Ziare.com

Andreea Paul: Proiectul impozitarii marilor averi este gresit si duce la efecte perverse

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 19:27

   

Andreea Paul: Proiectul impozitarii marilor averi este gresit si duce la efecte perverse
Prim-vicepresedintele PNL, Andreea Paul, considera ca proiectul impozitarii marilor averi "este gresit si duce la efecte perverse".

Andreea Paul arata ca printre efectele "perverse" pe care le-ar putea genera proiectul mentionat se afla "riscul 'albirii' averilor dobandite ilicit, exportul averilor dobandite licit, fuga capitalului, pierderea de locuri de munca, riscul alungarii sportivilor de performanta, a creierelor generatoare de inovatii si inventii cu valoarea adaugata foarte mare".

In plus, prim-vicepresedintele PNL este de parere ca un astfel de proiect va incarca si mai mult costurile de administrare fiscala.

"Controlul marilor averi este un proiect demarat in anul 2011, cu asistenta Bancii Mondiale si a FMI, dar blocat in aplicare de incompetenta Guvernului Ponta. Incapacitatea ANAF de a veni cu rezultate concrete in urma restructurarii si crearii departamentului pentru controlul marilor averi, la patru ani de la demararea acestui proiect, nu se acopera cu un nou impozit", sustine Paul.

Prim-vicepresedintele liberal a enumarat o serie de state europene - Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Luxemburg, Suedia - care au renuntat la impozitarea marilor averi, intrucat aceasta masura si-ar fi dovedit ineficienta economica.

Andreea Paul a admis ca Franta si Spania au in vigoare un impozit pe avere. "Nu cred insa ca economia si fiscalitatea franceza sau spaniola, campioane la somaj, sunt modele recomandabile pentru Romania", precizeaza Paul.

UNPR vrea sa reia proiectele privind taxarea marilor averi si reducerea varstei de vot

Potrivit afirmatiilor sale, proiectul impozitarii marilor averi incalca principiile Codului fiscal, care la articolul 3 prevede "neutralitatea masurilor fiscale in raport cu diferitele categorii de investitori si capitaluri, cu forma de proprietate, asigurand conditii egale investitorilor, capitalului roman si strain".

Totodata, Andreea Paul aminteste ca in articolul 4 din Constitutie, la alin (2), se prevede ca "Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, (...), de avere sau de origine sociala".

Presedintele Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), Gabriel Oprea, a declarat, marti, ca formatiunea sa doreste reintroducerea in dezbaterea publica si in Parlament a proiectului de lege initiat de UNPR privind taxarea marilor averi (peste 450.000 de euro).

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2200 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Spune N Ontanu că "Va fi o taxă de solidaritate pe averile mai mari

... de 450.000 de euro."
Să vedem: in opinia mea există oameni bogati pentru că au muncit si oameni bogati pentru că au furat.
De ce si unii si altii să fie taxati in acelasi fel? N-ar fi oare mai onorabil să se confiste averile hotilor?
Si-apoi, de ce un om bogat, un afacerist, care a creat locuri de muncă, să plătească taxe si impozite din care să fie plătiti lenesii, pomanagiii, speriatii de muncă, dependentii de ajutoare sociale.
Nu mi se pare corect.
Nu sunt bogată, trăiesc numai din pensie, dar nu mi se pare moral ca un om care munceste să fie taxat doar pentru că munceste. Este ilogic, absurd.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor