Alegerea primarilor in doua tururi - cum se poate decide rapid si ce sanse sunt sa se aplice de anul viitor

Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 18:51
18345 citiri
Alegerea primarilor in doua tururi - cum se poate decide rapid si ce sanse sunt sa se aplice de anul viitor
Foto: Arhiva Ziare.com

Revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, sustinuta declarativ de partidele anti-PSD, se dovedeste un vis aproape imposibil de indeplinit, fara un miracol sau o vointa politica de fier din partea guvernului PNL si a presedintelui Klaus Iohannis.

Exista mai multe variante legale, dar si piedici foarte mari, asa ca, daca majoritatea fragila aflata acum la guvernare nu se misca repede si coordonat, PSD va renaste peste cateva luni din propria cenusa.

Alegerile locale din 2016 au adus la putere multi primari fara un real suport popular, dar care au beneficiat din plin de avantajele unei legi modificate in 2012 de PDL, partidul fostului presedinte Traian Basescu. Incepand din acel an de criza, primarii sunt alesi intr-un singur tur de scrutin: indiferent de numarul alegatorilor care se prezinta la urne (100% sau doar 1%), candidatul care obtine cele mai multe voturi ajunge sef la butoanele primariei.

Legea avantajeaza primarii in functie, conservand in buna masura puterea detinuta de partidele mari, cum ar fi PSD.

Primarul general al Capitalei are in spate doar 14% dintre bucurestenii cu drept de vot

Un bun exemplu este cel de la Primaria Capitalei. In 2016, s-au dus la vot doar 33,22% dintre bucuresteni (595.822 de alegatori), iar Gabriela Firea, candidatul PSD, a fost declarat invingator cu doar 42,97% (putin peste 246.000 de voturi, aproape jumatate din cat obtinuse Sorin Oprescu cu patru ani inainte). Opozitia si-a risipit atunci sansele inscriind in cursa mai multi candidati - Nicusor Dan (USB), Catalin Predoiu (PNL) sau Robert Turcescu (PMP).

Prin urmare, de 3 ani, Gabriela Firea administreaza banii si se ocupa de dezvoltarea Capitalei avand in spate sustinerea a mai putin de 14% dintre bucurestenii cu drept de vot. Iar in tara mai exista si alti primari in situatii similare.

Un scrutin in doua tururi ar da mai multa legitimitate primarilor, insa in situatia in care ne aflam acum, cu aproape 7 luni inainte de alegerile locale, este foarte greu de crezut ca legea va fi modificata in timp util.

Angajarea raspunderii Guvernului, o solutie in forta

Profesorul Valentin Naumescu, presedintele asociatiei Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana (ICDE), a facut, miercuri, o propunere PNL: angajarea "imediata" a raspunderii in Parlament.

"Acum este momentul! Promisiunile trebuie respectate. Opozitia este groggy. PSD nu va reusi sa treaca o motiune de cenzura saptamana viitoare. UDMR nu se va grabi sa se plaseze de partea unui partid perdant. Plus ca adoptarea unei motiuni de cenzura ar favoriza perspectiva alegerilor anticipate, catastrofala pentru PSD.

In schimb, daca se va opta pentru varianta ordonantei, nu avem certitudinea ca in februarie, dupa congresul PSD, ordonanta nu ar putea fi respinsa sau modificata in Parlament. Si intr-un caz si in celalalt, decizia trebuie luata ACUM!", a scris pe Facebook prof. Valentin Naumescu.

Angajarea raspunderii este o solutie extrema prin care Guvernul forteaza trecerea rapida a unui proiect de lege prin Parlament. Conform art.114 din Constitutie, opozantii proiectului respectiv au la dispozitie trei zile sa depuna o motiune de cenzura, existand doar doua variante posibile: Motiunea trece si Guvernul pica sau motiunea nu trece si proiectul se considera adoptat.

Alte variante pentru revenirea la alegerea primarilor in doua tururi ar fi modificarea legii in Parlament sau adoptarea de catre Guvern a unei ordonante de urgenta. Toate aceste trei variante sunt insa posibile doar teoretic, pentru ca practic sansele ca vreuna dintre ele sa si produca efecte la anul sunt aproape zero, dupa cum ne-au explicat cativa dintre politicienii direct implicati.

Stelian Ion, liderul deputatilor USR: Pe cale parlamentara e greu, dar va fi o lupta

In Parlament exista mai multe proiecte de lege cu acelasi scop - revenirea la alegerea primarilor in doua tururi - si in diverse stadii: intr-o camera sau alta, sau pe la comisii. Marti, de exemplu, cel initiat de USR a cazut in comisia de administratie.

"In realitate, trebuia sa fie la comisia de specialitate, electorala. Eu zic ca a fost o eroare procedurala. Dar, intr-adevar, proiectul a picat marti la comisia de administratie, insa mai sunt inca trei", a declarat Stelian Ion pentru Ziare.com.

In opinia sa, "cel mai simplu este pe calea ordonantei de urgenta sau prin angajarea raspunderii Guvernului, pentru ca in Parlament intampinam dificultati".

"Am vorbit chiar miercuri cu presedintele comisiei speciale pentru legile electorale, care este membru ALDE, si l-am rugat sa convoace comisia. Nu am primit un refuz, probabil ca saptamana viitoare o va convoca. Daca reusim sa punem pe ordinea de zi si sa si trecem unul dintre aceste proiecte rapid la Camera Deputatilor, ar fi bine, dar o sa intampinam dificultati in Biroul Permanent, unde PSD o sa incerce sa ne blocheze.

Pe cale parlamentara e greu. Nu e imposibil, dar e greu. Si un impediment este faptul ca totul trebuie facut rapid, intr-o saptamana, doua, pentru ca ne apropiem de termenul de 6 luni inainte de alegeri.

Si, intr-adevar, o ordonanta de urgenta poate sa fie respinsa apoi in Parlament. Si mai e posibil ca CCR sa spuna ca nu a existat o urgenta pentru adoptarea ei, daca o ataca cineva la Curte. Desi e discutabil, o sa se spuna insa ca nu 'cadea cerul', nu exista urgenta si mai erau si proiecte depuse in Parlament.

Pe cand angajarea raspunderii este in regula. Se vine cu ea, se trece automat, nu se mai dezbate, urmand ca PSD sa depuna motiune de cenzura in trei zile, ceea ce nu cred ca o sa faca, pentru ca nu cred ca ar fi pregatiti. Dar va fi o lupta", ne-a declarat Stelian Ion.

Intrebat daca a discutat cu colegii din PNL despre angajarea raspunderii Guvernului, Stelian Ion ne-a raspuns afirmativ.

"Ei nu sunt de acord cu acest lucru. Din ce am discutat eu cu Florin Roman (PNL), la nivel de lideri de grup in Parlament, ei nu sunt de acord cu varianta asta. Nu am inteles exact argumentele - 'trebuie prin Parlament, 'sa nu facem cum au facut ceilalti' sau 'angajarea raspunderii implica un risc'. Pai, oricum, PSD poate sa depuna oricand o motiune de cenzura, deci riscul caderii Guvernului exista oricum", a mai comentat liderul deputatilor USR.

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL: Am depus chiar marti o noua initiativa legislativa

Senatorul PNL Daniel Fenechiu ne-a prezentat punctul de vedere al liberalilor si argumentele avute in vedere.

"Marti, noi, liderii celor doua grupuri parlamentare ale PNL, am semnat adresa de inaintare a unei initiative legislative privind alegerea primarilor in doua tururi, care va fi inaintata comisiei comune care se ocupa de legile electorale.

Probabil ca urmeaza o decizie la nivelul Birourilor permanente reunite de trimitere la comisia comuna si o sa ne batem ca sa facem asta.

Ideea alegerilor in doua tururi este o idee care a fost si a PNL, au avut-o si o parte din colegii nostri care sustin Guvernul, au fost mai multe initiative, cred ca mai sunt vreo doua in dezbatere in momentul de fata. Noi o vom vota pe oricare si speram ca aceea care are cea mai buna sansa sa si treaca.

Nu e o problema de paternitate a ideii, problema e sa alegem primarii in doua tururi. Ca trece proiectul nostru, ca trece un proiect aflat deja in circuitul parlamentar, important este sa treaca.

De ce facem mai multe? Noi neavand o majoritate clara in momentul de fata si stiind foarte bine cum sunt apele in majoritatea care sustine actualul guvern, unde nu toata lumea isi doreste alegeri in doua tururi, e firesc sa ai propuneri aflate in circuitul parlamentar si poate ca, la un moment dat, o sa reusim sa cream majoritatea necesara ca sa trecem alegerea primarilor in doua tururi.

Dar pot sa va spun ca sunt negocieri pe toate palierele si cu toate partidele, grupurile, care pot sa asigure crearea unei majoritati", ne-a explicat senatorul PNL.

Intrebat despre celelalte doua solutii posibile - ordonanta de urgenta si angajarea raspunderii Guvernului - Daniel Fenechiu s-a aratat destul de reticent.

"Premierul a declarat cat se poate de clar ca, fiind consecvent faptului ca promisiunile se respecta, nu va da ordonanta de urgenta. Prin urmare, ramane varianta asumarii raspunderii, dar e o decizie politica si nu pot eu sa vorbesc in numele premierului.

E o varianta care nu poate fi exclusa, pentru ca PNL chiar isi doreste alegerea primarilor in doua tururi, in principal pentru ca este firesc ca un primar sa aiba o legitimitate ridicata. Legitimitatea este data, de regula, de numarul de voturi. Imaginati-va ca, pe sistemul actual, cand primarul este ales intr-un singur tur, te poti trezi in situatia in care un primar sa fie ales cu 25-30% in conditiile in care participarea la scrutinul local sa fie, la randul ei, mica.

Amintiti-va ce s-a intamplat in Bucuresti in 2016.

Daca se ajunge la turul doi, scrutinul devine o finala, este deosebit de important pentru toti locuitorii din aria unitatii administrativ-teritoriale respective. Si, cu siguranta, daca este o competitie serioasa, atunci vor iesi la vot. Si la alegerile prezidentiale a fost la fel", a argumentat Daniel Fenechiu.

Attila Korodi, liderul deputatilor UDMR: Nu sustinem ideea, nu ar trebui sa ajungem pe fond

In schimb, UDMR se opune ferm alegerii primarilor in doua tururi, ceea ce reduce mult sansele de reusita, in oricare dintre variantele posibile.

"Nu sustinem ideea. In primul rand, suntem deja inauntrul perioadei de un an de zile pana la alegeri, iar Curtea Constitutionala a spus intr-o decizie din 2012, la fel ca si Comisia de la Venetia, sa se evite modificarea sistemului de alegeri inainte cu un an pentru alegerile care vin. Iar sistemul de alegeri un tur / doua tururi este o modificare majora.

In al doilea rand, noi si pe fond avem probleme pentru ca, din experienta noastra, din pacate, turul doi nu aduce altceva decat acutizarea unor tensiuni in comunitatile in care comunitatea noastra este minoritara. Nu este o noutate, aceasta este pozitia noastra: sunt doua argumente, dar primul prevaleaza si nu ar trebui sa ajungem pe fond", ne-a declarat Attila Korodi, liderul deputatilor UDMR.

Augustin Zegrean, fost presedinte al CCR: Nu schimbi caii in mijlocul apei

Augustin Zegrean, fost parlamentar si presedinte al Curtii Constitutionale, ne-a dat de inteles ca o angajare a raspunderii Guvernului pe un proiect care se afla deja, in mai multe variante, in procedura parlamentara, nu ar fi deloc in regula.

"In istoria CCR a mai fost o situatie similara, in legatura cu legea Educatiei. Nu poti sa le iei parlamentarilor obiectul muncii. In plus, este o regula de bun simt pana la urma: nu poti sa abandonezi o procedura pornita in Parlament, printr-o alta procedura. Se stie inca de pe vremea dreptului roman.

Guvernul isi poate angaja raspunderea, pentru ca ei pot sa spuna ca ii doare in cot de ce spune CCR. Numai ca nu isi permit. Ati vazut cat de greu au strans voturile ca sa treaca guvernul asta? Ganditi-va ca un guvern care nu are sustinere parlamentara nu isi permite sa isi angajeze raspunderea, pentru ca, daca se depune motiune de cenzura in trei zile si ea trece, Guvernul pleaca acasa.

Si apoi, ei au promis ca nu fac ce au facut cei de dinaintea lor. Mai mult, suntem cu cateva luni inainte de alegeri si Comisia de la Venetia recomanda sa nu 'schimbi caii in mijlocul apei', adica sa nu modifici legea electorala cu un an inainte de alegeri. Dar este doar o recomandare de care Romania a mai facut abstractie de multe ori", a comentat Augustin Zegrean.

In Decizia nr. 1.431 din 3 noiembrie 2010, Curtea a constatat ca angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educatiei nationale, aflat in dezbatere parlamentara la Senat, in calitate de Camera decizionala, era neconstitutionala.

"Din aceasta perspectiva, Curtea constata ca angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educatiei nationale, in conditiile in care proiectul de lege se afla in proces de legiferare la Senat, in calitate de Camera decizionala, a declansat un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, intrucat prin exercitarea de catre Guvern a unei competente, cu nerespectarea cadrului constitutional care o circumstantiaza, s-a incalcat competenta Parlamentului de unica autoritate legiuitoare", se arata, printre altele, in decizia CCR.

Concluzia ar fi ca, deocamdata, sansele sa avem de la anul primari alesi prin doua tururi de scrutin sunt extrem de mici. Singura solutie realista de a avea primari cu o solida legitimitate electorala ar ramane o prezenta masiva la urne, completata de candidaturi unice depuse de partidele anti-PSD, macar in marile orase si in Capitala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lege alegere primari doua tururi, #angajare raspundere guvern alegere primari, #ordonanta primari doua tururi , #lege