Casatoria "intre barbat si femeie" in Constitutie. Ce spun initiatorii, opozantii si ce prevede legea

Marti, 31 Mai 2016, ora 16:27
21530 citiri
Casatoria "intre barbat si femeie" in Constitutie. Ce spun initiatorii, opozantii si ce prevede legea
Foto: Arhiva Hepta.ro

Inregistrata la sfarsitul lunii noiembrie in Parlament, initiativa Coalitiei pentru Familie de revizuire a Constitutiei pentru definirea familiei ca intemeiata pe casatoria "intre un barbat si o femeie" a strans in temenul legal de sase luni numarul necesar de semnaturi pentru a fi discutata in Parlament.

Ea va ajunge pe masa parlamentarilor dupa ce Curtea Constitutionala verifica validitatea semnaturilor, dar si daca initiativa respecta limitele revizuirii Constitutiei.

In Parlament, proiectul va trece doar daca este votat favorabil de doua treimi dintre senatori si deputati, aceasta fiind cerinta pentru adoptarea unei legi de revizuire a Constitutiei. Ulterior, modificarea Legii fundamentale trebuie aprobata prin referendum.

Revizuirea Constitutiei este modificarea legislativa cel mai greu de facut. Actuala Constitutie, din 1991, nu a fost revizuita decat o data, in 2003, modificarile fiind necesare atunci pentru intrarea Romaniei in NATO si aderarea la Uniunea Europeana.

Initiative de revizuire au existat vreo cinci, in cei 15 ani de cand este in vigoare actuala Constitutie. Printre ele chiar si una cetateneasca vizand tot modificarea articolului 48 privind familia in acelasi sens. Desi a strans numarul necesar de semnaturi (500.000), initiativa nu a ajuns sa fie dezbatuta in Parlament pentru ca nu s-au respectat cerintele ca semnaturile sa provina din cel putin jumatate dintre judetele tarii si sa fie minim 20.000 in fiecare judet.

Actuala initiativa cetateneasca a strans 3 milioane de semnaturi.

Vrem casatoria intre barbat si femeie. Nu inseamna ca incalcam dreptul nimanui

"Romanii au dorit aceasta schimbare. E greu sa crezi ca a fost o chestiune artificiala de marimea aceasta"
Ioan Solea, presedintele executiv al Comitetului de initiativa constitutionala al Coalitiei pentru Familie

Despre motivatia coalitiei in a initia aceasta modificare, Solea precizeaza: "Noi vrem sa ridicam la rang constitutional ceea ce deja este - formula din Codul Civil "barbat si femeie". In Romania asa se intampla, asa s-a intamplat si speram ca si de-aici inainte la fel sa se intample. E dorinta a noastra, a trei milioane de oameni".

Solea sustine ca aceiasi oameni sunt impotriva oricarei discriminari si ca nu se incalca dreptul nimanui, casatoria fiind in mod normal rezervata doar cuplurilor formate din barbat si femeie, pentru ca doar acestea pot face copii.

"Pentru asta e familia si casatoria. Dansii (reprezentantii minoritatilor sexuale - n.red.) pot sa aleaga ce varianta doresc, nu le dam noi nici solutii, nici...Fiecare sa-si aranjeze lucrurile asa cum considera. Au ales un alt fel de uniune, care este altceva decat este casatoria. (...) Deci nu e vorba de nicio discriminare aici, este o situatie unica: barbatul si femeia fac copii, au institutia lor, casatoria"
Ioan Solea

Pe de alta parte, Florin Buhuceanu, membru al asociatiei Accept, care militeaza pentru drepturile minoritatilor sexuale, considera ca "se incearca ca, prin numarul semnaturilor adunate in biserici, scoli, spatii private vizitate in timpul marilor sarbatori religioase, sa se ascunda faptul ca aceasta initiativa nu are miza".

"Legislatia este clara, persoanele de orientare homosexuala oricum nu se pot casatori in Romania. Nimeni nu a cerut casatoria legala intre persoane de acelasi sex, legislatia actuala nici nu ar permite-o de altfel prin art 277 din Codul Civil. Nici nu exista urma de indoiala asupra modului in care e inteles si practicat regimul casatoriei in Romania. Faptul ca initiativa e semnata de milioane de con-cetateni nu o face mai putin caduca"
Florin Buhuceanu, Accept

Codul Civil roman, intrat in vigoare in 2011, prevede explicit la articolul 277 ca "este interzisa casatoria dintre persoane de acelasi sex" si ca astfel de casatorii sau parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelasi sex incheiate in strainatate "nu sunt recunoscute in Romania".

Totusi, Coalitia pentru Familie si Biserica Ortodoxa Romana (BOR), care a sprijinit de la inceput initiativa, sustine necesitatea "protejarii familiei traditionale" prin modificarea Constitutiei.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, a explicat si el pentru Ziare.com:

"Initiativa nu este impotriva cuiva, ci este menita sa protejeze in viitor familia traditionala amenintata astazi de lucruri pe care dorim sa le evitam, de la concubinaj, pana la casatoriile gay. (...) Biserica Ortodoxa, ca orice biserica crestina, nu poate accepta, din punct de vedere moral, o alternativa la varianta firesca a casatoriei"
Vasile Banescu, BOR

Intrebat cum este protejata familia traditionala prin faptul ca este si mai clar definita in Constitutie, in contextul in care sunt tot mai raspandite concubinajele, cuplurile casatorite care nu fac copii sau divorturile, Banescu spune ca prezervarea acestui fundament al casatoriei pentru familia traditionala este o conditie principala iar, "daca s-ar expedia in registrul relativului problema familiei, aceste probleme nu ar face decat sa creasca in intensitate".

Homosexualul - raul social care afecteaza familia traditionala

In realitate, Constitutia nu recunoaste nici acum decat familia intemeiata pe casatorie, chiar daca nu precizeaza ca aceasta din urma trebuie sa fie intre barbat si femeie.

Insa Codul Civil o face si, mai mult, nu recunoaste niciun alt fel de uniuni legale. In actuala legislatie, familia nu este decat ceea ce se intemeiaza pe casatoria dintre un barbat si o femeie.

Aparent, modificarea Constitutiei nu ar consta decat intr-o completare, in acord cu Codul Civil. Insa, daca se ia la un moment dat in discutie legalizarea casatoriilor gay, nu va fi suficienta modificarea Codului Civil si a altor legi privind casatoria, ci se va impune o noua modificare a Constitutiei si deci un nou proces indelungat, cu multi pasi si conditii mai greu de indeplinit.

Actuala initiativa de modificare a Constitutiei este vazuta de reprezentantul Accept ca un demers de desemnare a homosexualului drept "un rau social care afecteaza familia traditionala", ceea ce "duce la intarirea prejudecatilor care ii afecteaza direct pe cei care sunt permanent in situatia de a-si proba normalitatea".

"Daca suntem suspectii de serviciu ai destramarii valorilor romanesti, nu ma mira ca astfel de initiative castratoare de drepturi fundamentale se inmultesc ca ciupercile dupa ploaie in perioade electorale. (...) Sa spui ca intaresti familia printr-o modificare terminologica, restrangand dreptul la viata de familie, e un abuz. Nu prin interventii textuale rezolvi problemele de violenta domestica din familii, rata inalta a divorturilor, scaderea numarului casatoriilor heterosexuale, rata inalta de nasteri intre adolescente - pentru a da rapid doar cateva exemple"
Florin Buhuceanu

E o problema de decizie politica privind valorile unui stat

Contactat de Ziare.com, Stefan Deaconu, profesor de drept constitutional la Universitatea din Bucuresti, arata ca reglementarea dreptului la casatorie nu este o problema de constitutionalitate, ci o decizie cu privire la valorile unui stat, o decizie politica si care trebuie sa aiba suportul popular.

"E o tema sensibila, tocmai de aceea in Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene s-a precizat ca dreptul la casatorie este garantat in conformitate cu legea interna. Practic, carta lasa la latitudinea fiecarui stat membru sa reglementeze casatoria, tocmai pentru ca e o problema sensibila care tine de credinta, traditiile fiecarei tari. (...) Daca subiectul era atat de clar, probabil ca in aceasta carta, adoptata recent, in 2007 si intrata in vigoare la 1 decembrie 2009, se prevedea acest lucru. Tocmai nici carta nu a vrut sa intervina intr-un domeniu atat de sensibil"
Stefan Deaconu

Privind reglementarea in Constitutie a acestei chestiuni, el spune ca sunt argumente pro si contra.

"Polonia are in Constitutie o reglementare care vorbeste despre dreptul de casatorie dintre un barbat si o femeie. Alte constitutii, ca a noastra, nu prevad acest lucru. Sunt argumente si pro si contra si atata timp cat exista o sustinere publica si un interes public pentru acest subiect cred ca el ar trebui discutat in Parlament. Ce sanse va avea de reusita nu pot sa prevad"
Stefan Deaconu.

Intrebat daca se poate considera ca introducerea in Constitutie a prevederii conform careia casatoria se incheie intre un barbat si o femeie incalca textul constitutional potrivit caruia Legii fundamentale nu i se pot aduce modificari prin care se restrang drepturi fundamentale ale cetatenilor, Deaconu a declarat ca este "greu de spus daca e o suprimare a unui drept fundamental".

Tocmai de aceea, "uneori, in astfel de domenii sensibile, e bine sa lasi textul constitutional asa cum e el", arata juristul.

Ceea ce nu inseamna ca subiectul, dat fiind interesul pe care il suscita, nu merita o discutie in Parlament sau nu ar fi meritat, chiar in absenta unei initiative de revizuire a Constitutiei, organizarea unui referendum consultativ pentru a vedea care este raportul intre cei care doresc si cei care nu doresc mentinerea casatoriei ca un drept exclusiv pentru cuplurile heterosexuale.

O regula introdusa in Constitutie are o forta mai mare, dar este mai greu de modificat in raport cu ceea ce se intampla in societate. Pe de alta parte, regulile care nu sunt in Constitutie, ci numai in legile subsecvente se modifica mai usor, dar "exista riscul de a modifica in dezacord cu ce doreste societatea", arata Deaconu, dat fiind ca singura modificare legislativa care trebuie obligatoriu aprobata prin referendum este modificarea Constitutiei.

Daca initiativa Coalitiei pentru Familie este aprobata in Parlament, ea va fi supusa referendumului popular. Modificarea propusa va fi adoptata daca peste jumatate dintre cei care se prezinta la referendum isi exprima acordul. Insa trebuie indeplinite si alte doua conditii: la referendum trebuie sa se prezinte cel putin 30% dintre alegatori, iar optiunile valabil exprimate trebuie sa ii reprezinte pe cel putin 25% dintre cei inscrisi in listele electorale permanente.

Cu aproximativ un an in urma, Irlanda a devenit prima tara care a legalizat casatoriile gay in urma unui referendum. Peste 62% dintre cetatenii acestei tari cunoscute pentru conservatorism si importanta acordata Bisericii Catolice au fost de acord cu legalizarea. La sfarsitul anului trecut, Slovenia a respins, tot prin referendum, legalizarea casatoriilor gay. Acestea sunt in prezent permise in 14 tari din Europa si in 19 din lume.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#modificare Constitutie casatorie , #lege