Confiscarea extinsa, cartoful fierbinte al Puterii (Opinii)

Joi, 07 Iulie 2011, ora 23:55
5861 citiri
Confiscarea extinsa, cartoful fierbinte al Puterii (Opinii)

E nevoie de o minune pentru ca proiectul privind confiscarea extinsa, adoptat de Guvern, sa intre in vigoare, caci include pe lista infractiunilor pentru care poate fi luata aceasta masura si faptele de coruptie. Adica ii loveste in plin pe politicieni si clientela acestora.

Varianta pesedista, care omite tocmai coruptia, era acceptabila. Politicieni si clienti ai lor condamnati pentru trafic de droguri sau persoane, ori pentru terorism, nu prea vom vedea. Si nu din asemenea fapte au fost facute marile averi prin devalizarea bugetului statului.

Proiectul lui Catalin Predoiu tinteste insa in inima coruptiei. Caci daca el va intra in vigoare, niciun ticalos dintre cei care s-au imbogatit pe baza de mita, trafic de influenta, subevaluarea, cu intentie, a bunurilor statului in procesul de privatizare, acordarea de subventii cu incalcarea legii, utilizarea subventiilor si creditelor din fonduri publice in alte scopuri decat cele destinate, deturnarea fondurilor europene, uzul de fals pentru obtinerea acestora si altele asemenea nu va mai putea dormi linsitit.

Va fi suficient sa fie prins cu o fapta, ca toata averea sa va putea fi confiscata daca, desigur, nu o va putea justifica din surse licite. Se duc vilele, se duc masinile, se duc conturile din banca. Adica i se va lua si ceea ce a furat, fara sa fie prins, si acum un an, si acum 3 ani, chiar daca nu mai e in aceeasi functie. Foarte neplacuta si nesigura va deveni viata coruptilor romani!

Asadar, la inceputul sesiunii de toamna, parlamentarii vor primi in brate un cartof clocotit. Adica vor avea de ales intre proiectul caldicel si benign al PSD si cel radical al Guvernului. Respingerea proiectului cu coruptia inclusa, care raspunde cel mai bine asteptarilor alegatorilor, ar putea avea costuri electorale. Dar, pe de-o parte, ele pot fi compensate cu cateva pungi de faina in plus si, pe de alta parte, un viitor mandat este pe gard, mai ales pentru cei din PDL, in vreme ce averea deja acumulata e in mana.

Iar Victor Ponta le-a explicat fara menajamente ce-i asteapta: "Daca nu le place legea noastra, o sa votam legea Guvernului Boc, dar atentie pentru pedelisti: noi o s-o si aplicam". Credeti ca se vor gasi multi parlamentari care, indiferent de consemnul dat de Emil Boc si Traian Basescu, sa puna pe butuc capul lor si al clientilor lor? Eu ma indoiesc sincer.

Dar sa zicem ca se intampla vreo minune la vot, vreun deget de sef de grup sta invers si legea totusi trece. Curtea Constitutionala ce pazeste insa? Pazeste sa scape pielea celor care i-au trimis acolo pe judecatori, caci daca Parlamentul a dat, Parlamentul trebuie sa si culeaga, nu-i asa?

CCR a declarat deja neconstitutional pana si proiectul de modificare a Constitutiei care urma sa elimine prezumtia de dobandire licita averii. Ce credeti ca va face cu o lege care intra in conflict cu blestematul de articol 44 din Constitutie? Nici macar nu va fi greu ca CCR sa tranteasca legea.

Dar si aparut foarte tarziu, si fara prea mari sanse de adoptare, proiectul elaborat de Ministerul Justitiei trebuie salutat, macar pentru ca provoaca politicienii romani sa-si dea arama pe fata. Macar sa nu ne mai amagim cu discursuri anticoruptie in campanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#lege confiscare averi ilicite Guvern, #avere confiscare coruptie , #lege