Faci zgomot in casa peste 35 de decibeli, risti amenda de 1.500 de lei - legea a trecut de Senat

Miercuri, 07 Martie 2018, ora 17:07
43731 citiri
Faci zgomot in casa peste 35 de decibeli, risti amenda de 1.500 de lei - legea a trecut de Senat
Foto: Arhiva Ziare.com

Zgomotele din locuinta care depasesc 35 de decibeli in timpul zilei si 30 dB in orele de odihna de la pranz sau din timpul noptii vor atrage sanctiuni, iar acolo unde nu se vor putea face masuratori exacte, constatarea contraventiilor va fi pe baza propriilor simturi ale agentului constatator.

Senatul a adoptat, in sedinta de miercuri, propunerea legislativa prin care se stabilesc limite de zgomot maxim admisibile in locuinte si institutii publice si amenzi pentru depasirea acestor limite.

Astfel, constituie contraventie tulburarea fara drept a linistii persoanelor din locuinte sau din alte imobile cu functiuni echivalente locuirii, intre orele 7:00-14:00 si 16:00-23:00 de catre orice persoana, prin depasirea nivelului de presiune acustica de 35 dB, masurat in interiorul locuintei sau a imobilului persoanei vatamate, in camera indicata de aceasta, cu ferestrele inchise, ca urmare a producerii de zgomote, larma, strigate, tipete ori alte manifestari similare sau a folosirii oricarui aparat, obiect ori instrument muzical.

Tot contraventie constituie si depasirea nivelului de presiune acustica de 30 dB in locuinte intre orele 14:00-16,00 si 23:00-7,00 masurat in conditii similare.

Guvernul a emis un punct de vedere negativ la aceasta initiativa legislativa. "Modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustica este nepotrivita in contextul in care la aparitia organelor de ordine publica solicitate prin apelul 112, astfel de activitati inceteaza", a sustinut reprezentantul Guvernului, in plen.

Propunerea legislativa incadreaza tot la contraventii "tulburarea, fara drept, a activitatilor desfasurate in cladirile in care functioneaza institutii de invatamant, spitale sau alte centre de ingrijire medicala, instante de judecata alte autoritati publice centrale sau locale, institutii publice, regii autonome, societati regelementate de Legea societatilor nr 31/1990, lacase de cult, partide sau alte formatiuni politice, organizatii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentante ale altor state ori ale organizatiilor internationale de pe teritoriul Romaniei, in timpul de functionare, daca acesta se incadreaza intre 7:00-23:00 de catre orice persoana, prin depasirea nivelului de presiune acustica de 45 dB".

Pentru intervalul orar 23;00 -7:00, nivelul stabilit este de 35dB.

Cand masurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce tin de caracteristicile mijlocului tehnic a procedurii de masurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contraventiilor se va face pe baza propriilor simturi ale agentului constatator.

Contraventiile referitoare la tulburarea prin zgomot a linistii publice pot fi constatate nu doar de catre ofiterii sau agentii de politie, ci si de catre primar, imputernicitii acestuia, ofiterii, maistrii militari si subofiterii din Jandarmerie, politistii de frontiera.

Daca prevederile legii sunt incalcate, amenzile se ridica pana la 1.500 de lei si se pot majora cu jumatate, in cazul repetarii contraventiilor.

Senatul a fost prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind for decizional pe aceasta lege initiata de USR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#zgomot decibeli amenzi, #Senat lege decibeli , #lege