Deputatii au adoptat Legea parteneriatului public-privat, in forma reexaminata

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 07:37
1886 citiri
Deputatii au adoptat Legea parteneriatului public-privat, in forma reexaminata

Camera Deputatilor a adoptat Legea parteneriatului public-privat, cu 169 voturi pentru si o abtinere, grupurile PSD si PNL absentand, dupa ce s-au retras de la lucrari din timpul dezbaterilor la Legea pensiilor.

Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului, pe 23 iulie, cererea de reexaminare a Legii parteneriatului public-privat, unul dintre motivele invocate fiind ca exista o OUG in vigoare cu un continut mult mai cuprinzator decat legea transmisa spre promulgare si care respeta normele comunitare in domeniu

"In conditiile in care avem o ordonanta de urgenta in vigoare ce transpune prevederile comunitare in materie si care are un continut mult mai cuprinzator decat cel al prezentei legi, apreciem necesara reexaminarea actului normativ aflat la promulgare in vederea reformularii sale astfel incat sa rezulte fara echivoc respectarea directivelor europene, avand in vedere totodata necesitatea existentei unei legislatii predictibile care sa conduca la aplicarea sa unitara si corecta.

Totodata, se impune evitarea paralelismelor intrucat legislatia nationala in materie permite realizarea tuturor tipurilor de aranjamente de tip parteneriat public-privat", potrivit cererii de reexaminare inaintata Parlamentului de seful statului.

Potrivit cererii de reexaminare, legea trimisa de Parlament spre promulgare vizeaza reglementarea modului de realizare a unui proiect de parteneriat public-privat care are ca obiectiv public proiectarea, finantarea, constructia, reabilitarea, modernizarea, operarea, intretinerea, dezvoltarea si transferul unui bun sau serviciu public, dupa caz.

Problemele vizate in cererea de reexaminare

De asemenea, se arata in cererea de reexaminare, prin O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii s-a avut in vedere crearea unui cadru normativ unitar in materie, fiind, totodata, transpuse in dreptul intern directiva Comisiei Europene privind coordonarea procedurilor de achizitie aplicate de entitatile care opereaza in sectoarele apa, energie, transport si servicii postale si cea privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice de lucrari, de bunuri si de servicii.

"In cazul contractelor ce intra sub incidenta celor doua directive, procedura de selectare a partenerului privat trebuie sa fie cea reglementata de acestea, pentru fiecare tip de contract in parte, astfel cum a fost transpusa prin OUG nr. 34/2006.

Din prevederile legii trimise spre promulgare, nu rezulta intr-un mod clar daca procedura derogatorie de la OUG nr. 34/2006, reglementata de prezentul act normativ, pentru selectarea unui partener privat, in vederea unei cooperari de tip parteneriat public-privat, este utilizata numai in situatiile care nu intra sub incidenta directivelor amintite", se arata in motivarea cererii de reexaminare.

"In consecinta, domeniul de aplicare al procedurii derogatorii de la OUG nr. 34/2006, astfel cum este prevazut in forma actuala a legii trimisa spre promulgare (art. 9, 10, 11, 12 si 44) este incompatibil cu dreptul comunitar in materie, in masura in care prezenta lege nu prevede clar si neechivoc cazurile cand se aplica aceasta lege", potrivit aceleiasi surse.

De asemenea, Basescu sustine ca publicarea in sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) a anuntului de intentie a unui parteneriat public-privat, potrivit articolului 24 din Legea parteneriatului public-privat, poate crea confuzie pe piata, ca urmare a neoperarii distinctiei dintre regimul juridic general prevazut de OUG. nr. 34/2006 si cel derogatoriu, prevazut de prezenta lege.

Totodata, acest sistem este destinat exclusiv asigurarii publicitatii procedurilor de atribuire reglementate de o directiva a Comisiei Europene si transpusa prin O.U.G. nr. 34/2006, "iar utilizarea sa in alte scopuri poate constitui o masura de natura a contraveni dreptului comunitar". In acest sens, ar fi util ca transparenta procedurii prevazuta de lege sa fie asigurata folosind o alta modalitate decat publicarea in SEAP.

O alta critica adusa Legii inaintate spre promulgare se refera la posibilitatea ca orice investitor ofertant sa conteste deicitia privind desemnarea partenerului privat de catre partenerul public si orice alte decizii luate de acesta pe perioada derularii procedurii de atribuire, in instanta, insa numai cu depunerea unei garantii de 2% din valoarea estimata,masura care ingradeste dreptul de acces la caile de atac in instanta.

In ceea ce priveste inlocuirea licitatiei cu un proces de selectie si negociere face ca, in esenta, procedura concurentiala sa fie exclusa, iar transparenta sa fie pusa la indoiala deoarece legea "confera o larga putere discretionara partenerului public atat cu privire la criteriile de selectie aplicabile, cat si cu privire la aprecierea negocierilor", se mai arata in cererea de reexaminare.

"Actul normativ in ansamblul sau se distanteaza de un mecanism de acordare a contractelor transparent si accesibil tuturor, incalcand astfel principiul nediscriminarii. Consideram necesara o transparenta totala a procedurilor astfel incat sa se asigure o concurenta reala prin care sa se creeze conditii economice avantajoase pentru public", potrivit aceleiasi surse.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#legea parteneriatului public privat, #lege reexaminata, #deputati lege adoptata , #lege
Comentarii
Poza Cob
Cob
rank 5
,,Guvernul,, de consilieri prezidentiali e mai bun ca cel al lui Boc.l