Aberatia zilei: Legea SIE e neconstitutionala de 12 ani

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 14:41
5854 citiri
Aberatia zilei: Legea SIE e neconstitutionala de 12 ani
Foto: Revista 22

Prevederea legala in baza careia este ales directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE) este neconstitutionala de 12 ani, acest lucru fiind cunoscut de decidentii politici, care nu au catadicsit sa faca modificarile necesare pentru a pune legea in acord cu Constitutia.

Subiectul a fost adus in atentie in contextul in care de mai multe luni SIE nu are decat director interimar, ca urmare a demisiei lui Teodor Melescanu de la conducerea serviciului.

Faptul ca presedintele Klaus Iohannis inca se mai gandeste pe cine sa nominalizeze la sefia SIE, in conditiile unui context geopolitic extrem de complicat, poate fi considerat o aberatie, dar intr-un stat normal, nu in Romania, unde partidele negociaza la sange chiar si posturile de secretara.

Cu adevarat aberant chiar si pentru Romania este, insa, faptul ca toti directorii SIE din ultimii 12 ani (Claudiu Saftoiu, Mihai Razvan Ungureanu si Teodor Melescanu) au fost investiti in baza unei prevederi legale neconstitutionale. Cu alte cuvinte, "numirea este constitutionala, dar e nelegala", dupa cum a subliniat Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, pentru Sursa Zilei.

"Au descoperit problema in 2006, cand l-au numit pe Saftoiu, dar, pentru ca actele erau deja facute, au mers asa in continuare si nu au mai modificat nimic", a mai dezvaluit presedintele CCR.

Mai exact, situatia sta in felul urmator. Legea 1/1998 prevede ca directorul SIE are rang de ministru si este "numit de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii la propunerea presedintelui Romaniei".

In 2003, Constitutia Romaniei a fost revizuita, iar ea prevede la articolul 65 ca numirea directorilor serviciilor de informatii este facuta la propunerea presedintelui Romaniei, dar de camerele reunite ale Parlamentului.

Cu alte cuvinte, din 2003 si pana acum, adica vreme de 12 ani, Parlamentul a uitat sa aduca legea SIE in acord cu Constitutia si asta n-a deranjat pe nimeni, nici pe cei din Consiliul Legislativ, obligati sa aduca legislatia in acord cu Constitutia, nici pe presedintele Traian Basescu, nici pe cei trei directori numiti "constitutional, dar nelegal", dupa cum s-a exprimat Augustin Zegrean.

Acesta a mai explicat ca orice text de lege care este in dezacord cu Constitutia se considera automat abrogat. Dar asta nu justifica lipsa de interes si de respect a legiuitorilor fata de regulile elementare dupa care functioneaza un stat de drept.

"Noi nu ne putem autosesiza, ar fi bine sa fie asa. Din 1998 si pana acum au fost numiti atatia directori, nu a vazut nimeni?! (...) Legea trebuie modificata printr-o alta lege sau chiar si printr-o ordonanta de urgenta, mai ales ca postul de director al SIE este vacant acum, iar urgenta s-ar justifica", s-a aratat intrigat Augustin Zegrean.

De departe, cea mai sfidatoare reactie a avut-o presedintele Comisiei parlamentare de control al SIE, deputatul PNL Mihaita Calimente, care a declarat pentru sursa citata ca legea trebuie modificata, dar a comentat cu cinism: "Acum, sa fim seriosi, cate chestii nu avem noi in contradictie cu Constitutia?".

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#lege SIE neconstitutionala, #numire director SIE nelegal, #lege SIE numire director , #lege