))))Nu ințeleg totuși de ce trebuie sa inteb pe cineva pur și simplu : “ ca sa intreb"????
Irma
rank
Dar cu Greta...,
... cu Greta cum rămane?!

Acum ne putem da seama că Greta nu a fost nimic altceva decat o 'temă publică'.
La care nu au marșat prea mulți.
Și, atunci, a fost abandonată.
Păcat! Dacă ne luam după ea, nu ni se servea Covidul.

Covidul nu nimic altceva decat o altă 'temă publică'.
Dacă NU vă este frică de incălzirea globală, vă servim un virus!

Care, la fel ca Greta, e vai și amar de capul lui.
Abia iși taraie coada, amăratul de el, dar mass-media il face 'zmeu'.

Agreez cu punctul de vedere al d-lui Naumescu:
Covidul și, mai ales, criza economică subsecventă ne vor activa "nevoia unei puterii absolute care sa ne protejeze, sa ne apere si sa ne salveze de la moarte, o putere maximala careia ii cedam, din omeneasca disperare, intreaga noastra suveranitate."

Niște pseudo-amenințări ne vor activa instinctul de supraviețuire, și astfel ne vom 'vinde' libertatea.

Pentru că suntem niște PĂCĂLICI.
online
rank
...
la acest Nivel,...nu exista varianta ca oamenii sa fie obligati sa faca ceva. exclus!
s-ar incheia brusc si 'povestea' acestei civilizatii, asa cum s-au incheiat si povestile tuturor celorlalte civilizatii.

e cu...libera alegere. in mod fundamental e cu libera alegere.
adica omul va alege de drag, ca asa va vrea el,...la acest Nivel.

in timp ce cam toti cred ca viitorul e cu mai putine libertati, eu cred ca viitorul e cu toate libertatile pe masa, toate...exprimare plenara!
oamenii isi vor alege singuri...barca cu care vor naviga...vremurile, dar e exclus sa fie obligati,...vor alege singuri in deplina libertate de alegere.

daca ar fi doar doua crize, ar fi ceva, ...faza e ca toate sistemele sociale vor intra in criza existentiala, ...intrerupindu-si, pina la urma, manifestarea.
de-asta se si numeste Revolutie Mondiala,...ce se intimpla in lumea mare,
pentru ca la finalul ei...toate sistemele sociale vor fi demolate, alte sisteme sociale, probabil doar unul care sa le inglobeze pe toate, manifestindu-se.

aceste vremuri, adica Revolutia Mondiala, au ca Esenta...desavarsirea civilizatiei.
dupa ce Revolutia Mondiala se va finaliza, civilizatia va arata...impecabil.
intre timp, in dureri, se naste o Noua Lume.
una cum nu s-a mai manifestat pe aceasta planeta de cind e omul pe Pamant.
KPK1
rank
Domnule Naumescu.
Domnule Naumescu cine si cum te-a speriat asa de rau iar dumneata vrei sa-ti bagi "onor cititorii" in panica?.
Lumea a trecut prin perioade incomparabil mai rele mai lungi si uite ca supravietuieste si nu supravietuieste rau.
O vorba veche Romaneasca:-"Las-o jos ca macane".
...adminule nu prea-ti place ce scriu si nu stiu cauza dar te rog frumos.M-ai lasat deoparte in mai multe cazuri.
Daca domnul Naumescu se simte deranjat,ar fi bine sa ma invredniceasca cu un raspuns.
vitoriggi
rank
Articol de propaganda, tipic limbii de lemn din trecut
Domnul scriitor este partinitor la fel cum erau ceilati scriitori inainte de 89 cand scriau despre ceilalti. Uitati va in istoria imperiului actual : orice si au dorit au obtinut prin trunchierea adevarului. Nu vreau sa vorbesc despre 911 ca doar un orb nu a vazut realitatea. Sunt puncte bine esalonate cand anumite drepturi cetatenesti trebuiesc reduse. Ce trebuie sa va spun ca aici poporul e ocupat in fiecare an de la 1 ianuarie pana la 15 aprilie cu imbeciliatatea aceasta de tax return. Fiecare se gandeste , of corse sustemul a lucrat bine sa le spele creierele lipsa din pacate , ca guvernul le da niste bonificatii ,in fapt le da banii lor inapoi fara dobanda desigur, pe care employerul le a retinut in exces in the previuous year. Iar dupa 15 aprilie apare inevitabil un alt subiect : north koreea, russia, iran sau venezuela , chiar cuba , tari care nu au atacat niciodata imperiul dar sunt foarte periculoase desigur ptr existenta imperiului. Nu o sa continui cu istoria prezenta ca sunt sigur ca vor fi o multime de “cs" sa sustina “tezele partidului “ , dar am sa va spun o poveste pe care am fost surprins sa o citesc in cartea lor de istorie. E povestea Canalului Panama. Panama era initial parte a Columbiei. Cand imperiul a realizat ca ar fi bine ptr el sa se faca acest canal a propus columbiei sa ii cedeze contra unei chirii teritoriul respectiv , canalul plus teritoriul adiacent , 2-3 mile dreapta si 2-3 mile stanga. Cand au fost refuzati , atunci au “ajutat" o “revolutie" in care localnicii si politicienii locali s au revoltat impotriva guvernului legitim columbian. In largul oceanului vegheau cateva nave militare ale imperiului. Rezultatul : Imperiul a fost prima tara care a recunoscut independenta Panamei , iar dupa aceea celelalte “slugi" credincioase au urmat intocmai indicatiile stapanului . Then companiile imperiului au avut camp deschis sa isi indeplineasca obiectivul.
Am sa inchei cu acest statement: am fost la “revolutie" , dar niciodata nu am gandit ca guvernul “liber" de dupa o sa se prostitueze in asa hal incat sa fie mandru ca prima data dupa 1959 cand comunistii romani au dat trupele rusesti afara din tara sa accepte cu mandrie trupe straine in romania .
Si sa expuna astfel toata tara unui eventual atac , nuclear sau nu , al Rusiei, un atac unde imperiul nu va avea nimic de pierdut , doar cele cateva instalatii strategice si componentii trupelor respective care s au vandut armatei lor fiindca le au oferit studii gratis in schimbul eventual al vietii lor.
Non sense all the way . Chiar si acest virus de acum : nu cred ca o sa aflam adevarul during our life time , dar putem intui ce s a intamplat si cine a declansat actiunea. Colateral damages always occurs ....
DemonBanal
rank
teorii despre nimic
adevarul e unul singur.
dupa covid-19 lumea nu va mai fi.

ps
iar trebuie aprobare de la admn ?
unii autori sint prea sensibili.
LIBERALUL
rank
Bună dimineața!Ce dulce e totuși VIAȚA!
Care a fost deci,micul bing bang ce a alertat global oamenii, pentru viața sinelui,a familiei soț-soție-copii-părinți- socri-frații-alte rude apropiate,prieteni,colegi de muncă, vecini?Exact dle Profesor,frica de moarte iși arată și e firesc,supremația strivitoare!In această crudă intamplare, nu vrea să amestec dușmăniile(mai ales că...ar fi dispărut odeea de comunism,ceea ce eu nu cred...) est și vest,Rusia contra occident.
Și totuși,ar fi de bun augur,stăpanirea lăcomiei de bunuri datorită puterii ori "indeminări" indelung perfecționate.
Poate se va inregistra o reală apariție a liderilor ce pun "țara la cale"in loc de șefi,ca prin epocile din Comuna primitivă,CU LIDERI ce văd mai departe de interesul de partid,de nație ori zonă față de primul meridian ...
Oare,de libertatea ce ar genera-o democrația,trebuie să profite cu varf și indesat,interlopii,acea parte care prin naștere,au apucături antisociale,iertați in societate prin instrumentul justiției,dar ei reluandu-și ce cred a le fi menirea.
Un semn care demonstrează că un război biologic,ar putea fi la fel(dacă nu și mai rău)decat cel clasic dar mult mai evoluat tehnologic și nici in vis,unul nuclear.
Doriți,e firesc,să vedeți că Occidentul a ințeles semnul că doar UN ZID IDEOLOGIC n-a fost de ajuns pentru o lume mai bună.Și noi romanii,trebuie să VREM aici,acasă dar și pe unde se mai călătoresc,să VREA făurit visul de basm,fără jafuri,răpiri și comerț cu "bijuterii"umane.
KPK1
rank
Comentarii.
Comentarii pe forum,foarte decente ale unor oameni care gandesc si nu sunt "legati" de alte "interese".
Cineva,nu mai stiu cine,a zis candva:-"Baga frica in ei si ii manipulezi cum vrei".Una din regulile de baza ale propagandei,indiferent din ce directie.
Pribeagul
rank
Un articol greu si tulbure,
cum sunt si vremurile pe care le traim. Mi-ar placea sa-l "limpezesc" putin, dar...

Mi-a placut o idee exprimata de CTP, pe care o redau simplificata si completata putin.
In natura exista virusi mortali pentru om.
In natura exista omul, un virus mortal pentru planeta. Omul, prin activitatile sale distruge aer, apa, paduri, ghetari... Mai mult, creaza virusi pentru a se distruge pe sine insusi.

Omenirea a trecut prin pandemii mortale. Una din ele, ciuma, s-a raspindit tot din China. Alta, gripa spaniola, s-a nascut pare-se in Europa, in hecatombele Primului Macel Mondial.

Un virus ucigator poate aparea intr-o piata insalubra din China sau in alta piata insalubra din lumea larga, intr-un mistret din turmele de mistreti, intr-un porc, o pasare sau vita din marile ferme existente. Fereasca Dumnezeu!

Asa ca, doar plantarea unui virus mi se pare a putea fi cert condamnabila, in rest, Dumnezeu cu marea lui mila!

Odata virusul ajuns la om, pare a fi greu de stapinit. Cu toata secretomania lor, daca a existat asa ceva este foarte rau, sigur chinezii sigur au actionat cu hotarire si cu toate mijloacele pentru eliminarea lui, dar n-au putut. Cum n-a putut nici Italia, nici Germania, nici..., si n-o poate nici SUA, tari in care, la fel, a existat initial un singur infectat.

Cind analizeaza situatia internationala, diversi autori, de obicei, ne introduc intr-o nebuloasa, din care este greusa gasesti drumul spre lumina. De fapt cine-i vinovat de situatia asta tensionata din lume? S-au nu exista nici o tensiune, ci doar un cuvint, care-si creaza adevarul lui. :))

Se stie cu ceritudine ca nu cu mult timp in urma Ocidentul a fost stapinul Lumii. Dupa Al Doilea Razboi Mondial URSS si China si-au cerut locul la festin. Poate cineva sa nu tina seama de cererile lor?

Sigur ca s-ar putea, dar nu se vrea!

UE vrea gazul si petrolul rusesc. Daca Rusia il da, poate sa-i refuze locul la festin? N-are cum. Ca s-o refuze, trebuie sa ia combustibilii din Orientul Mijlociu, unde este pentru toata lumea. De ce nu-i iau de acolo si sa lase Rusia in plata Domnului?

Capitalismul traieaste din profit. Cind profitul va disparea, va disparea si capitalismul. Unde se poate obtine cel mai mare profit? Sigur unde forta de munca este multa si ieftina, adica in China, India... Asa se face ca UE si SUA si-au transferat tehnologiile in aceste tari, contribuind fundamental la progresul lor. Nu vor China la festin? S-o lase in plata Domnului! Sa vina la noi! :))

Etc, etc, etc...
online
rank
Pina la o Noua Lume, o Revolutie Mondiala.
Fricile.
Datele oficiale ne anunta ca in cea mai afectata tara de pe glob, Italia, media varstei celor morti ca urmare a acestui virus este undeva peste 76 ani.
Deci cumva...nu e o frica noua, ci una de cind e omul pe Pamant si care se manifesta la varse inaintate, spre ex 75...80...90 ani.

Deci ce e de retinut e ca in realitate!...nimic nu s-a schimbat, fata de acum sa spunem 3 luni, din acest punct de vedere.
Adica batrinii...mor, acum si de o viroza nou aparuta, pina acum murind si de viroze care...au fost si ele noi cindva, dar intre timp s-au invechit, ca perceptie.

Efectele reale! ale virusul pot fi asimilate cu o dinamica a Naturii, iar asta e extrem de foarte important. Aceasta constatare e esentiala, fundamentala.
De ce? Pentru ca daca referinta e absoluta, singura Actiune care a generat balamucul care a cuprins lumea mare are un singur nume:

Frica de moarte.

Frica de moarte a creat panica mondiala, deci frica si doar ea, nu...realitatea!, ca realitatea e ca media de virsta a celor care au murit in cea mai afectata, momentan, tara de pe glob este de peste 76 de ani, or faptul ca la peste 76 de ani batrinii, contractind diverse boli...mor, nu e ceva nou pe Terra.

Deci nu virusul e cel care provoaca deranj mondial, pentru ca el poate fi foarte usor asimilat unui proces al Naturii, ci FRICA DE MOARTE!
De unde rezulta ca "omenirea"nu se lupta cu virusul, ci cu propriile frici, constatarea asta fiind extrem de foarte de folos.

Nu boala va fi lunga, ci neputintele oamenilor,
fricile, gen,
sint multe. Boala va dura pina cind neputintele oamenilor se vor manifesta, toate.

Toate sistemele sociale, care sint expirate, vor fi inlocuite cu altele, cel mai probabil cu unul singur, ca si sistemele sociale sufera de globalizare.

Globalizarea e un proces in esenta natural, chiar daca pare a fi artificial.
Prin urmare, dupa ce aceasta...Revolutie Mondiala se va finaliza, deci dupa ce statele-natiuni vor afla ba ca n-au masti, ba ca n-au dailalta,...vor afla pina la urma ca...nu mai au nimic, de fapt.

Se ridica in slavi Calea Natiunilor, acum. Pai calea spre statele-natiuni e cea mai adinca globalizare posibila, pentru ca statele-natiuni, pe calea asta, vor afla ca sint in fun.dul gol! si, decit sa Inghete, vor imbratisa si ele ce mai e de imbratisat, adica Globalizarea, mai exact desavarsirea ei, adica Unificarea.

Aceasta Revolutie Mondiala are darul de a fi Oglinda Natiunilor. Cind se vor privi in Oglinda, natiunile vor afla, vazind cu ochii lor!, ca...de fapt ele nu mai exista!
Or asta e ceva fundamental, pentru ca azi statele-natiuni inca au convingerea ca exista!

De real folos e acceptarea starii lumii mari, or starea asta este: Revolutie Mondiala ( ea poate fi asimilata unui razboi mondial, daca definitia razboiului mondial e adusa la masura vremurilor )
MugurDEfluier
rank
Dupa cum spuneam in mai multe postari China duce rasponsabiltatea
la cea se intimpla la ora acutala pe glob.Vad ca domnul Valentin Naumescu, va spune efective la fel ce vam postat cu citeva zile in urma .Lumea in care am trait nu va mai fi la fel cint tota galagia asta va ajunge la un sonor acesptabil de dialog. Lumea in care vom trai va fi o lume cu forte multe libertati personale piedute care sau capat cu atita greutate timp si vieti omeniesti. Celor care mai ramin sa vada aceste lucrui vor sti intradevar ce sa pierdut ce insemana defat libertatea si " Free Will".Cu cit economia globala se opreste pe o durata mai lunga cu cit gaura in care a cazut omenirea va fi mai mare .Violeta intre state si violenta interiora a statelor va aduce la forte multe schimbari in perioda urmatore .
Se va dovedi cum spuneam ca Chinejii stiau de pandemie din Noiembrie Opriti micunile unui regim represive comunist care ii omore a propi cetateni si mai ale cetateni musulmani care sint adusi cu forta la " centre de readucare " la care muti nu mai vad ziua de mine . Este timpul ca lumea sa ceara socoteal a cestor nemernici care conduc partidul comunist de acolo pentru faptele pe care le fac si lea facut pina acuma .

Sint forte multe de spus si parari diferite de acei este forum . Viziunile viitorului vor fi diferite in fucite de unde traiesti .
carnatoltenescu
rank
Hopa, Mugurel
s-au umflat mușchii pe tine. Și cum ai vrea sa le cerem socoteala? Sa facem un razboi cu ei?! Mi-e teama ca ne bat chinezii numai cu bucătarii, daca ii supărăm. Și la ce dieta au , cred ca ne-ar manca "de vii". Nici nu s-ar mai obosi sa ne omoare.
carnatoltenescu
rank 5
"China nu si-a cerut
scuze pentru drama globala in care a impins lumea"!!!! De parcă
nemții si-au cerut scuze pentru pandemiile de "ciuma rosie" și "ciuma bruna" pe care le-au provocat intenționat. De ce si-ar cere scuze chinezii pentru ceva neintenționat?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor