Statutul parlamentarului: Cum si cat si-au prelungit incompatibilii "viata politica"

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 18:29
3951 citiri
Statutul parlamentarului: Cum si cat si-au prelungit incompatibilii "viata politica"

Parlamentul a adoptat Statutul parlamentarului, marti, inclusiv amendamentul liderului senatorilor juristi, Tudor Chiuariu, de eliminare a articolului prin care mandatul de parlamentar inceta la data ramanerii definitive, prin neatacare, a raportului Agentiei Nationale de Integritate.

Presedintele ANI, Horia Georgescu, a explicat ca eliminarea acestei prevederi poate doar tergiversa situatia si nu inseamna ca cei declarati incompatibili scapa.

"A eliminat ceva inutil, oricum era introdus in legea ANI. In legea noastra, actul necontestat in 15 zile e definitiv. Se tergiverseaza procedura si atata tot, o lungeste cu cateva luni, dar nu rezolva nicio problema, rezultatul e acelasi", a spus Georgescu pentru Ziare.com.

Seful ANI a dezvaluit insa o situatie paradoxala - parlamentarii au eliminat articolul in privinta incompatibilitatilor, insa a ramas cel in privinta conflictului de interese.

Per total, e mai bine

Horia Georgescu a spus ca modificarea statutului parlamentarilor aduce mai multe imbunatatiri in privinta incompatibilitatilor si a conflictului de interese.

"Per total, au fost aduse imbunatatiri - prevederea cu conflictul de interese, interdictia de a angaja rude la cabinet, solicitarea punctului de vedere al Agentiei in anumite cazuri", considera Georgescu.

Modificarea lui Chiuariu

Comisia privind Statutul deputatilor si senatorilor a pastrat, luni, in raportul de modificare a Statutului, amendamentul liderului senatorilor juristi, Tudor Chiuariu, de eliminare a articolului prin care mandatul de parlamentar inceta la data ramanerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI, informeaza Newsin.

Comisiile juridice reunite au eliminat luni propunerea de modificare a statutului parlamentarilor care spune ca mandatul inceteaza la data ramanerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI care constata incompatibilitatea, eliminarea articolului fiind mentinuta si de parlamentarii Comisiei privind Statutul deputatilor si senatorilor.

Potrivit raportului Comisiei privind Statutul deputatilor si senatorilor a fost pastrat articolul care prevede ca mandatul inceteaza la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care se respinge contestatia la raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.

Totodata, parlamentarii din Comisia privind Statutul au eliminat si prevederea potrivit careia "mandatul unui senator sau deputat inceteaza la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care se constata existenta unei averi nejustificate si a starii de incompatibilitate".

Citește și:
Klaus Iohannis, întrebat la Bruxelles cum vede reforma pensiilor speciale: "Nu se realizează pentru a lua anumiţi bani de la unii sau pentru a da bani la alţii" VIDEO
Klaus Iohannis, întrebat la Bruxelles cum vede reforma pensiilor speciale: "Nu se realizează pentru a lua anumiţi bani de la unii sau pentru a da bani la alţii" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis participă joi și vineri, 24 martie, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro, evenimente care au loc la Bruxelles. Șeful statului a susținut o...
Klaus Iohannis, nesigur de aderarea României la Zona Euro în 2026: Nu cred că este realist să fixăm un termen
Klaus Iohannis, nesigur de aderarea României la Zona Euro în 2026: Nu cred că este realist să fixăm un termen
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, 23 martie, la Bruxelles, că nu consideră că este realist ca România să fixeze orice termen pentru intrarea în Zona Euro Întrebat dacă anul...
#modificari incompatibilitate parlamentari, #modificari ANI Parlament , #incompatibil