Cum vor parlamentarii in frunte cu Basescu sa previna terorismul: Lege antiburka in scoli cu amenzi uriase

Sambata, 23 Decembrie 2017, ora 17:00
4474 citiri
Cum vor parlamentarii in frunte cu Basescu sa previna terorismul: Lege antiburka in scoli cu amenzi uriase
Foto: Arhiva Pixabay

Mai multi parlamentari PMP au initiat o propunere legislativa prin care se interzice acoperirea fetei cu orice material care impiedica recunoasterea fizionomiei in institutiile de invatamant.

Initiatorii precizeaza ca Legea Educatiei nu dezvolta normele juridice cu privire la activitatile care pot pune in pericol sanatatea si integritatea fizica sau psihica a membrilor comunitatilor preuniversitare sau universitare.

"Fenomenul violentei in scoala este reflectat de o statistica ingrijoratoare. Conform datelor Ministerului Educatiei Nationale, in anul scolar 2014-2015 au fost raportate 18.793 de acte de violenta in mediul scolar la nivel national.

Mai mult, in societatea contemporana, terorismul se inscrie in piramida violentei. Fenomenul terorismului, desi absent in spatiul romanesc, avand insa in vedere contextul european, trebuie sa reprezinte o ingrijorare foarte serioasa pentru legiuitor.

In contextul dat, pentru prevenirea acestor fenomene, este necesara dezvoltarea in continuare a legislatiei primare, prin adaptarea acesteia la contextul european", explica initiatorii in expunerea de motive.

Astfel, in scopul facilitarii identificarii persoanei, in unitatile, in institutiile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale, propunerea legislativa interzice acoperirea fetei cu orice material care impiedica recunoasterea fizionomiei, cu exceptia situatiilor de ordin medical.

De asemenea, initiativa prevede ca principala sanctiune pentru incalcarea acestei interdictii este refuzarea accesului in perimetrul unitatilor, institutiilor de invatamant si spatiilor destinate educatiei si formarii profesionale.

"In mod subsecvent, in cazul in care faptele sunt savarsite de membrii comunitatilor preuniversitare sau universitare, sanctionarea elevilor, respectiv a studentilor pentru absentele acumulate ca urmare a refuzului accesului acestora se realizeaza in baza prevederilor Ordinului ministrului educatiei nationale nr. 5.079/2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, a Ordinului ministrului educatiei nationale nr. 4.742/2016 pentru aprobarea Statutului elevului, respectiv in baza Cartei universitare; raspunderea disciplinara a personalului didactic pentru absente se realizeaza conform Legii nr.1/2011.

In orice caz, indiferent cine savarseste faptele, pentru a descuraja faptuitorii, initiativa introduce si raspunderea contraventionala", se arata in doumentul citat.

Potrivit textului legislativ, nerespectarea dispozitiilor constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de la 5.000 la 50.000 de lei.

Propunerea legislativa este sustinuta si de liderul PMP, Traian Basescu, dar si de senatori PNL si ALDE. Initiativa a fost depusa la Camera Deputatilor, in calitate de prima Camera sesizata.

Citeste despre pozitiile adoptate de alte state UE in chestiunea valului islamic:

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#lege burka scoli Basescu , #lege