Bugetarii, in cautarea haosului pierdut

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 21:52
6306 citiri
Bugetarii, in cautarea haosului pierdut
Foto: Monitorul de Botosani

Bugetarii sunt in greva pentru revendicari doar partial justificate. Da, legea salarizarii unitare este foarte proasta din cauza unei grile de ierarhizare aberante.

Dar ea ii defavorizeaza cu adevarat doar pe cei cu studii superioare si responsabilitate mare, in principal pe medici si profesori.

Ceilalti nu sunt cu adevarat nedreptatiti. Plang dupa haosul de pana acum, care permitea orice abuz si sporuri fara numar? Ma tam ca el era una dintre cauzele pentru care Romania a experimentat o criza mai dura decat multe alte tari.

In esenta, bugetarii vor salarii mai mari si acelasi numar de posturi. Sigur, toti am vrea sa ne fie cat mai bine, dar mai trebuie sa se si poata. Iar in Romania nu se poate.

Intrebati majoritatea tacuta a salariatilor din mediul privat ce crede despre revendicarile bugetarilor.

In mediul privat regulile sunt simple, mai ales la vreme de criza: raman doar posturile eficiente, iar leafa depinde de performanta individuala si puterea fianaciara a firmei. Sunt criterii logice care ar trebui aplicate si "la stat".

Supradimensionarea sectorului bugetar este dovedita si de cateva cifre relevante. Doar putin peste jumatate dintre bugetari au o activitate cu utilitate publica certa, adica sunt medici, politisti, functionari si profesori. Restul este alcatuit din sefii acestora si personalul de suport al sefilor, de exemplu secretare, soferi si consilieri.

Cand vorbim despre restructurari, din aceasta a doua jumatate se poate taia masiv. De altfel, niciunde in Uniunea Europeana nu mai intalnim o structura atat de defectuoasa si impovaratoare a sectorului bugetar, de neconceput in mediul privat.

Ei bine, acest aparat bugetar mult supradimensionat apasa istovitor pe umerii unui sector privat care de-abia mai respira sub presiunea crizei. Credeti ca din acea zona e cineva suparat ca bugetarii raman mai putini? Ajungem asa la aspectul electoral al momentului.

Proteste electorale

Pe cat de suparati sunt bugetarii, pe atat de multumiti sunt, probabil, salariatii in sectorul privat. Cu atat mai mult cu cat, pana acum, campanie de campanie, bugetarii au fost rasfatatii tututor partidelor, de stanga sau de dreapta, in vreme ce pe adevaratii sustinatori ai bugetului nu ii baga nimeni in seama.

Ei bine, pe acesti oameni, o prima incercare, cat de schioapa, de mai limita jaful pe banii lor din sectorul bugetar i-ar putea stimula sa vina la vot. Iar ei sunt, in mare masura, electorat de centru dreapta, adica al lui Traian Basescu.

Bugetarii, ce-i drept, sunt foarte suparati. Pe cine? Simpla plecare a PSD in opozitie nu sterge semnatura lui Marian Sarbu de pe legea salarizarii unitare. Pana la urma, echipa condusa de domnia sa a conceput-o, a negociat-o, a definitivat-o, iar Marian Sarbu insusi a promovat-o in Guvern. Asa ca responsabilitatea sa este egala cu a d-lui Boc, deci supararea bugetarilor ar trebui sa se imparta, si ea, egal intre candidatii pe care ii reprezinta.

Este ceea ce vor sa ascunda social democratii care atata sindicalistii, in numele unor legaturi foarte stranse si deja traditionale. Miza este sa creeze imaginea unei tari in destramare. Si asa sa fie, tara asta nu e doar a lui Traian Basescu, ci este tara pe care si PSD a guvernat-o, mai ales pe zona sociala, vreme de 9 luni. Si daca partidul lui Mircea Geoana se face ca a uitat acest lucru, ma tem ca electoratul, bugetar sau nu, are memorie cu mult mai buna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#greva bugetarilor octombrie 2009, #revendicari bugetari , #lege