Camera Deputatilor a respins definitiv amnistia si gratierea. PSD a amanat o decizie pe recursul compensatoriu

Miercuri, 28 August 2019, ora 12:43
7914 citiri
Camera Deputatilor a respins definitiv amnistia si gratierea. PSD a amanat o decizie pe recursul compensatoriu
Foto: Facebook/Iulian Bulai

Camera Deputatilor a respins, miercuri, in calitate de for decizional, proiectul legislativ privind amnistia si gratierea.

Initiativa a fost respinsa cu 176 de voturi "pentru", doua abtineri si un vot impotriva, a transmis pe Facebook deputatul Iulian Bulai.

"Votat pentru. Vrem normalitate. Am convins PSD ca locul criminalilor si coruptilor este in puscarie, nu in libertate. Mergem spre victorie!", a scris Bulai.

Bulai a precizat pe Facebook ca, miercuri, deputatii ALDE nu s-au prezentat la munca.

"ALDE a iesit de la guvernare. Se pare ca a iesit si din Parlament.

Astazi niciun deputat ALDE nu s-a prezentat la munca. Lipsa lor anticipeaza moartea politica a acestui partid la fel de vinovat ca si PSD. Sper sa nu se mai reinventeze in alta pacaleala pentru romanii de buna credinta", a spus el.

Amintim ca marti legea amnistiei si gratierii, depusa din 2017 in Parlament, a fost respinsa cu un vot in unanimitate de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor.

Proiectul prevede ca se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani. Proiectul a fost initiat de Guvernul Grindeanu in 2017 si adoptat in acelasi an de Senat.

Recursul compensatoriu a fost amanat din voia PSD

Pe de alta parte, proiectul de lege privind recursul compensatoriu va fi dezbatut in plenul Camerei Deputatilor saptamana viitoare, dupa cum au decis deputatii juristi.

Deputatii PSD din Comisia Juridica au sustinut ca sunt de acord cu abrogarea recursului compensatoriu, insa au justificat aceasta amanare a dezbaterilor pentru ca sunt doua initiative legislative cu aceeasi problematica, arata Agerpres.

"Va propun sa incheiem sedinta Comisiei Juridice aici, pentru ca nu putem da un vot pentru incalcarea legii si sa ne pastram decizia pe care am luat-o ieri la comisie, de amanare a acestui proiect de lege pana saptamana viitoare, cand incepe sesiunea ordinara", a explicat deputatul PSD Costel Dunava.

In cadrul dezbaterilor de la Comisia Juridica, deputatul liberal Florin Roman a depus un amendament la proiectul de lege, potrivit caruia de prevederile recursului compensatoriu nu beneficiaza autorii infractiunilor comise cu violenta - criminali, violatori, talhari, pedofili etc.

Reluarea dezbaterii in Comisia Juridica a recursului compensatoriu, in vederea intocmirii unui raport, a fost solicitata in plenul Camerei Deputatilor de catre liberalii Florin Roman si Raluca Turcan.

"Domnul Roman v-a facut o solicitare pe procedura, pe care sa o supuneti la vot, si anume sa se intruneasca Comisia juridica si astazi si mai exact anularea recursului compensatoriu este pe ordinea de zi, Comisia Juridica sa vina cu raportul", a precizat Turcan.

Ea a mai propus si dezbaterea in plen a proiectului privind anularea recursului compensatoriu fara raport de la Comisia Juridica.

"Sa luam in dezbatere, astazi, anularea recursului compensatoriu, fara raport de la Comisia Juridica, tinand cont ca ieri premierul Dancila a anuntat ca se impune o ordonanta de urgenta privind marirea pedepselor pentru infractiunile foarte grave, dar recursul compensatoriu este in vigoare, ceea ce inseamna ca se maresc pedepsele, dar infractorii sunt eliberati in baza recursului compensatoriu, asadar, este un non-sens.

Va rugam foarte mult, tinand cont ca se anunta o ordonanta de urgenta, Parlamentul sa fie primul care decide si creeaza un cadru legislativ in favoarea oamenilor cinstiti si nu a infractorilor", a precizat Turcan.

USR: Alti si alti criminali si violatori ies de dupa gratii

USR a transmis pe Facebook un punct de vedere dupa aceste decizii.

"Astazi, in Camera Deputatilor a fost respinsa legea privind gratierea unor pedepse, dar PSD a amanat o decizie privind recursul compensatoriu, una dintre prioritatile sesiunii extrordinare.

In timp ce PSD si aliatii sai tergiverseaza o decizie privind recursul compensatoriu, alti si alti criminali si violatori ies de dupa gratii in baza acesti legi.

Potrivit ultimelor date ale Administratiei Nationale a Penintenciarelor, 840 de detinuti eliberati in urma recursului compensatoriu erau condamnati pentru omor, 191 pentru trafic de minori si 566 pentru viol", a notat USR pe Facebook.

Solicitarea lui Barna pentru Iohannis

In mesaj se precizeaza ca liderul USR, Dan Barna, i-a solicitat, miercuri, presedintelui Klaus Iohannis sa ii ceara demisia premierului Viorica Dancila si "sa isi ia un angajament public ca nu va mai da nicio sansa PSD pana la organizarea de noi alegeri, anticipate sau la termen. Fiecare zi pe care PSD o petrece la guvernare este o zi pierduta pentru Romania".

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#lege amnistie gratiere respinsa, #deputati lege amnitie gratiere , #lege