Ziare.com

Deputatii nu cedeaza usor: Incompatibilul Aurel Nechita, greu de revocat

de Camelia Badea
Marti, 19 Februarie 2013, ora 18:52

   

Deputatii nu cedeaza usor: Incompatibilul Aurel Nechita, greu de revocat
Inalta Curte a hotarat la data de 5 februarie 2013 ca deputatul PSD Aurel Nechita a incalcat regimul juridic al incompatibilitatilor. Dupa scandalul Mircea Diaconu, decizia Curtii Constitutionale in cazul acestuia si raportul MCV din ianuarie, se parea ca legea se va aplica mai usor si mai rapid. Nu a fost sa fie asa.

"Cazul Aurel Nechita va fi un caz de manual pentru toata lumea(...) Este un caz un pic complicat. Va spun cu sinceritate, nu as dori sa comentez, este si un foarte bun prieten al meu, dar este un caz complicat, cand spun complicat, spun totul", declara Valeriu Zgonea imediat dupa ce ANI a solicitat Camerei revocarea lui Nechita.

La mai bine de o saptamana, cazul deputatului PSD nici macar nu a intrat in dezbaterea Comisiei juridice, fiind invocata lipsa unor documente.

"Comisia juridica a solicitat Biroului Permanent prin adresa sa intervina la domnul Horia Georgescu, presedintele ANI, pentru a obtine motivarea deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia contencios, intrucat nu exista aceasta motivare. Comisia juridica nu are cum sa discute problema respectiva si s-a hotarat in BP sa se solicite ANI sa faca demersuri pentru a obtine si aceasta motivare", a declarat Niculae Mircovici, secretarul Biroului Permanent al Camerei, la finalul sedintei de luni.

De ce are nevoie Comisia juridica a Camerei Deputatilor de motivarea Inaltei Curti? Raspunsurile primite de Ziare.com de la cativa deputati USL sunt destul de contradictorii.

Mai intai presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, a tinut sa precizeze ca la fel s-a procedat in toate cazurile similare anterioare.

"ANI ne-a trimis tot materialul pe care putea sa ni-l trimita. Noi, la Comisia Juridica, pentru a putea sa punem subiectul pe ordinea de zi, asa cum am facut cu toate dosarele, avem nevoie de hotararea judecatoreasca. Si atat.

Noi am cerut Biroului permanent, pentru ca noi nu am comunicat cu nicio alta institutie, sa ne puna la dispozitie hotararea judecatoreasca. Ea contine inclusiv motivarea. Orice hotarare judecatoreasca are in textul ei motivarea judecatorilor. Nu am cerut noi explicatii sau motivari. In ea, in esenta, orice hotarare judecatoreasca, orice subiect ar avea ea in Romania, are in ea si motivarea", a declarat deputul PC pentru Ziare.com.

Intrebat daca la fel s-a procedat si in cazurile similare anterioare, Bogdan Ciuca a raspuns afirmativ: "In toate cazurile am avut hotararea judecatoreasca. Asta a fost si motivul pentru care membrii Comisiei juridice au spus, cand am discutat data la care sa discutam subiectul: 'Avem materialul de la ANI? Bun, perfect. Avem hotararea judecatoreasca? Inca nu. Cereti-o ca sa o avem. Dupa ce le avem pe amandoua intram in dezbatere'".

Contactat de Ziare.com, Niculae Mircovici a explicat inca o data: "La Biroul Permanent asa s-a motivat, ca e nevoie de motivarea deciziei. Eu v-am spus exact ce s-a discutat la Biroul Permanent".

Cel mai explicit a fost insa deputatul UNPR Eugen Nicolicea, membru in Comisia juridica. Acesta ne-a dezvaluit de ce s-a cerut hotararea judecatoreasca in cazul Aurel Nechita, subliniind faptul ca acesta... nu mai poate fi revocat pe motiv de incompatibilitate.

"Incompatibilitatea nu este acum, ci s-a intamplat acum 8 ani. Prin urmare, acum nu se poate inceta mandatul ca incompatibil, ci poate sa inceteze ca urmare a unei interdictii. Interdictia curge timp de trei ani de la anumite termene. Sa vadem daca este sau nu in termen, daca nu cumva au expirat cei trei ani. De aceea, am solicitat sa vedem hotararea respectiva.(...) Interdictia porneste si ea de la o anumita data, trebuie vazuta data respectiva, ca sa fim noi convinsi ca nu au expirat cei trei ani. Daca au expirat, nu mai ai ce sa ii faci", ne-a declarat Eugen Nicolicea.

In replica, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a facut trimitere la reglementarile legale care spun explicit ca Aurel Nechita trebuie revocat imediat, ca urmare a deciziei Inaltei Curti.

"Singura sanctiune aplicabila in acest caz este revocarea din functie. Avem o decizie definitiva si irevocabila a Inaltei Curti, care trebuie sa isi produca efectele", a declarat presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, pentru Ziare.com.

Va dura tot cinci luni?

Primul si singurul deputat revocat pana acum pentru incompatibilitate este Sergiu Andon, care a parasit Camera Deputatilor in septembrie 2012. El a ramas parlamentar inca cinci luni dupa decizia definitiva a Inaltei Curti, fiind protejat de colegii sai din fostul legislativ.

Cel care a "spart" gheata in actuala legislatura, 2012-2016, este social-democratul Aurel Nechita, dar legea nu prevede un termen explicit pana la care situatia acestuia sa fie rezolvata.

Agentia Nationala de Integritate a constatat ca in perioada 12.05.2005 - 19.12.2008, Nechita a exercitat, simultan, atat functia de deputat in Parlamentul Romaniei, cat si functia de decan al Facultatii de Medicina si Farmacie din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, incalcand, astfel, prevederile art. 84, alin. (2) din Legea nr. 161/2003.

Raportul de evaluare emis de ANI la data de 27.06.2011, prin care s-a constatat incalcarea dispozitiilor legale privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Aurel Nechita, a ramas definitiv si irevocabil prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 585/05.02.2013, prin care a fost admis recursul formulat de Agentia Nationala de Integritate impotriva sentintei nr.339/31.10.2011 a Curtii de Apel Galati.

Agentia Nationala de Integritate a comunicat la data de 11 februarie 2013 raportul de evaluare Camerei Deputatilor in vederea aplicarii sanctiunilor disciplinare, respectiv revocarea din functie, si a interdictiei exercitarii unei functii sau demnitati publice, in conformitate cu prevederile art. 25, alin. (1) din Legea nr. 176/2010.

De asemenea, potrivit art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, "persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului.

Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate".

In aceste conditii, deputatul PSD Aurel Nechita ar trebui sa isi piarda mandatul, lucru confirmat si de colegul sau de partid, senatorul PSD Toni Grebla. Acesta a declarat ca deputatii vor fi "obligati" sa se conformeze raportului ANI ramas definitiv.

Senatorul jurist a reamintit ca, recent, Curtea Constitutionala a dat o decizie care a "clarificat lucrurile", precum si ca a existat o "atentionare" in acest sens in raportul MCV pe justitie, dat publicitatii in luna ianuarie. "Luam act de incetarea mandatului si declaram vacant, prin hotarare a Camerei Deputatilor, postul de deputat, urmand ca guvernul sa organizeze alegeri in 90 de zile", declara Toni Grebla.

Si liderul de grup al deputatilor PSD, Marian Neacsu, a confirmat saptamana trecuta ca Aurel Nechita isi va pierde mandatul. "Nu ne vom opune(...) Din cate cunosc, dansul va opta pentru calitatea de medic si va renunta la mandat", a declarat Marian Neacsu in urma cu o saptamana.

Intre timp, situatia pare sa se fi schimbat, mai ales ca efectele raportului MCV publicat in ianuarie, destul de dur la adresa Parlamentului chiar pe tema incompatibilitatilor, par sa se fi estompat.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4153 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Noi dea icea nu plecam, Nu plecam acasa, ....

Noi dea icea nu plecam,
Nu plecam acasa,
Pana nu ne vom lua,
Si noi partea noastra !

Uraaaaaaaaaaa !
Traiasca guvernu Dr. Victor Ponta !

 

Dom'le, de intrat se intra usor in Parlament...

... de iesit se iese greu! Mai ales daca esti incompatibil si puscariabil. Nu te lasa colegii...

 

Da ce te miri?

Romanilor le prieste sa fie condusi de politicieni care-i injosesc,ii fura,ii mint ... Parca am fi un popor de masochisti... Pacat! De suferit tot cei multi vor suferii...

Pai primul incompatibil al tarii....

....e unul care sta la Cotroceni! Are dosare penale si citea alea si nici nu se sinchiseste nimeni! Cind ne-am sinchisit vreo 7,4 milioane....unii si l-au vrut inapoi in scaun ....se pare ca democratia este numai pentru dulai!

"Incompatibilul Aurel Nechita, greu de revocat"

Cine zicea domne' ca nu exista onoare-ntre hoti ??? Uite-acilea cum se apara unii pe altii...

Interesant! In democratie este exact invers (aha!): se intra

greu si se iese usor!!! Putem deduce ca Parlamentul Romaniei nu este democratic... ceea ce mi se pare foarte just.

ce jeguri umane avem in parlament...

nu au ajuns singuri acolo...noi i-am trimis...deci ne meritam soarta

N-am inteles nimic!

Deci regula este ca daca cumva acum ocup o functie care nu este compatibila cu activitatea de parlamentar sau am fost cercetat vreodata nu mai pot spera sa fiu parlamentar? Eu cunosc pe unul care avea dosar penal si a devenit presedinte! Cu asta cum ramine?

 

Un verdict dat de justitie este clar

Un verdict dat de "pitigoi" este doar...bla-bla...

ghici ghicitoare???

Apollo te referi la Iliescu,,,nu?????

@Apollo13,

Pai si eu stiu pe unul care a depasit faza cu dosarul penal si deja face puscarie pe bune, iar cand va iesi (caci cica va iesi curand) va fi reprimit cu bratele deschise in PSD (implicit in USL), i se vor acorda functii importante si -mai mult ca sigur, caci au declarat-o mai-marii pesedisti in frunte cu Ponta- va fi un candidat de nadejde la viitorul Parlament si chiar (de ce nu?)la presedintia Romaniei. Parca Nastase ii zice respectivului, daca nu ma insel.

Si mai stiu eu pe inca unul cu o sumedenie de acuzatii si de dosare penale, condamnat recent la parnaie, care a fost proptit in Parlamentul Romaniei de catre PNL (implicit de catre USL) si care -culmea!- mai face parte si din comisia juridica, puscarias condamnat de justitie fiind! Daca nu ma inseala memoria, Becali se numeste individul.

Si mai stiu inca o sumedenie de astfel de specimene USL-iste care, in pofida statutului lor de penali notorii, ocupa cu mare "cinste" locuri inalte in Parlamentul si-n Guvernul tarii.

Si-atunci, intreb si eu la randul meu, la fel ca si tine amice Apollo: cu astia cum ramane???

Sau numai mizeria din ograda vecinului trebuie sa fie vizibila, aratata cu degetul si condamnabila? Mizeria din ograda proprie chiar nu se vede? Chiar nu-i la fel de demna de condamnat? Nu-i tot mizerie???

Buna postare, da' cam lunga, am cittit numai....

jumate, restul, maine!
Sper sa n-o stearga astia!

Pai daca incompatibilii ar fi fost usor de revocat, in cateva zile

...ati ramane fara nici un deputat.

 

Minti si calomniezi!

Ar ramane elena udrea!
Si sora ei ridzi!

Doar cu picioarele-nainte voi iesi din parlament, zise US-listul.

Oare asa sa fie ????

 

Nu-i tenta!

.

De intrat intii in parlament,

De iesit e greu tata:
1. Nu te lasa ai tai
2.Inca nu ti-ai recuperat investitia
Deci mai bine amanam

 

parlament..

daca va ma indoiati ca nu este decat o CLOACA de mafioti,penali,adormiti,plagiatori,neispraviti?!categoria sociala de cea mai joasa speta!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor