Amnistie pentru campania electorala (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 11 Mai 2012, ora 07:37
6044 citiri
Amnistie pentru campania electorala (Opinii)

In mod surprinzator, cel mai teribil populism de inceput de mandat si campanie electorala n-a venit de la Guvernul Ponta. El a fost livrat, in chiar ziua instalarii noului cabinet, de catre parlament, dupa o reteta deja folosita in cazul salariilor profesorilor - unanimitate.

Asadar, Camera Deputatilor, decizionala, a adoptat fara niciun vot impotriva legea de amnisitie fiscala dedicata functionarilor publici. Initiava legislativa i-a apartinut UDMR, dar a fost imbratisata cu mare veselie de toate partidele politice.

Despre ce este vorba? Curtea de Conturi a constatat ca aproximativ 300 de mii de functionari publici, mai ales din adminstratia locala, au incasat in perioada 2008-2010 sporuri ilgale. Numai in 2008, potrivit Curtii de Conturi, suma platita ilegal se ridica la peste 250 de milioane de euro. In total, ar fi vorba despre 0,18% din PIB.

UDMR a motivat aceasta aministie prin faptul ca atat beneficiarii, cat si platitorii ar fi fost de buna credinta si de vina ar fi fost interpretarea eronata a unor prevederi legale. De exemplu, in cazul sporurilor cuprinse in contractele colective de munca Ministerul Muncii a inregistrat aceste contracte fara nicio obiectie. In plus, arata UDMR, deciziile instantelor de judecata in astfel de cazuri au fost neunitare, unele impunand restituirea, altele nu. Iar daca ar trebui sa dea banii inapoi, functionarii vizati ar ramane cu salarii derizorii.

Dincolo de aceste explicatii cand avocatesti, cand umanitare, decizia este scandaloasa si discriminatorie. Scandaloasa pentru ca un furt din banul public, desi dovedit, ramane nesanctionat. Niste oameni au incasat niste bani pe care nu ar fi trebuit sa-i incaseze. Cineva a gresit, cineva este vinovat pentru aceasta situatie. Poate ca nu sunt functionarii in cauza. Atunci sunt cei care au semnat actele prin care le erau acordate sporurile sau cei de la Ministerul Muncii. Si cine a gresit trebuie sa plateasca, cu toata averea, pana la utlimul banut si cu libertatea daca e cazul. Iar banul nemuncit, nemeritat trebuie sa revina la buget, pentru ca este ban public, luat din taxe si impozite platite de fiecare roman. Daca acesti contribuabili nu si-ar fi achitat obligatiile pe motiv de eronata interpretare a legii, i-ar fi iertat cineva? I-ar fi scutit cineva de plata retroactiva pana la utlimul banut?

Adica pe de-o parte ne plangem ca nu avem destui bani, ca visteria e goala, iar pe de alta parte ne permitem sa renuntam la sume importante, ajunse la oameni care nu au muncit pentru ele? Da, ne permitem, pentru ca beneficiarii acestei masuri nu sunt niste angajati oarecare. Ei sunt functionari in cadrul autoritatilor locale. Adica, mai pe romaneste, oameni cu care se pierd sau se castiga multe voturi, agenti ideali de campanie si foarte multa clientela politica. Pe ei nu e bine sa-i superi, iar prietenia lor e foarte valoroasa.

Si aici incepe discriminarea. Bugetarii obisnuiti, profesori, medici, vor primi reintregirea, anul acesta si, poate, anul viitor, numai raportat la pierderea din salariul de baza. Dar pe langa aceste sume ei au pierdut si numeroase sporuri, in cuantum uneori mai important decat cele 25 de procente taiate din salariul de baza. Asta pentru ca de-a lungul timpului sindicatele n-au luptat pentru salarii mai mari, ci pentru sporuri mai mari, a caror acordare implica si o doza de discretionar si a caror pastrare implica o mare doza de obedienta. Aceste sporuri s-au dus si nu se mai intorc, deci reintregirea nu va fi niciodata totala.

Asadar, daca unii bugetari raman definitiv fara sporuri legale, alti bugetari pastreaza bani din sporuri ilegale, la a caror plata au participat si cei din prima categorie. O fi corect? Toate partidele parlamentare socotesc ca da. Si dupa cum socotesc, asa ar trebui sa fie votate.

Citește și:
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a confruntat încă de la început cu scandaluri privind acuzații de plagiat, care au condus până la demisii din partea mai multor miniștri, în timp ce...
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Senatoarea Diana Şoşoacă a adus acuzații grave la adresa liderului AUR George Simion în timpul protestului de duminică, 2 octombrie, din Piața Victoriei din București. Senatoarea și-a...