40 de ONG-uri acuza ca noua lege a spalarii banilor le va bloca activitatea. Salvati Copiii: Suntem asimilati cu jocurile de noroc!

Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 10:55
16013 citiri
40 de ONG-uri acuza ca noua lege a spalarii banilor le va bloca activitatea. Salvati Copiii: Suntem asimilati cu jocurile de noroc!
Foto: Salvati Copiii

40 de organizatii non-guvernamentale solicita Camerei Deputatilor, inclusiv membrilor UDMR si celorlalte minoritati nationale, sa nu voteze proiectul de Lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, in forma actuala. Camera Deputatatilor voteaza astazi, decizional, acest proiect legislativ.

Prevederea care a nemultumit societatea civila este cea potrivit careia ONG-urile au obligatia sa raporteze toti beneficiarii ajutoarelor pe care le dau. Potrivit acestora, acest lucru ar duce la:

- blocarea activitatii organizatiilor neguvernamentale;

- reducerea drastica a numarului de cetateni care apeleaza la serviciile ONG;

- investitia inutila de resurse in activitati administrative, in detrimentul activitatilor pe care organizatiile le desfasoara in beneficiul comunitatilor pe care le servesc.

"In egala masura, solicitam indreptarea de urgenta a prevederilor excesive cu privire la asociatii si fundatii din proiectul de lege si reluarea votului imediat ce acestea se vor fi remediat", se arata intr-o scrisoare publica semnata de 40 de organizatii.

Scrisoare catre sefii Comisiei Europene

Scrisoarea vine in contextul in care trei dintre cele mai mari platforme ale societatii civile europene au transmis recent ingrijorarile lor legate de transpunerea din Romania a legislatiei privind spalarea banilor catre prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, si comisarul european pentru Justitie, Vera Jourova.

Civil Society Europe, European Foundation Centre si DAFNE - Donors and Foundations Networks in Europe au atras atentia, in scrisoarea din 11 octombrie, ca transpunerea propusa de autoritatile romane impune masuri disproportionate referitoare la societatea civila.

Cer interventia Avocatului Poporului

"In cazul in care plenul Camerei Deputatilor va vota proiectul in forma actuala, solicitam oricaror forte politice responsabile din Parlamentul Romaniei, Avocatul Poporului si Presedintia Romaniei sa sesizeze de urgenta Curtea Constitutionala, ca singura optiune pentru pastrarea unei societati civile active si sanatoase, contribuind la asigurarea statului de drept din Romania", conchid cele 40 de ONG-uri.

Organizatia Salvati Copiii are o cerere similara si arata ca parlamentarii in proiectul legislativ au asimilat asociatiile si fundatiile cu societatile comerciale ori serviciile de jocuri de noroc.

Salvati Copiii: Traducere eronata

Salvati Copiii a trimis scrisori membrilor Comisiei Juridice pentru a atrage atentia asupra traducerii necorespunzatoare a termenului de "beneficial owner" din versiunea in limba engleza a Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului.

Aceasta preluare eronata a condus la instituirea unei obligatii pentru asociatii si fundatii de a comunica anual Ministerului Justitiei datele de identificare ale tuturor beneficiarilor acestora.

"Prin extinderea nemasurata a categoriei de persoane fizice ale caror date de identificare vor fi continuu raportate, impactul asociatiilor si fundatiilor asupra cresterii nivelului de bunastare si protectie a copiilor si adultilor aflati in grija lor va fi in mod serios afectat, iar activitatile institutiilor care au sarcina protectiei societatii impotriva fenomenului de spalare de bani si de impiedicare a actelor teroriste vor fi impovarate cu responsabilitati care nu servesc scopului legii", explica ONG-ul.

I.S.

#Directiva Europeana spalarea banilor, #Liviu Dragnea spalarea banilor , #lege