Asistati votati de asistati (Opinii)

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 23:59
3883 citiri
Asistati votati de asistati (Opinii)

Nu cred ca se mai indoieste cineva ca legea cadru a asistentei sociale se afla intr-un blocaj care nu are nimic de-a face cu persoana fostului ministru al Muncii si care sfideaza intelegerile cu FMI. Potrivit acestora, actul normativ ar fi trebuit adoptat cel tarziu la sfarsitul lunii trecute.

Saptamana de saptamana, proiectul este impins spre ultimele locuri ale ordinii de zi si orice dezbatere in privinta lui este blocata prin pauze de consultari succesive care se incheie inevitabil cu suspendarea sedintei. Si mai trece o saptamana. E drept, Senatul nu este camera decizionala pe acest proict, ci Camera si la un moment dat, dupa tergiversarea maxima posibila, va opera aprobarea tacita. Si este posibil ca strategia tragerii de timp sa se aplice cu acelasi succes si in Camera Deputatilor.

O data poti vorbi despre un accident de mobilizare a puterii. Hai de doua ori, cu indulgenta. Dar de la a treia oara in sus devine ridicol sa mai folosesti aceasta justificare, mai ales fiind vorba despre un act normativ atat de important. Este foarte clar ca parlamentarii Puterii nu vor sa-l voteze si cum nu se prea pot opune fatis, precum colegii din Opozitie, joaca la off-side-ul de cvorum, lasand-o tot timpul pe Sulfina Barbu in afara jocului.

De ce, nu e niciun secret. Legea asistentei sociale este una impopulara, caci reduce drastic numarul de ajutoare sociale si inaspreste conditiile pentru beneficiari. Adica face ceva de bun simt si absolut necesar pentru asanarea societatii romanesti. Nu cred ca exista economie din lumea aceasta care sa poata duce in spate, fara sa se sufoce, 8,3 milioane de asistatti sociali, in diferite forme, asa cum se intampla in Romania. Asadar, potrivit noii legi, nu vor mai exista 54 de feluri de ajutoare sociale, ci doar 9, iar un beneficiar nu va mai putea insuma mai multe ajutoare sociale.

Daca ea va fi pana la urma adoptata, ceea ce am inceput sa ma indoiesc, ajutoarele sociale nu ar mai ajunge la toti puturosii care-si fac veacul prin carciumi traind din tot felul de pomeni care, insumate, fac mai mult decat unele lefuri pentru munca grea si cinstita. Nu am mai vedea "necajiti" care coboara din 4x4 in faa primariilor ca sa-si incaseze ajutoarele. Daca ea va fi adoptata am putea avea surpriza sa nu mai cautam cu zilele un barbat care sa coseasca o gradina sau sa descarce un camion de marfa ori o femeie care sa ajute la curatenie.

Asta nu inseamna ca ajutoarele sociale ar fi sistate. Dar ele ar ajunge numai la cei aflati cu adevarat in nevoie si cat timp sunt in nevoie independent de vointa lor. Beneficiarii fiind mai putini, exista chiar posiblitatea ca sumele sa fie mai mari, asa cum ar urma sa se intample in aceasta iara cu ajutoarele pentru caldura, dupa sistarea subventiei generale.

Nu cred ca exista om de buna credinta care sa nu recunoasca faptul ca principiile legii sunt corecte. Si nici macar nu este vorba despre principii de dreapta. Caci nici stanga moderna nu-si mai permite sa promoveze o asistenta sociala fara discernamant, cu alte cuvinte un generos stat asistential. Este vorba, pana la urma, de principii de bun simt, care ne spun ca fiecare trebuie sa munceasca pentru bucata sa de paine, care este mai mica sau mai mare dupa efortul si calitatile fiecaruia, si ca nimeni nu trebuie sa manance din felia altuia cat timp ar fi apt sa si-o castige pe a sa, dar ii e lene. Este vorba, pana la urma, despre reasezarea la locul sau a respectului pentru munca. Asa ca legea asistentei sociale ar putea primi la fel de bine si voturile Opozitie, daca ea ar fi una responsabila, asa cum s-a intamplat, de exemplu, in Irlanda, tara care, gratie, acestei reforme a inregistrat o redresare economica spectaculoasa.

Toate bune si frumoase, dar exista o problema: puturosii au drept de vot. Si sunt multi. Multi si obisnuiti sa fie asistati. Obisnuiti ca Puterea sa aiba mereu grija de ei in schimbul votului. Multi si rezistenti la o asemenea schimbare, convinsi ca pomana de la buget li se cuvine. Au fost incurajati sa gandeasca asa, au fost tinuti in dependenta si pasivitate pentru a fi masa de manevra si s-au obisnuit sa traiasca asa. Niciun partid nu are curajul sa renunte la voturile acestor oameni, chiar daca ele costa enorm societatea romaneasca.

Acest curaj vine insa dintr-o mentalitate reformata, de care actuala clasa politica este foart departe. Caci daca raportezi veniturile lor la munca depusa si la calitatea acesteia, constati ca si parlamentarii sunt tot un fel de asistati de lux. Asistati, votati de asistati, in ciuda minoritarei Romanii care trudeste.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#lege asistentei sociale, #asistati sociali Putere Opizitie, #vot lege asistati social , #lege