Batalia crunta pe privilegii si bani

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 18:29
6862 citiri
Batalia crunta pe privilegii si bani
Foto: theimproper.com

Dincolo de lumina reflectoarelor, captata de spectacolul politic si juridic de suprafata, are loc o batalie crancena, al carei rezultat ar putea avea efecte esentiale asupra actualei guvernari.

La negocierile pentru elaborarea legii salarizarii unice in domeniul bugetar, institutiile care ascund cele mai mari salarii platite de stat refuza sa prezinte statele de plata.

Justitia, politia, armata, serviciile secrete tin cu dintii la privilegiile substantiale de pana acum si e greu de crezut ca vor consimti la lezarea acestora.

Iar sistemul lor de salarizare, absolut independent de restul legislatiei in domeniu, este una dintre cele mai importante redute de aparat. Odata cuprinse in sistemul unic de salarizare, lefurile institutiilor privilegiate, ar stagna o vreme, mai precis pana la eliminarea discrepantelor, dupa care ar creste doar conform unei reguli general valabile. Asa ceva e de neacceptat.

O alta reduta pentru care se poarta batalii crancene se refera la pensiile angajatilor acelorasi institutii. Daca batalia pentru cumulul pensie-salariu de la stat, a fost, se pare pierduta, cea referitoare la modul de calcul al pensiei nu va fi abandonata prea usor. Pai, cum sa renunti usor la pensii de cateva ori mai mari decat cele meritate conform contributiei proprii?

Se pare insa ca eliminarea pensiilor speciale, cel putin, este o conditie impusa de FMI, deci cum, necum trebuie indeplinita. Ministrul Muncii a recunoscut, cu jumatate de gura, ca masura ar putea intra in vigoare in 2014, cel mai devreme.

Este intr-adevar o decizie politica grea, poate una dintre cele mai grele pe care le are de luat actuala putere si presupune o vointa politica sinucigasa.

Desculti, in serparie

Vorbim despre lefurile si pensiilor unor oameni extrem de puternici si cu un potential de pericol imens. Sa luam un singur exemplu: angajatii serviciilor secrete. Sunt maestrii informatiilor si ai contrainformatiilor, deci ai manipularilor, ai diversiunilor, ai intoxicarilor. Sunt oameni care au acces la mari secrete exact in tara unde foarte multi, daca nu chiar majoritatea politicienilor, ascund mari si urate secrete.

Orice putere face totul pentru a-si fideliza acesti oameni sau macar pentru a-i controla cat mai bine. In momentul in care le pui in pericol propriul buzunar, te poti astepta sa faca tot ce le sta in putinta pentru a te impiedica. Si le stau foarte multe in putere! Din momentul in care o astfel de prevedere ar fi pusa pe hartie, am asista, probabil, la o avalansa nemaivazuta de scandaluri si dezvaluiri.

Lupta feroce pentru proprii bani nu este insa singurul pericol. Este suficient ca multe piese importante, mai ales din zona operativa, sa plece din sistem optand pentru zona privata, unde cu siguranta, ar fi bine primiti. O asemenea plecare in masa este un seism in orice sistem de informatii.

De la acest posibil exod poate pleca insa, paradoxal, si solutia salvatoare cu efecte benefice pe termen lung inclusiv asupra eficientei serviciilor.

Reforma si restructurarea serviciilor

In majoritatea tarilor performante sub aspectul informatiilor, foarte putini angajati ai serviciilor sunt bugetari. Au acest statut doar cei care chiar trebuie sa populeze, minimal, partea la vedere a acestor institutii.

Restul adica cei mai multi, sunt plantati prin firme dintre cele mai diverse, li se fac firme prin care sunt rulati inclusiv bani ai serviciilor. Asemenea pozitii echivaleaza cu impuscarea a doi iepuri: venituri mari, dar nebugetare, precum si o mult mai eficienta acoperire.

La noi, cei mai multi oameni ai serviciilor sunt bugetari, deci mai mult sau mai putin la vedere, tocmai pentru ca avantajele financiare ale acestui statut sunt mari. Pentru a-i scoate din zona bugetara, sporindu-le astfel chiar eficienta, este insa nevoie de o restructurare si reformare autentica a serviciilor, adica de o intrare in serparie.

Ma intreb daca se va baga cineva in aceasta misiune sinucigasa.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#privilegii pensii bugetari, #lege salarizare unica, #sistem salarizare independent, #venituri nebugetare , #lege