Andrei Gheorghe, victima sau infractor?

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 18:13
7887 citiri
Andrei Gheorghe, victima sau infractor?

Atunci cand esti persoana publica, si chiar ocupi o pozitie importanta in cabinetul unui inalt demnitar, nu ar trebui sa iti poti permite niciun fel de fronde si extravagante in raport cu legea. Iar daca faci asa ceva, inseamna ca nu ai inteles statutul pe care, implicit, ti l-ai asumat odata cu functia.

Cred ca aceasta ar fi morala scandalului legat de accidentul rutier provocat de Andrei Gheorghe, consilier pe probleme de comunicare al ministrului Finantelor.

Scanteia a fost cat se poate de banala: masina domnului Gheorghe a lovit din spate, la un stop, o alta masina. Adica un accident rutier cum se intampla zilnic cateva in Bucuresti.

Atat doar ca femeia aflata pe scaunul din dreapta in masina lovita a acuzat dureri la gat, dupa ce doi soferi convenisera sa apeleze a doua zi la o procedura amiabila, iar Andrei Gheorghe a plecat de la locul accidentului. A fost chemata Salvarea, apoi politia care a declansat procedura specifica.

Intial, Andrei Gheorghe a fost cooperant, a revenit la locul accidentului, a acceptat testarea cu etilotestul, care a nu a indicat consum de bauturi alcoolice.

Atat doar ca pentru astfel de cazuri, legea, absurda sau nu, prevede si recoltarea de probe biologice, ceea ce i s-a cerut sa accepte. In acel moment Andrei Gheorghe a devenit recalcitrant: "Nu aveti dreptul etic si moral sa infigeti ace in mine si sa imi luati sangele. In acest moment eu refuz sa merg la IML".

Politistii aveau insa un drept legal sa solicite aceasta proba, iar refuzul lui Andrei Gheorghe constituie, potrivit Codului Rutier, infractiune: "Refuzul, impotrivirea sau sustragerea conducatorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto (...) de a se supune recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat, in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei de produse sau substante stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani".

De ce e nevoie si de probe biologice pe langa etilotest? Pentru ca nu numai alcoolul este interzis la volan.

Sunt interzise si drogurile, si unele medicamente care nu pot fi depistate printr-o simpla rasuflare. Chiar si asa, teoretic, Andrei Gheorghe poate avea dreptate: ce relevanta poate avea un test facut la cateva ore dupa producerea accidentului, timp in care soferul poate bea alcool sau poate lua un calmant fara a comite ceva ilegal?

Totusi, refuzul lui ridica niste semne de intrebare, avand in vedere ca a mai avut probleme cu stupefiantele. Asa ca nu ar fi chiar hazardat sa gandim ca, poate, avea de ascuns ceva mai grav decat consumul de alcool.

Dar, foarte probabil, Andrei Gheorghe era "curat", iar atitudinea lui este strict rezultatul unei firi foarte independente, rebele si impulsive. A mai avut un conflict aprig cu politia, in urma caruia a fost dat afara de la Realitatea TV. Pe atunci insa, dl. Gheorghe era doar un realizator TV, care isi cultivase o anumita imagine publica. A exagerat rolul de vedeta "cool" si a platit.

In acest moment insa, Andrei Gheorghe si-a schimbat statutul. Vrea, nu vrea, la volan, la restaurant sau la birou, nu se reprezinta doar pe sine. Mai ales ca are atributii in domeniul comunicarii, el reprezinta si imaginea unei institutii foarte importante a statului. Tot ceea ce face implica, inevitabil, intr-o masura mai mica sau mai mare aceasta institutie. Si din aceasta postura, domnia sa nu avea decat o cale: sa respecte legea.

O socoteste aberanta? Considera ca ar trebui schimbata? Nu are decat sa militeze public pentru schimbarea ei, sa ii explice sefului sau necesitatea de a sustine in Guvern o astfel de modificare, sa creeze un ONG de lupta cu Codul Rutier.

Insa o data ajuns in situatia de a se supune legii, un personaj aflat intr-o pozitie publica importanta nu o poate sfida. Cum ar fi daca, urmanad exemplul lui Andrei Gheorghe, de maine contribuabilii ar refuza sa aplice legea fiscala pentru ca ar fi imorala?

Ceea ce putea fi un incident minor, a devenit un scandal si a oferit un nepermis exemplu de sfidare a legii.

In mod normal, minsitrul Finantelor ar trebui sa se gandeasca la suspendarea din functie a lui Andrei Gheorghe pana la elucidarea cauzei. Probabil ca nu o va face. Caci daca ar fi fost constient de importanta imaginii publice a celor care care reprezinta ministerul n-ar fi facut dintr-un bun inceput unele alegeri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Andrei Gheorghe accident , #lege