Legea gratierii: Sunt vizate pedepsele de pana la 3 ani, nu 5 cat a propus Guvernul. Jumatate de pedeapsa pentru gravide

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 15:59
18094 citiri
Legea gratierii: Sunt vizate pedepsele de pana la 3 ani, nu 5 cat a propus Guvernul. Jumatate de pedeapsa pentru gravide
Foto: Ziare.com

Comisia juridica a Senatului a adoptat marti amendamentul propus de Parchetul General, Asociatia Magistratilor si de Serban Nicolae la proiectul Legii gratierii conform caruia vor urma sa fie gratiate pedepsele cu inchisoarea de pana la 3 ani inclusiv, modificand astfel propunerea Guvernului de a gratia pedepsele de pana in 5 ani.

Decizia a fost luata cu 7 voturi "pentru" si 2 abtineri.

Totodata, Traian Basescu si-a modificat amendamentul prin care propunea gratierea pedepselor de pana in 10 ani de inchisoare, insusindu-si propunerea Uniunii Barourilor, si anume reducerea perioadei la 6 ani.

Amendamentul senatorului PMP a fost insa respins de Comisia juridica cu un vot "impotriva", un vot "pentru" si opt abtineri.

Traian Basescu a explicat ca a propus amendamentul de gratiere a pedepselor de pana in 10 ani deoarece exista o diferenta intre Codul Penal vechi si cel nou, ceea ce s-ar putea traduce in discriminari la adresa condamnatilor, iar articolul din lege ar putea fi declarat neconstitutional.

Contraargumentul a venit insa din partea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, prezent la sedinta Comisiei juridice, care a spus ca se aplica legea penala mai favorabila.

De asemenea, senatorii juristi au adoptat si un amendament propus de social-democratul Serban Nicolae potrivit caruia se scad trei ani din orice pedeapsa cu inchisoarea de pana in zece ani.

"Se gratiaza... in parte, cu trei ani, pedepsele cu inchisoarea aplicate de instantele de judecata mai mari de trei ani, dar care nu depasesc zece ani", prevede amendamentul propus de Nicolae. Potrivit senatorului PSD, de aceasta prevedere ar urma sa beneficieze aproximativ 800 de detinuti.

Amendamentul a fost adoptat cu sapte voturi "pentru" si trei voturi "impotriva".

Comisia juridica: Femeilor insarcinate li se injumatateste pedeapsa. Basescu a cerut gratiere pentru femei: "Poate am o sensibilitate aparte"

Totodata, in comisie s-a adoptat un amendament la proiectul de lege a gratierii potrivit caruia femeilor insarcinate si intretinatorilor de copii de pana in 14 ani li se injumatateste pedeapsa cu inchisoarea. Decizia a fost luat cu 9 voturi "pentru" si o abtinere.

Potrivit amendamentului, "se gratiaza in parte, cu jumatate, pedepsele cu inchisoare intre 6 si 10 ani, aplicate femeilor insarcinate si persoanelor care au in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani, precum si copii incadrati in grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii". Propunerea a fost facuta de senatorii Tanczos Barna (UDMR), Liviu Brailoiu (PSD) si Daniel Fenechiu (PNL).

Senatorul PMP Traian Basescu a insistat ca de aceasta prevedere sa beneficieze si femeile condamnate pentru coruptie. Amendamentul sau a fost insa respins cu 9 abtineri si doar un vot "pentru".

"Din categoriile excluse (de la gratiere - n.red.), elimin si eu violenta, dar sa lasam pe cele care au facut un act de coruptie. Au luat o mita intr-o primarie, intr-un minister (...) Poate am o sensibilitate aparte pentru femei. E cunoscuta", a propus Traian Basescu in fata Comisiei juridice a Senatului.

Pedepsele persoanelor de peste 70 de ani se gratiaza integral, ale celor de peste 60 de ani se injumatatesc

Tot marti, Comisia juridica a adoptat alte doua amendamente prin care se prevede ca pedepsele persoanelor cu varsta peste 70 de ani se gratiaza in intregime, iar ale celor de peste 60 de ani se injumatatesc.

"Se gratiaza in parte cu jumatate pedeapsa cu inchisoarea intre 6 si 10 ani aplicate persoanelor cu varsta de peste 60 de ani", se arata intr-un amendament adoptat marti de senatorii juristi la proiectul de lege al gratierii.

Un alt amendament vizeaza persoanele care au implinit 70 de ani. "Se gratiaza in intregime pedepsele persoanelor cu varsta peste 70 de ani", se arata in amendamentul adoptat de senatorii juristi.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#gratiere pedepse 3 ani inchisoare, #amendamente Legea Gratierii, #Serban Nicolae Legea Gratierii , #lege