Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu a promulgat Legea "Big Brother"

Marti, 12 Iunie 2012, ora 17:44
3542 citiri
Basescu a promulgat Legea "Big Brother"
Foto: jurnalul.ro

Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretul privind promulgarea Legii "Big Brother", dupa ce aceasta trecuse in prealabil de Parlament.

Astfel, seful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Totodata, presedintele Traian Basescu a semnat si un decret privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.238/2009 privind reglementarea prelucrarii datelor cu caracter personal de catre structurile/unitatile Ministerului Administratiei si Internelor in activitatile de prevenire, cercetare si combatere a infractiunilor, precum si de mentinere si asigurare a ordinii publice.

Legea Big Brother a trecut de Parlament

Legea "Big Brother", care prevede retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de trafic de telefonie si Internet, a fost votata pe 22 mai de Camera Deputatilor, camera decizionala. Proiectul a trecut cu 197 de voturi "pentru", 18 voturi "impotriva" si 13 abtineri.

Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de Internet sa retina timp de sase luni anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.

De asemenea, furnizorii de telefonie si Internet au obligatia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmarire sa transmita datele solicitate, iar daca acest lucru nu este posibil in 48 de ore, datele trebuie transmise in cel mult cinci zile.

Pe de alta parte, in cazul serviciilor de Internet, se vor retine "utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit".

Comisia Europeana a somat Romania inca din octombrie sa aplice aceasta directiva. In 2009, Curtea Constitutionala a declarat ca legea privind pastrarea datelor este neconstitutionala, iar Romania nu a adoptat un nou act legislativ care sa puna in aplicare directiva europeana.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#lege Big Brother votata, #lege stocare date Internet, #lege stocare date promulgata, #Traian Basescu lege Big Brother , #lege