Ar trebui gratiati detinutii cu pedepse de pana la 6 ani de inchisoare? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 07:00
12128 citiri
Ar trebui gratiati detinutii cu pedepse de pana la 6 ani de inchisoare? - Sondaj Ziare.com

Un proiect de lege, initiat de deputatul PSD Madalin Voicu si de presedintele Comisiei pentru drepturile omului, deputatul Nicolae Paun, intitulat "Lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse", a starnit controverse din pricina faptului ca ar putea duce la gratierea detinutilor cu pedepse de pana la 6 ani de inchisoare. Printre ei, si cativa politicieni notorii.

Initiativa legislativa a celor doi deputati prevede ca pedepsele cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta, sa poata fi gratiate in intregime.

Detinutii pedepsiti cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv ar putea fi gratiati

In plus, infractiunile pedepsite cu privarea de libertate pana la 4 ani inclusiv sau amenda ar putea fi amnistiate, iar minorii trimisi intr-o scoala speciala de munca si reeducare ar putea fi si ei gratiati.

Totodata, noua lege ar urma sa duca la reducerea cu o treime a pedepselor cu inchisoarea intre 6 si 8 ani si cu o cincime a celor cuprinse intre 8 si 10 ani de inchisoare.

Ce politicieni ar beneficia de gratierea in masa

Este drept ca legea nu ii vizeaza si pe recidivisti, precum nici pe cei care au savarsit infractiuni contra sigurantei statului, infractiuni de omor, vatamare corporala grava, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate in mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuala, incest, talharie, inselaciune, delapidare, ultraj, tortura, evadare, falsificarea de monede, trafic de stupediante sau proxenetism. Adica talharii, hotii, criminalii, violatorii, traficantii ori proxenetii, care de regula se fac vinovati de infractiuni violente sau care presupun violenta.

Trebuie mentionat insa ca, potrivit noului proiect de lege, cei care sunt gratiati si, in cel mult trei ani, savarsesc cu intentie o infractiune, vor executa pe langa pedeapa stabilita si pedeapsa gratiata.

Printre argumentele initiatorilor proiectului de lege se numara necesitatea adoptarii unor astfel de reglementari legale prin necesitatea oferirii posibilitatii ca persoanele condamnate care au savarsit infractiuni ce nu prezinta un pericol social ridicat si cele care in timpul executarii pedepsei au dat dovezi temeinice de indreptare sa beneficieze de clementa legiuitorului. In plus, s-ar rezolva problema supraaglomerarii penitenciarelor.

Paun: Legea gratierii nu are treaba cu Nastase, oricum iese din puscarie in decembrie (Video)

Printre cei care ar beneficia de gratierea colectiva, prevazuta de aceasta lege, se numara si fostul premier PSD Adrian Nastase. Fostul deputat PSD Emilian Cutan, deputatul PNL Virgil Pop, fostul sef al OPC Brasov Ionel Spataru, fostul sef al Consiliului Judetean Gorj Nicolae Mischie, senatorul PSD Catalin Voicu dar si fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan se numara printre cei care ar putea beneficia de gratiere colectiva si de clementa.

Ponta, despre proiectul privind gratierea: Madalin Voicu e un personaj simpatic (Video)

Intre timp, initiatorul Legii care gratiaza condamnatii cu o pedeapsa mai mica de 6 ani, Nicolae Paun, a declarat ca proiectul sau nu are treaba cu gratierea fostului premier Adrian Nastase, deoarece "oricum acesta iese prin decembrie, ianuarie din puscarie", iar legea sa nu va fi adoptata asa repede. El se intreaba "ce treaba are cu Nastase? S-ar putea ca legea nici sa nu intre in sesiune asta parlamentara si daca vorbim de primavara viitoare...".

In schimb, premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seara, ca nu este de acord cu proiectul gratierii initiat de Madalin Voicu si de Nicolae Paun. De aceeasi parere a fost si presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla.

Ar trebui sa beneficieze de gratiere si clementa cei cu pedepse mai mici de sase ani de inchisoare, precum si celelalte categorii de infractori prevazute de lege, in conditiile prezentate in proiectul celor doi deputati? Si de ce apare acest proiect in aceasta perioada, in care, in ultimii ani, au existat zeci de condamnari ale unor politicieni, primari, sefi de consilii judetene, directori si alte personaje cunoscute? Ziare.com va invita la dezbatere si la un raspuns pe aceasta tema.

Citeste si:
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Vineri, 27 mai, liberalii se reunesc la Poiana Brașov pentru ședința de Consiliu Național acolo unde vor avea loc alegeri pentru câte o funcție de secretar general al PNL,...
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 23 mai, că va solicita majorarea prin lege a salariilor profesorilor debutanți. ”Propunerea mea este să avem un debut de salariu...