AEP a trimis la Parlament punctul de vedere cu privire la votul prin corespondenta - Ce prevede proiectul

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 16:47
1733 citiri
AEP a trimis la Parlament punctul de vedere cu privire la votul prin corespondenta - Ce prevede proiectul

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a primit luni de la Parlament proiectul legii votului prin corespondenta, iar marti, la ora 15:00, l-a returnat cu observatiile proprii.

"Marti, 13 octombrie, AEP, organism tehnic de management electoral, a transmis cu promptitudine, catre membrii comisiei parlamentare comune proiectul tehnic privind votul prin corespondenta, insotit de o nota de prezentare si un studiu comparativ", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Punctul de vedere al AEP a intrat in discutia Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, in cadrul sedintei convocate pentru ora 16.00, condusa de presedintele comisiei, Gabriel Vlase, se mai arata in comunicatul citat.

"Reamintim ca, potrivit legii, AEP nu are drept de initiativa legislativa, decizia politica si initiativa legislativa apartinand membrilor Parlamentului. Rolul Autoritatii in elaborarea propunerii referitoare la votul prin corespondenta este unul pur tehnic", se mai precizeaza in comunicat.

Presedintele AEP: Principii convenite politic pentru elaborarea legii votului prin corespondenta

Marti dimineata, reprezentantii AEP au avut o intalnire cu organizatiile neguvernamentale care se implica in imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul electoral, acestora fiindu-le prezentat proiectul elaborat de AEP.

"Punctul de vedere al Autoritatii Electorale Permanente este ca votul prin corespondenta poate fi extins si implementat treptat si pentru cetatenii cu drept de vot din tara care din motive obiective nu se pot prezenta la urne in ziua scrutinului, in functie de deciziile politice si de evaluarea impactului implementarii acestui tip de vot alternativ cu ocazia alegerilor parlamentare din anul 2016.

AEP dovedeste, inca o data, ca poate finaliza in timp foarte scurt elaborarea unui proiect tehnic pe baza propunerilor formulate de partidele politice si avand in vedere standardele internationale si europene in materie, legislatia, experienta si jurisprudenta constitutionala ale unor state precum Germania, Irlanda, Regatul Belgiei, Republica Slovenia, Ungaria, Regatul Danemarcei, Statele Unite Mexicane si Republica Polona, precum si realitatile economice si sociale romanesti", se mai precizeaza in comunicatul remis presei de AEP.

Puterea si Opozitia din Parlament se acuza reciproc de tergiversarea adoptarii legii Votului prin corespondenta.

Replici acide intre PSD si PNL pe tema legii votului prin corespondenta

Pentru ca legea sa intre in vigoare la alegerile de anul viitor si cat mai multi romani de peste hotare sa isi poata exprima votul, este imperios necesar ca proiectul sa fi votat cat mai repede de Parlament.

Vot prin corespondenta pentru diaspora? Cand informatizam sectiile de votare? Interviu cu presedintele AEP

Cum vor vota romanii din diaspora, potrivit noii legi electorale - Interviu cu presedintele AEP

Citeste si:
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, duminică, la Prima TV, că Laura Vicol trebuie să demonstreze că face faţă funcţiei de preşedinte al Comisiei juridice din Camera...
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...