Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Adrian Moraru, la Tv Ziare.com: Lobby nu inseamna trafic de influenta

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 12:58
2808 citiri
Adrian Moraru, la Tv Ziare.com: Lobby nu inseamna trafic de influenta

Societatea romaneasca este pregatita pentru o lege a lobby-ului ca fiecare cetatean sa poata schimba macar putin din lucrurile care nu ii plac. Adrian Moraru, director adjunct la Institutul pentru Politici Publice (IPP), a declarat la televiziunea Ziare.com ca lobby nu inseamna trafic de influenta ci poate sa insemne campanie de imagine sau asistenta juridica in instanta.

"Lobby nu inseamna trafic de influenta ci poate sa insemne campanie de imagine, de exemplu Rosia Montana. Aceasta campanie se desfasoara de zona de castigare a publicului - daca publicul imbratiseaza ideea si politicienii trebuie sa se plieze pe aceasta decizie.

Lobby poate sa insemne asistenta juridica in instanta. Un lobbyst nu este neaparat un om care discuta cu tine si te intreaba ce modificare legislativa vrei si dupa aia se duce in birou la un parlamentar ci unul care iti sustine interesele", a declarat directorul adjunct IPP.

Adrian Moraru a declarat ca au mai fost facute pana in prezent proiecte legislative pentru legea lobby-ului, dar au fost deficitare.

"Am avut patru proiecte de lege al lobby-ului in Romania si ultimul a fost in 2004. Insa toate au fost deficitare pentru ca ele se concentrau pe cine urma sa devina lobbyst: adica urma sa fie un fel de casta si ca sa intri in ea urmai un mecanism foarte greoi si birocratic. Cei care urmau sa obtina aceasta licenta trebuia sa fie amici foarte buni ai politicienilor si urmau sa faca acest lucru. Noi ne luptam impotriva acestor lucruri.

Eu cred ca lobbyst ar putea sa fie oricine, sa te declari si sa te intregistrezi si pentru a fi niste persoane potrivite trebuie verificate. Cea mai potrivita institutie sa se ocupe de acest lucru este ANI. De aceea cei care urmeaza sa se inregistreze ca si lobbysti sa nu aiba conexiuni ascunse sau nenaturale cu politicienii", a mai declarat acesta.

Directorul adjunct al IPP spune ca existenta unei legi a lobby-ului in Romania ar insemna ca am putea sa apelam la niste specialisti care pot sa ne sustina ideile atunci cand suntem nemultumiti de niste legi.

"Exista una doua firme in Romania care spun pe tacute ca fac lobby. Nu sunt foarte multi oameni pregatiti in acest domeniu din cauza ca nu au fost prea multe cereri. Exista si dezavantaje. O lege a lobby-ului ar putea sa duca la o blocare a dreptului direct de petitie.

Eu cetatean nu o sa mai am nicio sansa intrand in competitie cu grupuri profesioniste care o sa faca lobby in anumite sensuri. Dar intr-o societate ca de dimineata de la 9 dimineata pana seara esti la birou, ai o familie si ai multe lucruri de facut nimeni nu are timp sa mearga sa urmareasca legile. Aparitia la nivel profesional a unui astfel de serviciu este un lucru normal", a mai declarat directorul adjunct de la IPP.

Adrian Moraru este de parere ca societatea romaneasca ar trebui sa fie pregatita avand in vedere ca sunt multi oameni nemultumiti de multe legi, dar nu fac nimic.

"Este vorba pana la urma de o atitudine a noastra. Avem exemple ca se pot face modificari legislative cu zero lei. Exista oameni in Romania care incearca sa blocheze anumite initiative legislative. 30% sunt eforturi de promovare a conceptelor noi si 70% eforturi de a bloca anumite lucruri care au fost facute prost din start. Lobby-ul este mai degraba un serviciu prin care tu primesti niste bani si prestezi acest serviciu mai departe. Un om care se ocupa de lobby este la fel ca un avocat: il platesti sa iti sustina cauza in fata unui legiuitor", a mai declarat acesta.

Firmele vor putea participa la luarea de decizii

Daca in Romania ar exista o lege a lobby-ului un numar de firme ar putea sa participe la luarea procesului de decizii.

"In momentul de fata o reglementare pe lobby poate sa ne aduca beneficii la modul in care se iau deciziile. Pe de o parte foarte multe firme care considera azi ca nu au niciun fel de posibilitate pentru a preveni situatiile in care anumite legi o sa ii defavorizeze o sa faca asta.

Si ca un pas pentru asta am cerut ca agendele ministrilor, premierului si presedintelui sa fie publice. Se intampla sa fie foarte multe intalniri ale acestora de care nu se stie nimic. In mod special cu oamenii de afaceri", a mai declarat Morar.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Adrian Morar Politici Publice, #lobby trafic influenta , #lege