Comisia de la Venetia a trimis o delegatie in Romania, dar nu pentru legile Justitiei: Cine e inamicul nr.1 al politicienilor

Marti, 06 Februarie 2018, ora 17:15
11877 citiri
Comisia de la Venetia a trimis o delegatie in Romania, dar nu pentru legile Justitiei: Cine e inamicul nr.1 al politicienilor
Foto: Facebook / IPP

Atat de des invocata in ultimele luni, Comisia de la Venetia a trimis in Romania o delegatie care sa intocmeasca un raport, dar nu cu privire la legile Justitiei, asa cum era de asteptat, ci referitor la o alta propunere controversata, cea care vizeaza functionarea organizatiilor neguvernamentale, considerate in ultima vreme inamicul nr. 1 al politicienilor.

Scandalul public a izbucnit in luna martie, cand senatorul PSD Serban Nicolae si deputatul PSD Liviu Plesoianu au depus o propunere legislativa de modificare a cadrului legal in care functioneaza asociatiile si fundatiile, introducand o serie de conditii controversate.

Printre altele, proiectul prevede nu sanctionarea, ci direct dizolvarea ONG-urilor care nu raporteaza de doua ori pe an in Monitorul Oficial, sursele de venit si cheltuielile, cu mentionarea datelor fiecarei persoane sau a activitatii care a generat venitul respectiv.

Opozitia sustine ca PSD-ALDE urmareste sa se razbune astfel pe societatea civila, care contesta vehement in strada legile Justitiei. Ecourile scandalului public au ajuns si la nivelul Consiliului Europei, de unde li s-a recomandat parlamentarilor romani sa faca un pas in spate. Proiectul a trecut tacit de Senat si a ajuns in decembrie pe masa Camerei Deputatilor, urmand sa fie supus dezbaterii si votului in plen.

In acest context, luni a venit la Bucuresti o delegatie a Comisiei de la Venetia.

"Este vorba despre o autosesizare legata de initiativa privind modificarea legislatiei privind dreptul de asociere, nu are nimic de-a face cu legislatia pe Justitie", a declarat pentru Ziare.com directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru.

"Nu pot exact sa va spun data la care s-au autosesizat, stiu ca exista de ceva timp aceasta investigatie, de vreo luna, daca nu mai mult. Pe noi nu ne-au interesat aceste aspecte strict tehnice. Nu a fost un singur reprezentant, a venit o echipa mai mare", a adaugat acesta.

Un atac la drepturile noastre

Intrebat cum s-a ajuns la aceasta vizita, directorul IPP a reamintit numeroasele reactii negative starnite de proiectul Plesoianu-Nicolae in contextul modificarii legilor Justitiei.

"Noi, cei de la organizatiile neguvernamentale, am facut o serie intreaga de demersuri - ne-am plans la Bruxelles, au fost scrisori legate de un cadru mai general, de toate schimbarile, inclusiv de cele din justitie. Au fost sute de organizatii semnatare intr-un fel sau in altul, uneori aceleasi pe mai multe cai.

In tot felul de forme, toata lumea a facut demersuri: si catre Comisia de la Venetia, si catre europarlamentari, si catre Comisia Europeana. S-au scris puncte de vedere, s-au facut scrisori deschise. Unele demersuri au fost facute punctual pe initiativa Plesoianu, altele au fost facute in cadrul general despre care s-a discutat - tot asaltul asta pe care eu si IPP il consideram ca fiind un asalt pe drepturi in general.

Fie ca este vorba despre dreptul de asociere, fie ca e vorba despre asociatii si partide, fie ca e vorba de dreptul de a protesta, de dreptul la exprimare, de dreptul de a alege si de a fi ales, noi consideram ca suntem intr-un regres si pe toate aceste directii e vorba despre un asalt, care, e adevarat, se manifesta in diverse forme si e in diverse stadii de dezvoltare si de implementare. Noi, cei de la IPP, am vorbit despre toate aceste drepturi", a explicat Adrian Moraru.

Intrebat daca stie de ce Comisia de la Venetia nu s-a autosesizat si in legatura cu legile Justitiei, directorul IPP a raspuns: "Nu pot sa va spun asta pentru ca nu stiu".

Masuri disproportionate, care sa umileasca

Adrian Moraru critica extrem de dur prevederile proiectului de lege Plesoianu-Nicolae.

"Noi, cei de la IPP consideram initiativa ca o masura pe care o comparam cu decizia nazistilor ca toti evreii sa poarte Steaua lui David. Ei, pur si simplu, iau niste masuri care sa te umileasca, nu exista nicio justificare normala si logica pentru aceste masuri, sunt disproportionate.

De exemplu, daca o firma nu isi declara un donator chiar din greseala, indiferent daca este mare sau mica (sau daca suma e mica) risti radierea cu totul, pe cand o firma comerciala, daca nu si-a pus in contabilitate o suma, plateste o amenda, poate i se face un dosar de evaziune, dar nu se radiaza firma! La fel, la partidele politice. Nici partidele, nici firmele, nici sindicatele nu risca dizolvarea pentru un asemenea motiv. Este evident ca e o masura disproportionata si din discursurile publice ale domnilor Liviu Plesoianu si Serban Nicolae putem sa decelam mult mai bine intentiile - de a face rau sectorului neguvernamental.

Acelasi lucru se intampla si in Ungaria. Acolo, Viktor Orban a solicitat ca toate organizatiile care primesc finantari din strainatate sa poarte peste tot (pe antet, pe site etc): Organizatie finantata din strainatate. Ideea este pe de o parte sa te umileasca si pe de alta parte sa te supuna unui cadru legal foarte greu de respectat 'la dunga'. Repet: la cea mai mica greseala, sanctiunea este radierea, nu o sanctiune proportionala daca raportarile respective nu sunt corecte, pe care am putea sa o acceptam.

Noi am mentionat aceste lucruri, iar delegatia Comisiei de la Venetia si le-a notat, cu siguranta vor aparea in raport", a explicat directorul IPP.

Un atac transnational asupra ONG-urilor din regiune

In context, acesta a subliniat ca nu doar ONG-urile din Romania au asemenea probleme.

"Atacul la adresa ONG-urilor este unul transnational. Am putea sa definim chiar o zona geografica. Sigur, lasand de o parte Rusia, care este un caz special, il vedem in R.Moldova, in Ungaria, in Polonia, in Cehia, in Bulgaria, in Ucraina etc. Inclusiv in Israel avem aceasta problema.

De ce se intampla asta? As face un comentariu. Pe vremuri, ciuma circula prin sobolani. Sobolanii care propaga legea asta sunt consultantii politici. O parte dintre aceste firme de consultanta politica au in spate si cercuri care sunt conectate cumva. Stim foarte bine ca si in Romania exista firme de consultanta politica si care sunt conectate la zona unor afaceristi de origine israeliana. Doamne fereste, in niciun caz nu spun ca are de a face cu etnia! Incerc doar sa explic de ce acest lucru se propaga regional. Consultantii sunt comuni, iar interesul este pur si simplu 'daca se poate, sa scapam de sectorul neguvernamental, care mereu are de obiectat'", a declarat Adrian Moraru.

De ce sunt ONG-urile privite ca un inamic de catre clasa politica

Adrian Moraru a reamintit care este rolul organizatiilor neguvernamentale si a explicat de ce sunt ele privite ca adversari de catre unele partide.

"Prin definitie, sectorul neguvernamental este altceva decat statul si decat establishment-ul politic. Este facut sa fie in opozitie cu ceea ce se intampla in zona publica si asta nu cu orice pret, ci pentru ca scopul acestor organizatii este sa vada ce nu merge bine, sa critice si sa ofere alternative. Iar noi traim acum intr-o lume in care politicienii nu mai suporta sa li se spuna altceva decat ca ei sunt minunati, magici si de neinlocuit.

In contextul acesta, o ONG este ca un inamic. Sigur, de foarte multe ori ei nu inteleg cine le finanteaza si asa ajungem in zona initiativei legate de finantare. Dar eu n-as trata legea Plesoianu-Nicolae ca o problema care incearca sa rezolve probleme legate de finantare, ci, pur si simplu, daca ne uitam la atitudinea de zi cu zi din discurs a domnului Plesoianu este evident ca el, daca s-ar putea, ar desfiinta sectorul neguvernamental printr-o ordonanta simpla: 'Se desfiinteaza sectorul neguvernamental'.

Ca sa glumesc, ma si intreb de ce n-o face, de ce nu scrie direct o ordonanta in sensul asta, de ce incearca sa ne faca doar zile negre si sa ne puna in carca tot felul de sarcini administrative, cand astea sunt sentimentele autentice", a declarat Adrian Moraru.

Intrebat ce urmeaza, directorul IPP a precizat ca la discutiile cu trimisii Comisiei de la Venetia au fost mai multe organizatii.

"Am inteles ca au si alte intalniri, chiar si la Ministerul Justitiei. Urmeaza un raport, pe la inceputul lunii martie, daca nu la jumatatea lunii mai", a mai punctat directorul IPP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Comisia Venetia lege ONG Plesoianu , #lege