Ziare.com

Ce legi mai voteaza alesii: Ani grei de inchisoare pentru folosirea ogarilor la vanatoarea de iepuri

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 19:00

   

Ce legi mai voteaza alesii: Ani grei de inchisoare pentru folosirea ogarilor la vanatoarea de iepuri
Folosirea cainilor ogari la vanatoarea de iepuri de camp constituie infractiune si poate fi pedepsita cu inchisoare de la trei la sapte ani sau cu amenda pana la 25.000 de lei, arata un proiect de ordin al ministrului Delegat Lucia Varga, postat pe pagina de internet a Departamentului pentru Paduri, Ape si Piscicultura din Ministerul Mediului.

Potrivit proiectului, odata cu intrarea in vigoare a masurilor care au in vedere protejarea speciei Lepus europaeus (iepurele de camp) vor fi identificati si notificati in scris posesorii de caini din rasa ogar "cu privire la faptul ca folosirea la vanatoare a cainilor ogari sau a metisilor de ogari constituie infractiune de braconaj prevazuta de Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani sau cu amenda de la 5.000 lei la 25.000 lei".

Proiectul include, de asemenea, interdictia, incepand cu sezonul de vanatoare 2014-2015, de a fi capturati iepuri vii, in scopul scoaterii din tara a acestora.

Capturarea in stare vie a exemplarelor de iepure de camp va fi permisa doar pentru cercetare stiintifica si pentru actiuni de populare, repopulare sau improspatare de sange in fondurile cinegetice din Romania.

De asemenea, proiectul interzice organizarea de actiuni de vanatoare la specia iepure de camp, la un interval mai mic de 30 zile pe aceeasi suprafata a fondului cinegetic, si organizarea de actiuni de vanatoare colective in grupuri mai mari de 20 de vanatori pe zi de vanatoare.

Proiectul de ordin urmareste aplicarea de masuri pentru protectia populatiei indigene de iepuri, prin combaterea daunatorilor naturali ai speciei in conformitate cu normele de aprobare si de realizare a cotelor de recolta pentru speciile de fauna cinegetica admise la vanatoare, realizarea de paza permanenta a fondurilor cinegetice cu personal instruit, echipat corespunzator si avizat potrivit legii, aplicarea, potrivit competentelor, de sanctiuni contraventionale si intocmirea de acte de constatare a faptelor de braconaj cinegetic si sesizarea organelor de cercetare penala.

Administrarea obligatorie de hrana complementara in fondurile cinegetice in perioada de iarna cu zapada mai mare de 20 cm, identificarea si notificarea scrisa a proprietarilor de turme sau cirezi de animale domestice cu privire la numarul maxim de caini care pot insoti turmele sau cirezile, inclusiv pentru paza stanelor, si la faptul ca acestia trebuie sa poarte jujeu corespunzator, sunt, de asemenea, prevederi ale proiectului de ordin.

In Romania, iepurii pot fi vanati in perioada 1 noiembrie - 31 ianuarie, iar metoda de vanatoare cea mai folosita este goana. Din punct de vedere numeric, iepurele se situeaza pe primul loc in recolta de mamifere de interes vanatoresc, potrivit specialistilor.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 8515 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bine ca pentru furt nu dati "Ani grei de inchisoare"

Vezi cazul Nastase...

 

si pentru mita si santaj...8 luni si alea la infirmerie...

...poate chiar in libertate daca te angajeaza Hagi - brinzarul...Rromani - aveti ce meritati !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor