Aberatia zilei: Romania, turma fara caini

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 12:40
4983 citiri
Aberatia zilei: Romania, turma fara caini
Foto: Pixabey.com

De trei zile'ncoace, gura opiniei publice nu mai tace. S-a dat sfoara-n tara ca niciun cioban nu mai are voie sa tina la stana decat cel mult trei caini, in functie de inaltimea la care se pozitioneaza turma fata de nivelul marii, in caz contrar urmand sa scoata din buzunar cateva sute de lei bune. Si totusi...

Potrivit Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic, se interzice "permiterea turmelor si cirezilor de catre caini insotitori al caror numar este mai mare de trei in zona de munte, de doi in zona de deal si de unu la campie; in acest numar se includ si cainii care asigura paza stanei". Mai rau, incalcarea dispozitiilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei, spune legea.

Revolta ciobanilor: O lege impune numarul maxim de caini la stana. Ce spune ministrul Agriculturii

Informatia a fost lansata zilele trecute de un post de stiri (probabil din lipsa de subiecte), iar dupa ce noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, s-a aratat "socat" de prevederile legii, au aparut si reactiile vehemente din partea ciobanilor, care s-au trezit cu microfonul in fata gurii si camera de filmat langa ceaunul de mamaliga.

"Nu face fata pentru paza un caine la o turma, pentru ca orice adapost al unei turme are 4 colturi cel putin, macar un caine la fiecare colt", s-a plans unul.

"Noi nu putem sa-i omoram, ca daca-i omoram vine de la protectia animelelor si ne ia pe noi si noi ce sa facem cu ei?", a spus altul.

Un primar din Galati a atras atentia ca e posibil ca un crescator de oi care are "un numar supranumerar de caini" sa le dea drumul "aiurea", iar animalele sa atace oamenii.

Furtuna a cuprins televiziunile de stiri, unde parerologii si-au exprimat temerile si nedumeririle (in frunte cu celebrul cioban Ghita), dar si Facebook-ul, unde au aparut comentarii, bancuri si analize de s-au prapadit utilizatorii de ras.

Ce nu a spus nimeni pana acum este ca prevederile legale incriminate cu atata obida sunt in vigoare de mai bine de 9 ani!

Mai exact, Legea privind protectia fondului cinegetic si a vanatorii a fost initiata de Guvernul Tariceanu si promulgata prin decret la data de 8 noiembrie 2006.

In forma initiatorului si purtand stampila Ministerului Agriculturii de la acea vreme, Gheorghe Flutur, la art. 48, scrie negru pe alb: "Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza" cu amenda de la 500 la 1.500 lei (RON) incalcarea dispozitiilor prevazute la art. 23 alin.l, care prevedea explicit ca este interzisa "permiterea insotirii turmelor si cirezilor de caini insotitori al caror numar este mai mare de trei in zona de munte, de doi in zona de deal si de unu la campie. In acest numar se include si cainii care asigura paza stanii".

Contactat de Ziare.com pentru a explica publicului alarmat cum a fost calculat numarul de caini, Gheorghe Flutur a zambit si a spus ca a trecut atata timp incat nu isi mai aduce aminte.

In concluzie, daca Romania a supravietuit atatia ani cu mai putin de 3 caini la stanile sale si nici ciobanii nu au fost lasati lefteri, nici localnicii n-au fost muscati de "supranumerar", atunci inseamna ca toata tevatura din ultimele zile n-a fost decat o furtuna intr-un pahar cu zer.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#lege caini stana, #numar maxim caini stana , #lege